По случая Куйович нещата тепърва предстоят
По случая Куйович нещата тепърва предстоят / netinfo

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение и задържане под стража на наркотрафиканта Будимир Куйович. Срещу сърбина са повдигнати три обвинения. В началото на седмицата социалистите предложиха да има парламентарно разследване на скандала "Куйович", който разлюля върховете на МВР.

В края на миналата година главният секретар Илия Илиев сам напусна поста си заради оперативна комбинация, при която той е наредил да се издаде паспорт на Куйович, за да можеше да бъде заловен при опит да вкара 4 тона наркотици. Заместник-директорът на разградската полиция пък Тодор Димов, който също бе отстранен, обвини наследника на Илия Илиев Валентин Петров, че е имал личен интерес сръбският наркотрафикант да не бъде разследван, и допусна, че има полицейски чадър над производството на синтетични наркотици у нас. Разговор по темата в „Денят” по Дарик с Йордан Бакалов, който е председател на ПГ на ОДС.

Обезпокоен ли сте от публично огласените оперативни способи, използвани от МВР за борба срещу организираната престъпност?

Мога ли първо да внеса едно уточнение?

Да, разбира се.

А именно, че комисията дойде като предложение от опозицията, а не от БСП, от моя колега от ДСБ Атанас Атанасов. Румен Петков съобщи резултата от напускането пък на бившия главен секретар вече Илия Илиев и че не е свързано с тази оперативна комбинация. А на конкретния въпрос, естествено, че съм обезпокоен по простата причина, че, след като тайните на държавата и оперативните способи могат така да се развяват спокойно и свободно от министъра и от главния секретар на МВР, аз лично бих задал въпроса кой оттук нататък ще помага и ще подава сведения, при положение че неговия живот и животът на семейството няма да бъдат гарантирани, след като те ще бъдат осветлявани?

Така че за мен определено има изтичане на класифицирана информация, информация, която прокуратурата според мен трябваше веднага да се сработи, както се казва, и да потърси отговорност на хората, които изнесоха тази класифицирана информация. Защото заговарянето за фалшивия паспорт започна, така, дозирано да се подава точно от МВР, а това вече означава, че имаше осветляване на оперативната разработка, която се извършваше срещу групата, която се занимаваше и се е занимавала с дрогата, което означава, че паспортът точно заради това не е бил използван. Той просто сигурно е бил някъде изхвърлен.

Как се отнасяте към твърденията на вече бившия заместник-началник на полицията в Разград Тодор Димов, че у нас има полицейски чадър върху производството на синтетични наркотици.

В края на краищата моята работа в продължение на толкова години е да научавам и да поназнайвам някои неща точно в тази посока. Според мен тепърва нещата предстоят. Но тук има хора, които, така, са добре информирани и все още не сме ги чули.

Кои са те, кои са добре информираните, които още не сме чули?

А и се надявам, че и в самата комисия вече действително ще се разберат имало ли е такова нещо или е нямало такова нещо. Във всеки случай няма човек, който, така, безотговорно да излезе и да твърди нещо, за което явно няма доказателства. Така че нещата тепърва според мене предстоят.

Много енигматичен бяхте в отговора. Не разбрах лично вашата позиция. Смятате ли, че това твърдение може да е по-скоро вярно, отколкото по-скоро лъжливо?

Аз смятам, че по-скоро има оперативни разработки, както оперативната разработка на дирекцията... дело за оперативна разработка на разградската областна дирекция, така има и оперативна разработка на НСБОП, т.е. сега ГДБОП, от която сигурно ще станат много неща ясни, дали е имало или е нямало. А там знаете, че преди местните избори един вече бивш директор на ГДБОП напусна и мисля, че направи достатъчно ясен анонс в тази посока. Искам да напомня на вас и на вашите слушатели, че две бяха решенията, доколкото си спомням, на министъра, а именно отстраняване на заместник-началника на разградската полиция, плюс проверка в ГДБОП. Много интересно, особено втората част, проверката в ГДБОП. Може би искат да видят точно какво има там.

Има ли смисъл според вас от създаването на парламентарна комисия, която в крайна сметка да проучи и да излезе със становище по скандала "Куйович", при положение че така или иначе вече той е на вниманието на прокуратурата?

Определено бих казал, че има такъв смисъл и ще ви кажа защо. Защото според мен някои много бързо се изказват по определени въпроси, свързани примерно с разработката на разградската областна дирекция. Защото, доколкото аз съм информиран, а и, така, от анонсите, които се правят по медиите, независимо дали са електронни или вестници, въпросният Димов, заместник-началник на областната дирекция, не се е подписал никъде. А знаете, че проверката, която се извършва от прокуратурата, а и горе-долу, така, и отношението, което беше изявено от Военна прокуратура, беше точно в тази посока. Е, питам аз, при това положение какво ще проверяват, при положение че той самият няма никакъв подпис.

Аз по-скоро останах с друго впечатление, а то не е професионално. Аз по-скоро останах с впечатлението, че той ще бъде проверяван за това, което изрече именно пред медиите - че в България има полицейски чадър върху производството на дрога.

Да де, но основното обвинение и неговото отстраняване е във връзка с издаването на такъв паспорт, при положение че той не го е подписал все пак. Това беше и анонсът.

Резюмирайте все пак в няколко изречения на кои въпроси задължително тази комисия трябва да даде отговори.

Аз мога да резюмирам едно-единствено нещо. При такива скандали в България си отиват цели правителства, да не говорим за отделни министри. Защото на мен лично, да ви кажа честно, след като толкова години се занимавам, ми писна на мен самия, пък предполагам и на самите българи им е писнало да се занимаваме с нереформираната система на МВР, която се използва за политически цели.

Това е големият проблем, който стои пред българската система за сигурност, ако трябва да си говорим. А пък и преди две години още аз лично предупредих, че не може да става шеф или министър на вътрешните работи човек, който е от високите етажи на партийната йерархия, независимо кой е той, и особено и ако е бил шеф на щаба и тогава, когато е поемал ангажименти, сега трябва да ги връща.

Как оценявате действията на министъра по време на дните от този скандал? Все пак имаше отстранен началник на полиция, имаше наказани други служители на МВР.

Доста късничко като реакция, да ви кажа честно, и това е моята оценка, защото той е бил предупреждаван за въпросния Куйович още от бившия шеф на ГДБОП, във връзка още с разработката на ГДБОП по въпросния Куйович. А тогава той не е взел мерки.

Редно ли е обаче в една такава ситуация например да има подписан указ за назначаването на Валентин Петров за главен секретар на министерството, преди този случай да бъде напълно изяснен, ако щете, дори и от парламентарната комисия и най-вече от прокуратурата, разбира се?

Според мен не, но в България сме се нагледали на всевъзможни неща. Изобщо чудесата в България са възможни. Особено когато имаш политическата протекция.

Трябва да бъде създадена тази комисия?

Тогава, когато имаш протекция, са възможни всякакви неща. Не е важно кой си ти, важно кои са ти политическите покровители.

А кой в случая има политически протекции според вас?

Анализът е доста дълъг, като започнем от министъра и стигнем до по-надолу.

Принципът, много е важен принципът, на който трябва да бъде създадена тази парламентарна комисия. Как виждате вие нещата?

Принципът за мен определено трябва да бъде абсолютно паритетен принцип, за да... действително управляващи не могат да проверяват сами себе си, така че действително трябва да има най-малко паритетен принцип. Аз лично съм участвал в такава комисия, не на паритетен принцип, но комисия, която си свърши работата, така че не съм съгласен с формулировката, че в България, ако искаш нещо да бъде замазано, създай комисия. Тогава, когато хората в тази комисия са мотивирани, ще свършат работа. И мога да напомня примерно случая "Гном". Тогава обаче бившият министър-председател покри бившия министър на вътрешните работи. Тогава не беше по-малък скандалът.

Ще настоявате ли председател на тази комисия да бъде представител на опозицията?

Нашето желание може и да е точно в тази посока и ще бъде в тази посока, но в края на краищата решението ще бъде на управляващото мнозинство, защото знаете, че това става с гласуване, а управляващото мнозинство имат много голям брой гласове и естествено е, че тогава те могат да решат кой да бъде председател на тази комисия.

Така е, но има и случаи, при които те се вслушват във вашите искания. Макар и рядко, случват се и такива неща.

Но истината е, че който и да стане председател, която и да е комисията и които и да са хората от тази комисия, трябва да знаят какво точно да търсят и трябва да търсят точно документите, които са свързани точно с конкретния случай, ако трябва даже и да се разшири малко периметърът на проучването, да се видят действително тези връзки, така, както се каза, за чадърите, които се създават, защото за въпросния Куйович имаше уволнение от ГДБОП.

Там искате да се бръкне, там да се проучи.

Но имаше и хора, които бяха повишени, независимо че са участвали в тази разработка.

Краткият списък от хората, които трябва да изслуша тази комисия задължително, как звучи според вас?

Е, най-малко аз ще бъда човекът, който ще определи списъка, но естествено е, че трябва да се изслушат и министърът, и главният секретар, както и Димов, заместник-шефът на областната дирекция, както и Ваньо Танов, има още доста други, които мога да ги спомена, но не желая на този етап да ги споменавам.