П. Димитров: Всяко управление или чува и изпълнява исканията на хората, или си отива
П. Димитров: Всяко управление или чува и изпълнява исканията на хората, или си отива / снимка: БГНЕС

Всички искания на синдикатите са свързани с работещите хора, каза в „Кой говори" по Дарик лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че тези искания, представени на председателя на Народното събрание и на парламентарните групи, са девет. Най-важното сред тях е замразяването на възрастта и стажа за пенсия за всички категории до 2021 г. Друго искане е необлагаем минимум за хората с доходи до 400 лева, въпреки че от КНСБ по принцип настояват да има такъв праг за всички работещи българи. Основно искане на синдикатите и криминализиране на умишленото невнасяне на здравни и социални осигуровки. Пламен Димитров напомни, че още при обсъждането на бюджета профсъюзите са дали предложение за повишаване на събираемостта на приходите. Лидерът на КНСБ цитира изследване, според което две трети от членовете на профсъюза смятат, че ще има предсрочни избори. "Това правителство може да продължи живота си дотам докъдето изпълнява очакванията на обществото и конкретните искания на огромните части от него", каза Димитров. По думите му, ако не ги изпълнява, очевидно ще си отиде по-бързо, отколкото е очаквало дори. Ето какво още каза той:

Нашите протестни искания са девет на брой и вчера ги връчихме на председателя на парламента, на ръководствата на всички парламентарни групи и естествено очакваме реакция днес и в следващите дни на част от тях. Някои се разбързаха и още преди митинга обявиха, че властта щяла да се съобрази с едно от исканията ни, което е добър знак. Можеха да го направят доста по-рано, защото това не е предложено днес и всъщност всички искания, за които говорим... Понеже през последните дни започнахме да се замеряме с различни политици... Вчера Станишев говореше, че видите ли не разбирал защо КНСБ щяла да протестира, всичко било изпълнено. Нищо вярно няма в това. Ако беше изпълнено, нямаше да бъдем на протестния митинг.

Вие лично казахте, че протестът няма да бъде политически, ще бъде синдикален. Какви са синдикалните искания?

Ще кажа най-важните. Всичките ни искания са свързани с гласа на работещия българин, който като че ли беше затулен през последните седмици и месеци. Ние отдавна настояваме за необлагаем минимум, което касае всички работещи българи.

Необлагаем минимум за кои хора?

Ние искахме необлагаем минимум за всички работещи. Компромисният вариант, сложен на масата, е за доходи до 400 лева да бъде върнат платения данък или текущо през годината, или накрая. Което ще обхване 400 000 работещи бедни българи, които не чакат на помощи, а работят, но получават мизерни заплати. В крайна сметка държавата може да помогне по този начин, като върне данъка обратно.

Тук трябва да обърнем внимание на факта, че по думите на премиера Орешарски през 2015 година ще бъде върнат данък общ доход за хората с възнаграждения до минималната заплата, която за следващата година трябва да бъде 340 лева. Тоест в началото на 2015 година хората, получавали до 340 лева, ще получат взетия им през 2014 година данък наведнъж.

Отново питам защо за това, което ние предлагахме през последните два месеца на правителство и в НСТС, трябваше да започнем да организираме протестни действия, за да може най-накрая господин Орешарски и всички други да видят, че работещите българи не могат да свържат двата края и се нуждаят от спешни мерки, за да могат освен фирмите и държавата да им помогне.

Второто искане, което до момента никой не съобразява, е замразяване на пенсионната възраст и стажа за пенсия, както беше договорено през 2010 година, за още седем години. Не за една година както предлага в момента правителството. И не само за трета категория, а за всички категорийни работници. Това е радикално искане, но има своите основания. 14 години от началото на пенсионната реформа през 2000 година няколко поколения - две-три, изнасят на гърба си цялата пенсионна реформа и все не могат да стигнат до момента, в който да се пенсионират. Време е може би на тези поколения да им позволим да стигнат до пенсия, а ние, по-младите, които идваме след тях, да носим неминуемата тежест на пенсионната реформа и допълнителните несгоди, които ни чакат.

Само че нали си давате сметка, че това ваше искане да бъде замразена пенсионната възраст до 2021 година противоречи на всичко, което чухме от експертите.

Не знам кого сте чули и с кого сте коментирали. Аз чух Световната банка, която като че ли никой в България не чува, която каза преди двадесет дни, която каза, че България трябва спешно да увеличи пенсионната вноска с шест процентни пункта, ако иска пенсионната система да стане устойчива. Когато се говори за пенсионната реформа, тя има много компоненти. Ние искаме и да бъдат криминализирани най-накрая укриването и неплащането на осигурителни вноски. Това е нещо, за което и с бизнеса имаме съгласие. И предишните управляващи го подкрепиха. Това е нещо, по което като че ли неясно защо не се стига до решение. И се делим на балъци и на тарикати, тоест хора, които плащат осигуровки, и всички, които решават, че няма да плащат. Говорим и за здравните осигуровки и са осигурителните вноски към държавното обществено осигуряване, където са парите за майки, безработни и пенсионери. Няма алтернатива. Или трябва да започнем всички да плащаме, или да вдигаме вноските, както ни съветва Световната банка. Ако искаме да вържем двете неща, очевидно е, че има нужда от ясни политики и продължаване на пенсионната реформа по начина, по който тя е поносима за българските граждани. Това са конкретни искания, които хората от отделните сектори на работеща България поставят на вниманието на политиците вече със синдикална акция и протестни действия. В момента те са предупредителни. Ако не бъдат чути аз съм убеден, че ще има и други стъпки или на секторно, или на национално ниво, които ние ще предприемем, докато бъдат чути тези и други искания. Например на работещите в бюджетните системи от пет години доходите са замразени и в областта на културата, социалните дейности и други сектори получават смешни пари. Няма как да ме убедите, че човек, работещ в музей или библиотека, който ползва два езика и има висше образование, трябва да получава 360 или 380 лева. Това е абсурдно. Тази приказка "няма пари, няма откъде" хората вече не я чуват. Те искат радикално нови политики.

Трябва да има нови политики за това как да има пари, а не просто как да се харчат парите. Нали в това е въпросът?

Точно така е. Събираемостта на данъците и осигуровките са основни теми. Но те не са предмет на протеста в момента. Когато коментирахме бюджета, ние предлагахме поредица от допълнителни мерки, които да увеличат събираемостта на данъците, за да не става нужда да се увеличават те.

Вярвате ли, че настоящото управление може да удовлетвори тези искания, които поставяте?

Смятам, че всяко управление получава исканията на обществото в момента, в който е взело властта и е длъжно да ги чува. Ако не ги чува, си отива и идва следващо. Или ги изпълнява. Така че алтернативите са простички и не мисля, че кой знае колко трябва да ги коментираме. Нашето допитване показва, че повече от две трети от членовете на КНСБ смятат, че ще има предсрочни избори, а въпросът е кога. Това правителство може да продължи живота си дотам докъдето изпълнява очакванията на обществото и конкретните искания на огромните части от него. Ако не ги изпълнява, очевидно ще си отиде по-бързо, отколкото е очаквало дори.

Цялото интервю с Пламен Димитров можете да чуете в radio.dariknews.bg