Зам.-министри и посланикът ни в НАТО с досиета
Зам.-министри и посланикът ни в НАТО с досиета / netinfo

Премиер и още 106 министри и заместник-министри в правителствата на България от 1990 г. насам са били сътрудници на Държавна сигурност. Това стана ясно от проверката на Комисията по досиетата, резултатите от която бяха качени на сайта на комисията.

Сред тях са сегашният зам.министър на труда и социалната политика Баки Хюсеинов, бившият министър на външните работи Стоян Сталев, бившият министър на културата Димо Димов, бившият премиер Жан Виденов, сегашният зам.-министър на културата Иван Токаджиев, сегашните зам.-министри на вътрешните работи Раиф Шабан Мустафа и Румен Андреев, настоящите зам.-министри на външните работи Феим Чаушев и Любомир Кючуков, посланикът ни в НАТО Любомир Иванов, зам.-министрът на здравеопазването Матей Матеев, зам.-кметът на столицата в момента Минко Герджиков в качеството му на зам.-министър на търговията и външноикономическите отношения през 90-те. 

В публикувания списък има представители на цялата палитра от партийни цветове. Сътрудници на службите има във всички министерства, като те са предимно зам.-министри, главно в МВнР, МВР, Министерство на културата и бившето министерство на външната търговия.

Трима министри на културата и седем заместник-министри са били сътрудници на Държавна сигурност. Сред имената има и действащ заместник-министър – това е Иван Токаджиев, който е бил агент Колев.

Безспорно най-интересното име, попаднало в списъка на Комисията по досиетата, е това на Христо Друмев, който е бил заместник-министър на културата. Директорът на НДК е ползвал два псевдонима – Драганов и Борил.

Министрите на културата, работили за Държавна сигурност, са Иван Маразов, пробвал се и за президент през 1996 година, музикантът Димо Димов и сегашният ректор на Държавната музикалната академия Георги Костов. Агент е бил и директорът на Националната художествената галерия Борис Данаилов, който е заемал длъжността зам.министър на културата в периода 1992 – 1994 година.

Някои от най-интересните псевдоними, които са използвали културтрегерите, са Ван, Ерик,

Според члена на комисията Екатерина Бончева, основният извод, който може да се направи след поредната й проверка, е, че сътрудниците на службите са навсякъде. Това е една всеобхватна система, чиято цел е била упражняването на тотален контрол в държавата, каза Бончева в предаването "Кой говори" на Дарик радио. По думите й обаче, времето на ченгетата отминава.

Изследваният период е до 15 септември 2007 г., т.е. последните промени в МС след 15 септември 2007 г. не са включени в проверката на Комисията по досиетата каза още Екатерина Бончева .

Въпросът не е къде има най-много сътрудници на бившите служби, а че са навсякъде. Тя заяви, че фактът, че в новосъздадените специални служби има сътрудници на бившата ДС означава, че системата не си отива без съпротива.

Екатерина Бончева каза още, че комисията още няма сграда и необходимите за работата й архивни документи все още не са под пълния й контрол.

Методи Андреев, председател на бившата комисия по досиетата спомена имената на Любомир Иванов, Минко Герджиков и Стоян Сталев, които би трябвало да са били известни на предишната комисия по досиетата, но за които не са били подадени данни на комисията за проверка.

До момента, до който архивът не бъде взет от хората, които по закон да го притежават и управляват, винаги може да имате съмнения. За голяма част от тези хора, които не могат да бъдат съобщени, просто са унищожени документите в архива, беше категоричен Методи Андреев.

Премиерът Сергей Станишев да освободи зам.-министрите, които са в списъка на комисията по досиетата, призова парламентарната опозиция. От мнозинството бяха категорични, че това не може да е повод за дискриминация и лустрация.

Публикуваните данни потвърждават, че ДС никога не е преставала да съществува, макар формално да е разпусната, коментира Атанас Атанасов от ДСБ. По думите му нормалният ход на министър-председател на страна-членка на ЕС и НАТО е да поиска оставките на тези хора.

Сергей Станишев обаче няма да го направи, защото неведнъж е казвал, че има доверие на такива хора, добави Атанасов.

За пореден път премиерът чака някой отвън да му каже да ги освободи от длъжност, посочи пък Йордан Бакалов от ОДС. От мнозинството бяха доста лаконични в коментарите си. От ДПС отказаха да изразят мнение. От БСП заявиха, че в закона няма лустрационни и дискриминационни текстове. Огнян Герджиков от НДСВ определи проверката като закъсняла и имаща единствено морален ефект, защото обществото не се впечатлявало толкова от темата.

„Не мисля, че разкритието на комисията по досиетата, че българският посланик в НАТО Любомир Иванов е бил щатен сътрудник на Държавна сигурност, ще окаже някакво влияние върху отношенията на България със САЩ". Това каза в Плевен посланикът на Съединените щати у нас Джон Байърли.

Той допълни, че това е по-скоро вътрешен въпрос за българския народ, който трябва да се справи с миналото си. Според посланик Байърли, САЩ имат интерес да сътрудничат с хората, които споделят визията за възможностите през 21-ви век да се направи нещо със съвместни усилия.

„Ще работим заедно с тези хора, защото в България те са много", каза още посланикът на Съединените щати Джон Байърли.