Румен Овчаров: От днес започваме да слагаме точката на това управление
Румен Овчаров: От днес започваме да слагаме точката на това управление / Sofia Photo Agency, архив
Интервю в Седмицата с Румен Овчаров
58809
Интервю в Седмицата с Румен Овчаров
  • Интервю в Седмицата с Румен Овчаров

Интервю с депутата от Българската социалистическа партия, бивш икономически енергиен министър Румен Овчаров в „Седмицата” на Дарик:

Постарах се да задам всички въпроси, които намерих, поставени от опозицията, най-вече от социалистическата партия, за „Южен поток”. Вие, предполагам, чухте г-н Андонов. Получиха ли отговор тези въпроси?

Не, аз за съжаление не можах да слушам.

Той звучеше доста логично.

Не можах да слушам достатъчно пълно всичко, което говори г-н Андонов. Слушах част, разбира се, от нещата. Как да ви кажа? Направи ми впечатление, и то е съвсем нормално, когато един човек участва в едни преговори, да си представя, че е постигнал най-доброто в тези преговори, още повече, когато го прави с желание и, така, сърце. Малко натрапчиво ми звучеше, разбира се, внушението, че едва ли не светът почва от него и, така да се каже, нищо, което е съществувало преди това, не е имало значение, когато са водени преговорите.

Той каза, че не са подписвани тези работи, това му беше логиката. Казва някакви хора говорят, че са разбрали някакви работи обаче като дойдат руснаците казват о, няма такова нещо.

Е, това съвсем не е така, защото за посредниците 2006 г. не само се разбрахме, но и още тогава беше подписан първият договор без комисиона. И ако г-н Андонов си беше направил труда, щеше да види, че договорът, по който „Овъргаз” доставяше количествата по транзитния договор, се доставят без комисиона.

... „Овъргаз” го имаше...

Да, като име.

... обаче, а сега вече го няма.

Е, да, тогава просто чисто формално не можеше да бъде изчистен от съществуващия договор, тъй като договорът беше подписан доста време преди това, но той доставяше газа в България без да взема комисиона. Всъщност нас ни интересува дали някой печели на гърба ни или не, нали така?

Т.е., ето нещо, по което може да се каже, че има приемственост...

Да.

... защото това, което отсъства в българската политика, е това, за което и вие говорехте, че всеки като че ли светът започва от него говори.

Аз затова и не отричам това, което...

И вие всъщност сега казвате - ето, това е добре, защото това е трайна българска позиция. Тя впрочем беше позиция още от времето на Бакърджиев, когато той водеше тези преговори с руснаците.

Е, да, и тогава се подписаха договорите...

Да, но беше така...

Тогава между другото изгониха посредника, който имаше българско участие, т.нар. „Топенерджи”, за да вкараме посредници, в които няма българско участие, но да не влизаме в тази тема, тя е много...

Друг ключов въпрос, който вие, левицата, поставяте, е за тези 15 години, през които България ще изплати чрез транзитните такси цената на своето участие, финансирането на своето участие в „Южен поток”. Г-н Андонов каза всъщност това те са определили този период от 15 години 2008 г.

Сега, за да влезем, така, в детайлите, първо искам да кажа, че е добре да имаме договор, че е добре да имаме договори за доставка на природен газ в България от 1  януари 2013 г. Добре е и че в крайна сметка се подписа договорът с „Южен поток”, защото аз съм убеден, че този договор е изгоден за България и той трябваше да бъде подписан, чисто стратегически това ни дава възможност да решим до голяма степен проблема с раздухания въпрос за енергийната независимост на България чрез... по един принцип, който аз смятам, че имам някакво отношение за налагането му, чрез взаимната зависимост. Тогава, когато Русия пренася 30% от природния си газ, който изнася за Европа, през България, очевидно, че Русия също зависи от България в много голяма степен и това поставя взаимоотношенията ни на съвсем друга плоскост и ни позволява да играем до голяма степен равностойно с партньор като Русия. Аз затова съм говорил и съм настоявал винаги. Сега, както се казва, проблемите са в дялове, в детайлите. Много приказки се изприказваха по транзитния договор от 2006 г. Сега разбирам, че той е много добър, защото никой не иска да го променя, напротив, той ще остане да действа, но бих му предложил на г-н Андонов, тъй като той говори за финансовите модели, за това, че никой, нали, едва ли не допреди шест месеца не се е сетил как се правят трасета на газопроводите, какво се включва в тези трасета и какво се включва в цената от 3,3 милиарда. Все пак на мен не ми стана ясно как така в тази цена от 3,3 милиарда е включено всичко и тя е инфлирана, ескалирана и всичко останало при положение...

Даже и непредвидените разходи те са включени...

Да, да, да... при положение, че той не знае колко ще бъде цената на финансовия ресурс, който тепърва ще бъде привличан. Каква цена на финансовия ресурс е включена в тази инфлирана и ескалирана цена според него? Сега... така че не бих искал да влизам в детайли. Но ви предлагам една простичка сметка. Онзи ден министър Добрев заяви, че по количествата транзит, които ние в момента получаваме по стария договор, България за миналата година е получила около сто и шестдесет и не знам колко милиона лева. Количествата, които българската част по „Южен поток” ще транзитираме, нали, от тия 63 милиарда, по българската част, очевидно ще бъде половината, тридесет и няколко милиарда, т.е. те са двойно по-големи като количества от тези, които транзитираме за Турция. Разстоянието, на което ги транзитираме, е не двойно, но с 50% да кажем по-дълго, макар че то е с повече от 50% по-дълго. И ви предлагам да умножите тази цена по това удвоено количество и по тези 50 процента по-дълго разстояние. И тази простичка, така, сметчица ще ви покаже, че ежегодно България би трябвало да получава около 500 млн. лева от „Южен поток”, ако са запазени условията на транзитния договор, или около 250 млн. евро.

И да, и това умножено по 15 се получава...

Не, не...

А, да, но трябва да не се умножава... да, по 15 години...

Да.

... се получават трите милиарда.

Не, по тези... като го умножим по 10, се получават два милиарда и половина.

Така.

Като го умножим по 15, се получават 3,750 милиарда. Цената е 3,3 милиарда, но тя е за целия газопровод. Къде остава руската част?

Т.е., вие твърдите, че България ще плати и руската част?

Не, не твърдя нищо. Не твърдя нищо. Аз не твърдя нищо, аз просто екстраполирам нещо, което ние в момента имаме по един стар договор, по условия, които са подписвани по времето на Съветския съюз, защото 1,67 долара за 1000 нормални кубически метра е от тогава. Ние променихме условията и сега ежегодно тази цена се увеличава с инфлацията в ЕС.

Това вашият договор ли е, г-н Овчаров, или не е вашият договор, вашият в широкият смисъл на думата. Вие искахте да стане „Южен поток”. Така, както сега става, подкрепяте ли го или не?

Мисля, че казах достатъчно ясно.

Не...

Аз подкрепям „Южен поток”...

Да, но така, както ще стане сега...

... и съществуването на този договор. Искам обаче да знам детайлите по този договор. Без да знам детайлите по този договор, аз имам определени съмнения, а 15-годишният срок, той там е с не повече от 15 години. И това съвсем...

Във вашия договор?

В онова междуправителствено споразумение. Това съвсем не пречи нито на г-н Андонов, нито на г-н Бойко Борисов, ако имаха желание и възможност, да предоговорят и по-нисък срок за възвръщане на инвестициите.

То желание сигурно има, но с руснаците възможностите не винаги са...

Ако трябва да си кажа мнението за воденето и за резултатите от двата договора, според мен българското правителство и лично премиерът, залагайки на 20-те процента намаление на цената...

23 станаха сега.

Сега 23 ли станаха? Защото вчера чух 22, днес се оказаха 20... добре, чудесно.

Над 22, почти 23.

Нека да са 23. Значи, залагайки на тези 23% намаление цената на природния газ за България, просто според мен, как да кажа, поизоставиха стратегическия интерес по „Южен поток”. Т.е. жертваха едното за сметка на другото. Може би не съм прав, но без да имам цялата информация... Освен това как точно ги сметнаха 23, той каза ли ви спрямо коя цена 23% по-ниско ще бъде? Слушах нещо, че там Медведев им предлагал някаква нова формула, пък те не я приели. Спрямо какво е 23%?

Явно спрямо действащите цени, аз поне така разбирам.

Действащата цена с намалението от 11% или без него?

Да, с него го смятат. Да, всъщност са добавили още 12, той го каза. По 11% и нещо за двете...

Значи, според мен няма по-прост и очевиден критерий от това какво е намалено от цената на природния газ, която ще получим от 1 януари.

10% по-ниска, каза г-н Андонов, че очаква.

Ами тогава за какви 23% говорим?

Той каза, че всъщност „Булгаргаз”, това не е ли вярно, продава на загуба в момента и тези...

Е, а той защо продава на загуба, че нещо не мога да се сетя, кой точно управлява?

Във ваше време не продаваше ли...

Не, не, оставете го нашето време, нали...

Не, ама по ваше не беше ли същата схема?

Не, по мое време не е продавал на загуба.

Аз ви питам, не помня и не знам, затова ви питам.

Аз ви казвам, че по мое време не е продавал на загуба. Но питам като как така се случи, че изведнъж разбраха, че „Булгаргаз” продава на загуба? Април, юни, продаваше ли на загуба? Продаваше на загуба. Нали поради тази причина 11-процентното намаление тогава стана 0,67%, т.е. нула. Сега се оказа, че 23-процентното намаление и то ще бъде 7-8, ами за какво си говорим? Защо не си кажем просто, че... А колко ще бъде намалението на парното?

По сметките, които направи г-н Андонов, 6-7% би трябвало да бъде...

И... е затова трябва да говорим. Значи реално...

... тъй като 60-70% била... така ли е, вие ще потвърдите ли, че компонентът газ е 60-70% в цената на топлото...

Да, 60-70%, да, в зависимост от различните... точно така е. Тук няма да споря.

Т.е., ако се намалят 10% цените на природния газ за ТЕЦ-овете, трябва за крайния потребител на парно да се...

Ето за това става дума. И това е намалението, което е постигнато. Затова не би следвало сега тук да влизаме в кой знае какво такова... до посиняване тупане в гърдите.

Сега, да не изпуснете протеста на БСП за слагане точка на катастрофата ГЕРБ. Вие как си представяте всъщност точката.

Ами като голяма червена точка след края на изречението.

Не, но това означава ли примерно да приемете офертата на ДПС за вот на недоверие, да се опитате да привлечете, ще питам след малко независимия, който ще участва но независимите, които помагат да се крепи мнозинството, а сега са сърдити, тъй като ГЕРБ изостави тяхната кандидатура Венета Марковска в Конституционния съд, да привлечете десницата, която не е също съгласна с управлението, „Атака” да убедите и всички заедно, формално погледнато, имате повече гласове, за да свалите това правителство ей сега, другия месец.

С вас наблюдаваме политическия живот в България вече доста време. Не вярвам и вие да си правите илюзията, че те така просто всички изведнъж ще се обединят и другия месец преди Коледа правителството на ГЕРБ ще падне.

Т.е., не... смисълът на този митинг сега - точката, нали би трябвало да изисква някакво политическо действие. Ще бъде ли...

Самият митинг сам по себе си е политическо действие. Политическите действия не се развиват само в пленарната зала на Народното събрание или в Министерския съвет.

Т.е. това е митинг с поглед към изборите.

Това е митинг, който наистина трябва да... не мисля, че днес ще поставим точката. Но днес според мен ще трябва да започнем да слагаме точката на това управление, защото, честно си признавам, аз по-некадърно и некомпетентно правителство не съм виждал. Държава, която до такава степен да се управлява на заден ход, в която днес се прави едно, утре се прави точно обратното, включително и изпълнението около Конституционния съд, за които тук говорихте, и не знам докога бихме могли да го търпим. Да не говорим за икономика, да не говорим за енергетика, да не говорим за безработица, да не говорим за образование, да не говорим за здравеопазване, да не говорим за младежка безработица... за каквото искате. Икономическа политика, финанси...

Стигна ли според вас моментът, който всъщност стига обикновено винаги към края на един четиригодишен мандат, да се забрави заклинанието тройна коалиция и какво правиха предишните. БСП изглеждате със самочувствие, сега ще отидете на площад „Св. Александър Невски”...

Не, ние никога не сме имали от какво да се срамуваме.

... знаковото място на десницата...

Вижте, г-н Вълчев, аз съм го казвал и във вашето студио: по-добри четири години и от икономическа, и от социална гледна точка България за последните 20 няма да има, и за следващите 20 няма да има.

Защо... т.е. и вие да дойдете, няма да можете.

То просто е съчетание и на управленски умения, и на конюнктура. Аз затова казвам, че те просто няма да се случат в следващите 20 години. Затова контрастът в икономическите и социалните резултати на двете управления няма как вече да не става очевиден, каквото и да приказват. Да, омаскариха правителството, измислиха една купчина истории, сега се опитват да възобновят същата тази истерия с омаскаряването около „Белене”, да го изкарат една огромна далавера, защото нямат аргументи, защото нямат факти, не могат да водят професионалната и политическата дискусия по темата, затова дай сега ще ги изкараме някакви си, нали. Пуснали двама човека от Държавна финансова инспекция на 2 април и те за пет дни прочели 20 кашона документи плюс един куфар, оферта на „Атомстройекспорт”, плюс два контейнера на „Шкода Алианс”, плюс 4000 страници преписки и изведнъж решили, при положение, че предните им три инспекции не са регистрирали никаква незаконосъобразност на договорите и плащанията, изведнъж решили, че нямало договор. И то точно в момента, когато България е на арбитраж в Париж. Ами... аз просто не мога да разбера наистина ли е толкова важно, как да кажа, дребният конюнктурен политически интерес, партиен интерес даже на една управляваща групировка в момента, от дългосрочния интерес на България. Колко пъти ще жертваме едното за сметка на другото.

Те това могат да го върнат към вас пък, например за критиките, които отправите по такива проекти, ето, както „Южен поток”.

Не, ние не правим критики. Аз неслучайно казах, аз съм за този проект, но не мога да кажа да, това е изцяло моят проект и аз заставам зад него без да видя и елементарните икономически анализи. Затова ви направих една елементарна сметка. Просто условието от сегашния транзитен договор, който толкова много приказваха, ако се пренесат върху количествата и разстоянията на новия договор, ами те сами по себе си водят до значително по-големи приходи за България.

Какво си представяте в БСП да стане на следващите избори? Ако вярваме на социолозите, това, с което Бойко Борисов плашеше години, тройната коалиция, като се съберат процентите на БСП, на ГЕРБ и, ако приемем, че г-жа Кунева е била от НДСВ и сега е някакъв заместител на тази част от тройната коалиция, събирате повече. И, нали, на въпроса тройната коалиция ли искате да дойде, който задава Бойко Борисов, българите по социологически проучвания в момента с процент - два отгоре отговарят „да”. Вие гледате ли така на политическото бъдеще на БСП в следващата година, да влезете в нова тройна коалиция?

Не, не гледам така. Освен това съвсем не гледам политическите конфигурации в България като нещо, което е, така, застинало във времето. Има една-единствена политическа формация в България, която има...

Как е застинало?

... която има постоянен характер и постоянно присъствие. Всички останали са временни явления.

Говорите за БСП.

Временни явления са и НДСВ, временно явление е и ГЕРБ. Така че...

А ДПС?

ДПС имат доста по-постоянен характер. Така че, ако трябва да говорим, извинявам се, две са постоянните политически формации, които играят на политическата сцена.

Те и сините още ги има.

Аз не бих разчитал вече на тяхното политическо присъствие.

И кой си представяте да управлява България? Имате ли илюзии, г-н Овчаров, че вие ще управлявате сами?

Не, нямам илюзии.

Според мен, познавайки ви, даже няма за пред митинг сега да кажете, че ще вземете 122 депутата.

Не, той отговорът е много, как да кажа, шаблонният отговор или измъкващият се отговор е много прост - ще управляваме с тези, които споделят нашата политика.

Така, и какво излиза, кои ви изглеждат споделящи в момента?

И оттам нататък вече следва следващият шаблонен отговор, нали, който идва от другата част на политическия спектър, че върху чак такива дълбоки хипотези сега няма да разсъждаваме.

Та... и как си представяте България след изборите догодина?

Представям си България, в която БСП е водеща политическа сила, определя, така да се каже, политиката на следващото правителство. Възможно е правителство на малцинството, без участието на други политически сили.

Моделът на ГЕРБ в момента.

Да, по този модел, който според мен е работещ, но с достатъчно ясни...

А тип спасение от типа, както... защото вие и в стария не бяхте съгласни, пък накрая казахте в името на европейското членство ние ще се съберем.

В името, да. Тогава имаше...

Така, сега ще бъде в името, кризата... нали, то винаги има в името на какво...

Е няма да отречете, че в името на европейското членство си струваше да се направят някои компромиси...

То и в името на това да се преодолее кризата в Германия се събраха леви и десни, нали, така че...

Е, то беше преди доста време.

Да, в смисъл не е невъзможно.

И влязоха в криза.

Тук невъзможно ли е... с ГЕРБ?

Не, не е невъзможно, но не мисля, че това в този му вид, който се опитвате сега да ме накарате да кажа, ще се случи. Няма как да направим коалиция с ГЕРБ, забравете.

Вместо да питам какво ще се случи, нали, не ви карам да кажете каквото и да е, какво ще стане?

Аз ви казах кой е според мен работещият вариант.

БСП и?

Правителство на малцинството, което се подкрепя, ако, недай си боже, сме малцинство, пък може да сме и мнозинство сега, което се подкрепя от определен кръг политически партии, които споделят посоката на управлението. В определени моменти те могат да бъдат различни.

Те тия, дето ще влязат, споделящите, да са ДПС... и може и Меглена Кунева.

Споделящите... и Кунева може да споделя определени неща, частите от ГЕРБ, които ще влязат, също. Защо, не виждам нищо...

Т.е. ще пробвате това, което пробвахте и в предишния парламент, само че не успяхте да съставите правителство само на БСП, това виждате, ако... А може и да не спечелите изборите, може ГЕРБ да има повече, вие да сте втора политическа сила, те да не успеят да съставят правителство и тогава пак да работи тоя модел.

Аз се надявам, че ще спечелим изборите, ние ще определяме, така да се каже, посоката на движение на държавата.

На митинга ще говорите ли?

Аз - не, този път не. Ще наблюдавам митинга от долу.

Добре, след 10 минути почва при „Александър Невски”. Защо отидохте на „Св. Александър Невски”?

Е, ние и друг път сме правили.

Правили сте, вярно е. Това беше като запазена марка на десницата.

Е, тя отдавна не може да направи митинги там, така че...

Какво казвате, само ние имаме толкова хора, за да правим на този площад...

Не, не казвам, че е така, но все пак площадът е хубав, удобен е, мястото е добро.