Приходите от концесиите на плажовете са по-големи тази година
Приходите от концесиите на плажовете са по-големи тази година / netinfo

Интервю на Татяна Димитрова с Тодор Петров, началник отдел в Дирекция „Концесиониране” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Извършена беше проверка на цялата територия на плажната ивица, като досега предоставените плажове са 72 от общо 208 плажа. Трябва да ви кажа, че групите бяха разделени на две комисии – на южно и северно Черноморие. Освен тези 72 плажа, има предоставени от Министерски съвет и излязло в „Държавен вестник”, бр. 50 от 22 юни четири нови плажа – къмпинг „Градина”, „Каваците-юг”, къмпинг „Веселие” и къмпинг „Черноморец”. Съгласно постановлението на Министерски съвет в едномесечен срок следва да бъде подписан и договор с концесионера „Хелио-Тур-С” АД – Созопол. Освен тях има и три обекта,п за които ома решения на Министерския съвет но за жалост още не са публикувани в „Държавен вестник”, а именно къмпинг „Нестинарка”, пред Царево с концесионер „Лазурен бряг” – Приморско „Стамополу – Перла”, пред резиденция „Перла” с концесионер „ИТС 2005” АД и кампинг „Златна перла” пред Созопол с концесионер „Хелио-Тур-С” АД, с което, трябва да отбележа, приключва предоставянето на обекти по право от приватизирани дружества.

Кажете колко плажа за това лято, ако имате такава статистика, остават без концесионер. Знам, че за концесиите, които вие обявявате и за които няма интерес ги предоставяте на областните управи, но в крайна сметка и от там остават обикновено плажове, за които няма проявен интерес, така че каква е картината за това лято?

Ами останалата бройка се предоставя от областната управа. Трябва да ви кажа, че всичките плажове задължително областната управа ги дава за стопанисване с оглед осигуряване на тяхната спасителна дейност и медицинско обслужване. Доколкото съм запознат, нямам изпратена информация за всичките плажове, които са свободни и се отдават от областната управа колко са предоставени, колко са със сключени договори, за това трябва да се попита областната управа. Искам да отбележа, че изрично сме дали инструкции към областната управа какво трябва да се съблюдава в договора. Първото, най-важното е осигуряване на водно-спасителна дейност, медицинско обслужване и свободният достъп на хората до плажовете.

При последната ви проверка вие правихте ли оглед на плажовете дали се спазват тези изисквания, които вие споменахте. Аз също бих добавила, че винаги е имало изисквания по принцип всеки, който е на плажа, да има няколко квадратни метри около себе си, да не са много нагъсто хората. Проверявате ли дали се спазват тези 20 процента, които би трябвало да са освободени от чадъри и шезлонги, за да могат хората и свободно да ги ползват?

Да, да, задължително се проверяват тази изисквания. Едно от първите неща, които се проверяват, е осигуряването на водно-спасителна дейност. Второто задължително условие е медицинското обслужване. Третото задължително условие е свободният достъп до плажната ивица и четвъртото съответно е осигуряването на минимум 20 процента, защото в много от случаите на плажа има и повече осигурени, включително някои плажове поеха такава самоинициатива – предоставят и свободни места с чадъри. Това е Бургас-север в момента. Това са задължителни условия и задължително се проверяват.

Кажете тогава кои са най-честите нарушения, на кои точно моменти от договорите.

Най-честите нарушения са несъответствия на бройката и местоположението на премествяемите обекти по член 56 от Закона за устройството на територията.

Това са така наречените „временни търговски обекти”?

Съгласно подписаните договори с концесионерите те са длъжни да предоставят за съгласуване проекти за разполагане на преместваемите обекти по плажната ивица от концесията, които се съгласуват с министерството и съответно с главния архитект на съответната община.

За жалост, концесионерите допускат завишение на предвидените обекти или преместване от предвиденото място. Има случаи, когато тези завишения стигат до 50-60 броя повече обекти, поставени на територията. Съответно за всеки обект, поставен на схемата по член 56, се налага наказание.

Какво е наказанието?

Сега допуснатите нарушения са в зависимост от договора, който е сключен, но мога да споделя, че примерно за несъответствие на обектите е едно, а за забавяне плащане по паричните задължения е друго.

Кажете за обектите. Примерно има 50-60 обекта повече от предвиденото. Каква е санкцията?

Само да ви кажа, че за миналата година сме взели над 500 хиляди лева санкции. Това е, без да споменавам конкретно, защото са събрани над 500 хиляди лева от тези нарушения по плажната ивица.

Доколко често е нарушението да няма тоалетни по плажовете или да няма медицинско обслужване?

Не сме констатирали плажове, където няма тоалетни. Ако е допуснато, веднага предписваме да се сложи. Ако не може постоянна, химическа тоалетна. На плажовете, където са дадени концесии, е невъзможно да има концесия без осигуряване на хигиенни възли.

Това си е предварително условие?

Разбира се, това е едно от условията за сключване на договор.

Кажете на кои плажове най-често се допускат нарушенията.

Ами, вижте, бих споменал, без да обиждам колегите, Слънчев бряг-север и Несебър-юг. За жалост, съществуват и други обекти, където се забелязва нарушаване. Един от тях бих посочил – „Елените”.

Кажете, какви са нарушенията там.

Аз споменах вече, повече обекти от предвидените по схема по член 56 от ЗУТ.

И защо точно там има най-много нарушения, какво е вашето обяснение след всички проверки, които сте правили?

Не мога да дам отговор защо са най-много. Възможно е интересите да са повече. Не мога да обясня защо.

Как ги санкционирате, след като има толкова много нарушения там?

Аз ви казах, че съгласно договора за концесия се взема процентно за всяко едно конкретно нарушение.

А случвало ли се е да глобите, съвсем основателно и след това да продължат тези нарушения?

За жалост да, случва се.

Предполагам, че пак ги санкционирате?

Отново се санкционират.

Обикновено лятото има проблеми с джетовете, с малки лодки и вие като контролиращ орган всъщност контролирате ли това и към кого да се обръщат хората?

Да, задължително. Едно от изискванията към концесионерите е да се отделят областите или зоните за водно-моторни спортове. Но за жалост самият контрол по лодките, джетовете и по тези е от компетенцията на морската администрация и съответната община.

Плажовете, за които имат грижа областните управи, те ли контролират доколко се спазват договорите, които са сключени с фирмите, или вие?

Точно така, те обявяват търгове и сключват договори с фирмите, които имат желание да стопанисват плажните ивици. За жалост, срокът е много кратък – от порядъка на три-четири месеца, колкото е плажният сезон и няма достатъчно интерес от стопанисването. И ивиците, които остават без сключен договор, са в много лошо състояние.

Кой има грижата да ги обозначи, че там няма водно-спасителна охрана, опасни са потенциално?

Задължението е на областната управа, която стопанисва неотдадените на концесия плажове.

Какви са приходите на държавата от отдаването на плажове на концесия? Да кажем за миналата година понеже тя е приключила.

Тази година до 30 юни са постъпили 9 542 906 лева, в сравнение с 2006 година, когато приходите от 2 901 517 лева или, както се вижда, увеличението е от 6 641 388 лева.

Това е защото са постигнати по-високи цени при отдаването на плажовете на концесия?

Това е една от причините, другата е, че са отдадени нови плажове на концесия, за които има набрани години, през които те не са стопанисвани, но има задължения за концесионна такса.

Какво прави държавата с тези пари, като отидат в бюджета?

Цялата сума, която споменах, отива в Министерство на финансите и съответно от тях част от тази сума – ако не се лъжа около 20 процента, се връщат в министерството, с което се издържа плажната ивица.

Като казвате контрол, колко често през годината са тази проверки? Предполагам, че са повече през лятото, когато реално плажовете са заети.

Естествено, през летния сезон са повече. Задължително в началото на летния сезон се извършва една обща проверка по плажовете, както споменах, тя приключи миналата седмица по цялото Черноморие. Но където има констатирано нарушение, се извършва повторна проверка. И, естествено, се правят и така наречените изненадващи проверки за плажове, където има установени нередности.

Кой ви дава сигнал за нередностите, приемате ли такива сигнали?

Да, гражданите, както и областната управа, съответно ние отговаряме на тези сигнали и правим проверки на място.

В какъв срок трябва да се отстранят нарушенията, които вие обикновено констатирате и каква е процедурата точно?

При констатиране на нарушението на място на концесионера се връчва уведомително писмо, което той в десетдневен срок е длъжен да отстрани, за което ни уведомява с писмо. След това, след този срок се извършва повторна проверка от нас и ако се констатира повторение или непремахване на съответното нарушение, се налага санкция. Както вече споменах, санкцията е в съответствие с договора.

Като казвате санкция, успявате ли да си ги съберете, защото това като цяло е проблем на цялата държавна администрация. Сравнително лесно е да се санкционира някой, но после глобите не се плащат по различни причини.

Да, успяваме и трябва да ви кажа, че при нас не може да се допусне неизпълнение на санкциите, защото следват нови санкции и общо взето всеки ден концесионерът е заинтересован. Само искам да спомена, че за миналата година са получени около 520 хиляди лева допълнително от санкции за извършени нарушения от концесионерите.

Кои са най-честите нарушения, къде са, дали едно сред тях е това, че има повече хора на плажа, отколкото реално е неговият капацитет, като се има предвид колко нови хотели се построиха, макар че обикновено хотелиерите казват, че обират тази разлика от това, че имат басейни.

Да, така е, за жалост, на голяма част от плажните територии има голямо застрояване не може да отговори на нуждите на тези застроители. Един пример ще ви дам: Слънчев бряг по предварителни разчети има някъде около 50 хиляди плажни места, а вече, доколкото ми е информацията, около 150 000 застроени места има зад плажната ивица.

Не е ли записано определено ограничение в концесионните договори?

За жалост, няма такова ограничение. Всеки един е заинтересован да си построи хотел и съответно да го ползва и да ползва привилегиите. Плажът е изключително държавна собственост и е на всички. Достъпът до него е свободен, по никакъв начин не може да бъде ограничаван.