Паси: Списъкът за принадлежност към ДС е непълен
Паси: Списъкът за принадлежност към ДС е непълен / netinfo
107 души, работили в правителствата на България от 1990 г. насам, са били сътрудници на бившите служби. Това става ясно от проверката на Комисията по досиетата, резултатите от която бяха оповестени на сайта на комисията.

Соломон Паси коментира този списък в интервю за „Денят” на Дарик радио:

Най-напред да подчертая, че списъкът, за който говорите, е абсолютно непълен и много далеч от изчерпателен, т.е.от него не могат да се правят никакви надеждни изводи. Що се отнася до посланик Любомир Иванов, от самото начало, когато започнах работата си с него през лятото на 2001 година, аз много добре и в подробности знаех неговата предишна биография. В частност знаех, че е работил за външното разузнаване на България през 80-те години. Той не е разузнавал в страни членки на НАТО, не е разузнавал в страни членки на ЕС, бих добавил, че не е разузнавал в страни от Варшавския договор, а е разузнавал в други комунистически държави.

Любомир Иванов е един от най-талантливите български дипломати и това се показа по неговата кариера и това, че външното ни разузнаване се е ориентирало от към такива качествени хора, може да говори само добре за външното разузнаване и по никакъв начин зле за тези хора. Същият този наш дипломат – Любомир Иванов, беше човекът, който успешно доведе докрай преговорите със САЩ за установяване на българо-американските военни бази у нас. Привърши преговорите с НАТО и извърши редица геройски постъпки, за които България може само да му благодари.

Да предполагаме, че партньорите ни от НАТО са знаели за тази част от биографията на Любомир Иванов и да не очакваме проблеми от страна на НАТО след днешните новини от Комисията по досиетата?

Любомир Иванов е един от най-авторитетните посланици в НАТО и по никакъв начин Северно-Атлантическият съвет, генералният секретар на НАТО или пък който и да е било друг от нашите сътрудници би могъл да се стресне от това, че той е вършил разузнавателна работа в полза на държавата на десетки хиляди километри оттук, далеч на Изток.

Г-н Паси, в този списък попадат и други имена, които са на ключови позиции в момента във външното ни министерство, като имената на Феим Чаушев, Любомир Кючуков, компрометира ли този факт по някакъв начин работата на външното ни министерство и външната политика, която води в момента България? В този списък има и служители в Министерството на външните работи и в предишни правителства?

Смятам, че двама от колегите, които изнесоха на гърба си преговорите с ЕС, също по един не съвсем уместен начин са споменати в този списък. Колкото и те да принадлежат към него, смятам, че ние трябва да ги оценяваме по това, което те са вършили във видимата част от дейността си. Това са нашите посланици Даскалов и Мирчев, от които единият от София, другият от – Брюксел, изведоха до успешен край преговорите ни с ЕС. И колегите Феим Чаушев и Любомир Kючуков си вършат по един много добър начин работата. Има редица други хора от други правителства, които пък интересно защо не ги виждам в този списък. Но наистина като цяло смятам, че този закон и този подход към нашата история не е кой знае колко ориентиран към бъдещето на страната и прекалено много втренчен в миналото.