Румен Ненков: Председателят на КС посочи докладчиците по делото за вота
Румен Ненков: Председателят на КС посочи докладчиците по делото за вота / Sofia Photo Agency
Румен Ненков: Председателят на КС посочи кои докладчиците по делото за вота
47180
Румен Ненков: Председателят на КС посочи кои докладчиците по делото за вота
  • Румен Ненков: Председателят на КС посочи кои докладчиците по делото за вота

Конституционният съд образува дело по искането на 71 депутати от 41-ото Народно събрание за обявяване за незаконен избора на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и вицепрезидент на България. Във вторник парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака" внесоха искането съдът да се произнесе за законността на изборите, а днес стана ясно, че конституционният съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от управляващата партия ГЕРБ Александър Ненков, е един от докладчиците по делото. Другите двама конституционни съдии, които ще се занимават с казуса, са Емилия Друмева и Благовест Пунев. Опозицията не реагира остро на случващото се. Единствено Павел Шопов от "Атака" определи случая като зашеметителен. Ще повлияе ли на делото фактът, че Румен Ненков е баща на депутата от ГЕРБ, партията, излъчила новия президент, чуйте в интервюто на Илия Вълков с конституционния съдия:

Това не само че няма да повлияе, ами... ако имаше основание за отвод, аз щях да се отведа, но нямам такива основания, нали. Това, че синът ми е в ГЕРБ, а друг е назначен от президент или от... или е бил в някоя партия, това съвсем не означава, че ние сме заинтересовани от изхода на делото. Нито синът ми е заинтересован от изхода на делото, като институция, като народен представител, дори в момента го... в момента е... си кара сватбеното пътешествие, защото не можа да го направи, когато се ожени. По същия начин трябва да търсите кой с кого е роднина тогава и кой го е назначил в Конституционния съд. Ама затова в конституцията пише, че по правило ние трябва да сме хора с висок морал и единствено да се подчиняваме на конституцията, а не на симпатии. Така че няма да... няма основание, законно и конституционно, да се отвеждам. Това значи да призная, че аз не следвам закона и конституцията, а че следвам някакви указания. Никога не съм ги следвал и сега няма да ги следвам.

Тоест на случаен принцип сте попаднали в хората, които ще докладват по този случай?

А, не, това не е мое желание. Значи, това е решение на председателя, тъй като той определя докладчик. Ако може да ме смени, с още по-голямо удоволствие бих се сменил и бих поел друго дело. Но председателят е решил да бъда между тримата докладчици, така че аз се подчинявам, аз съм дисциплиниран човек. Ако в хода на делото се окаже, че сме на различно мнение, може да се окаже... може да се окаже, че... други докладчици да се определят. Но докладчикът не носи цялата... цялата отговорност се носи от всички съдии в Конституционния съд, а не от докладчика. Докладчикът може да предлага всичко, отговорността е на всички съдии, няма какво да говорим. Докладчикът не решава делото.

А как можете да убедите хората, нали, освен че със сигурност притежавате висок морал, че няма роднинството ви с народен представител да повлияе на...

О, моля ви се, това са несериозни работи, което в момента ме питате. Как ще убеждавам хората - с актовете, които съм написал. Аз досега като съдия съм написал някъде около две-три хиляди съдебни решения. Ами, намерете някое от тях да е немотивирано, да не съм се стремял за установяване на истината, да е противно на закона, защото, видите ли, съм се поддал на изкушението да бъда пристрастен към една от тезите на страните. Така че, ако толкова държите, обадете се на председателя и му кажете да ме смени като докладчик. С голямо удоволствие бих отстъпил положението си на друг съдия. Така че това е решение на председателя, аз не мога да го контролирам. Той може да определи и друг докладчик вместо мен, разбира се, да включи... и друг измежду докладчиците. Но какви са неговите съображения, за да ме определи за един от тримата докладчици, аз не мога да знам.

Очаквахте ли подобно развитие на нещата, такава реакция?

Каква?

Има съмнения, че това, че сте сред тези хора, може да...

Ама адресирайте ги към председателя. Ако има съмнение в моята добросъвестност и в моя професионализъм, председателят може да ме смени като докладчик. Но аз няма да се отведа от разглеждане на делото, защото не чувствам никаква... не само не се чувствам пристрастен, не чувствам никакво влияние от никого. Защото, вижте, значи вие може да поставите тогава въпроса - кой от кого е назначен в този съд. Все пак аз съм избран от общото събрание на съдиите от Върховния касационен... Върховния административен съд. Само една трета от съдиите по този начин са дошли в съда. Другите имат чисто политическо назначение, примерно от парламентарно мнозинство или от президент. Значи, вие не поставяте въпроса за тази връзка, а поставяте за кръвната ми връзка с един депутат. Като казвам това, не значи, че нямам доверие на моите колеги, които са дошли тук с политическо назначение. Ама така е по целия свят. Само че и по целия свят съдите, висшите съдии, скъсват пъпната си връв с този, който ги е назначил, и служат на идеята за конституционност и законност. Това е правилата на демокрацията. Значи, няма да измислим нови сега в момента. А иначе всичко могат да пишат, нали, във вестниците и всичко може да се каже по радиото. Аз съм свикнал името ми да бъде замесвано, опетнявано и т.н., но не се притеснявам, защото съвестта ми е чиста.

Кога се очаква да бъде готов вашият доклад?

О, значи, това е много сложен въпрос и не мога да отговоря, защото минава през първо фаза допустимост, пък евентуално, ако се допусне до разглеждане, фаза по същество, пък какви доказателства се събират. Вярно, че има един срок, установен в конституцията, но... това мнозинството ще го реши, а не докладчикът. Дали този срок е обвързващ, който е един месец след изборите, за произнасяне на Конституционния съд, защото те фактически, като си помислите, остават 15 дни... Аз дори не насрочвам и заседанието, първото заседание на Конституционния съд. Аз не вярвам това дело да може да се реши в едно заседание, освен ако не възникват някои предпоставки... да се приеме, че искането е недопустимо. Иначе, ако го допуснем, това дело не може да се реши в едно заседание, поне така аз мисля. Но, разбира се, всичко се решава колективно в Конституционния съд. Това... отделният докладчик нито насрочва делото, нито решава какви доказателства да се събират. Всичко това е колективно решение на колективния орган, наречен Конституционен съд.

А на теория възможно ли е да се случи това касиране на изборите за...

Е, сега, да ви обяснявам закона. На теория всичко е възможно.

На практика доста по-трудно явно.

Мисля, че да. Мисля, че прекалено много изисквате от мен вече оттук насетне. Значи, обадихте ми се да ме питате дали се чувствам ангажиран с някаква тежест, за да... и дали има основание за отвод. Аз ви казвам, че не се чувствам ангажиран в никаква степен и няма основание за отвод. Ако имаше, законът щеше да го реши този въпрос. Конституционният съд, изобщо законът... нито конституцията предвиждат основания за отвод.