Около 1 млрд. евро са нужни за извеждане от експлоатация на 1-ви и 4-ти блок на АЕЦ
Около 1 млрд. евро са нужни за извеждане от експлоатация на 1-ви и 4-ти блок на АЕЦ / netinfo

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов в предаването на "Седмицата" на Дарк радио.

По кой път минахте, за да дойдете в студиото?

Козлодуй–София се пътува през Враца. Пътят е много хубав. От 3-4 години вече заради ферибота в Оряхово го направиха и практически от Козлодуй до София целият път е много качествен.

През Бяла не сте минавал по този път или?

Не, Бяла е много далеч. Те са на 100 км от Плевен, на изток от Плевен. Бяла – това е от Търново за Русе.

Може да има и хубав път, казвате.

Ами, пътищата, да.

От Козлодуй пътят до София…

Да, от Козлодуй пътят е много хубав и спокойно се взима за 2 часа.

С вас ще говорим за подготовката за извеждането от експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Кога точно ще спрат, физически ще спрат да работят реакторите?

Значи, процесът на спирането на реакторите по принцип не е натискане на едно копче...

Аз така си го представях, като ключ за лампа.

Не. Не. Само аварийното изключване на реактор, ако се наложи, се работи на аварийна защита от бутон, има такива бутони, но по принцип спирането на реакторите за презареждане, което правим всяка година за всеки един от блоковете, предстои и в края на годината за 3 и 4 блок, защото горивната им кампания е разчетена в края на годината те да приключат своята работа. Така че самият процес на спиране ще продължи около 1 смяна. Разбира се, това зависи и от...

Една смяна, това колко е?

Една смяна е 8 часа.

Осем часа.

Да. Оперативният персонал...

Кой ден ще го направите?

На 31-ви, съгласувано с централна диспечерска служба. Те ще определят в...

Това е на НЕК централна диспечерска…

Централната диспечерска служба, тя е към НЕК, но е... това е централната диспечерска служба на България, на енергийната система. Тя поддържа баланса между производството и потреблението.

А кога ще го правите - сутринта, вечерта? Ще има ли този символ точно в 12 вечерта точно тогава да се спрат реакторите?

Не. Не. По всяка вероятност следобед, съгласувано с диспечерите. Те ще определят кога точно да започнем, с каква скорост да се разтоварват блоковете, за да могат да поемат заместващите мощности, за да остане производството постоянно.

Имате предвид от други централи?

Да, от други централи. Това си е нормален процес. Той винаги така се изпълнява и при нормално спиране на блоковете.

А като ги спираме, технически спирането им ще позволи ли след това бързо, по същия начин, за една смяна да бъдат пуснати?

Не, значи, за една смяна няма...

Теоретично.

Теоретично ние спираме блоковете понеже, освен че България има ангажимент към ЕС, но и заради това, че горивото се изчерпва, кампанията, горивната кампания е изчерпана. За да възстановим отново блоковете в работа, ние трябва да си обезпечим гориво.

Това за колко време става?

Ами, зависи от възможностите на производителя в Русия да ни обезпечи, да произведе или да намери от други централи, но това е само при условие, че има промяна в позицията на Европейския..л

Политически.

Да, политическо решение.

Ние обсъждаме чисто технически в момента. Ако бъде намерено политическо решение, България сега, като се изгасят реакторите за тези 8 часа, след това ще демонтира ли нещо от самите реактори, ще ги разглобява ли или те ще си стоят?

Нищо няма да се разглобява от реакторите. Практически процесът на извеждане от експлоатация е много дълъг. Той не е такъв - спираш блоковете и започваш да демонтираш нещо. За да се получи лиценз за извеждане от експлоатация, ние трябва да обезпечим освобождаването на отработилото гориво от приреакторните басейни. Това е процес, който за 1 и 2 блок все още продължава и ще приключи...

А тях кога ги спряхме? 2002 година… И процесът ще приключи в края на 2010 г. очакваме да получим лиценз за извеждане от експлоатация на 1 и 2 блок. Тоест да се вече разглобяват физически?

Да, да може да започне процес на...

Да се махне...

... разглобяване на оборудване по първи контур, защото тогава блоковете ще бъдат освободени от отработилото гориво.

Тоест, ако спазваме същия принцип, около 2015 г. би трябвало да. . .

Не, 2013 г., понеже това е свързано и с...

Вида...

... един от проектите за извеждане от експлоатация за хранилище за сухо съхраняване на отработилото гориво, когато той стане готов 2009 г. вече нещата с отработилото гориво ще бъдат ускорени.

Ще има ли хора от ЕС, които да наблюдават извеждането на реакторите?

Не. Не може да има хора от ЕС. По принцип може да наблюдават спирането на реакторите Агенцията за ядрено регулиране, ако имат желание с тяхното...

Международната или българската?

Не, нашата, българската.

Но няма да има чуждестранно присъствие да дойдат и да гледат как си спираме централата?

Ако има желание на медии, вече има заявен интерес от български медии във вечерта, в процеса на спирането...

На 31-ви ли?

Да.

То няма да е много. Какво ще се излъчва...

Не им отказваме. По принцип не е добре, когато се извършват технологични операции, да има странични хора на блочните щитове. В този случай ще направим компромис, но това ще бъде само за ограничено количество...

Колко струва извеждането на реакторите? Какви финансови компенсации трябва да търси България от европейските фондове, честно, технически казано, колко струва?

Самото извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения като процес е много дълъг и скъп и за този... разходите за това извеждане от експлоатация се планират предварително във фондове, в които централите внасят ежегодно средства, които да обезпечат самото извеждане от експлоатация след това на блоковете след края на техния живот, изтичане на техния ресурс. Тези средства обикновено по грубите разчети са... може да се смята, че са колкото и да се построи един нов блок от същата мощност, но все още голям опит в тази област няма.

А колко струва един нов блок?

Може би за 1 до 4 блок разчетите показват, че ще са необходими за цялостното извеждане от експлоатация, което е процес, който ще продължи до

2050-2055 г., около 1 млрд. евро.

До 2050 година? Ама какво ще се прави чак до тогава?

2013 г. започва за басейните с ядреното гориво, отработеното, изпразнени.

И после?

Има вече възможност за демонтиране на оборудване от първи контур.

А защо толкова бавно става?

Защото процесът на демонтаж започва от по-слабо радиоактивното оборудване...

А, т.е. чака се време, за да мине радиоактивността?

Да и постепенно... Да, и има си и процеси на дезактивиране, т.е. на намаляване на активността на оборудването. Има оборудване, което практически корпусът на реактора е нещо, което...

1 млрд. казвате... Евро ли казахте?

Евро. Да.

Струва извеждането на четирите блока?

Да.

А колко беше компенсацията от ЕС?

Значи, компенсацията от ЕС в момента, която е предвидена, е 450 млн. евро, но това е... това са средства, които не са само за АЕЦ "Козлодуй", а и за... Те са предвидени и за изпълнение на проекти по енергийна ефективност - саниране на сгради, обезпечаване на... намаляване на загубите на електроенергия. Това са средствата, които ЕС ни дава. А по принцип като... определено може да се каже, че загубите от самото по-ранно спиране на блоковете са по-големи от числото, което ви казах, даже имаме разработка, разчети, които са направени от специалисти на Международната агенция за ядрено регулиране, тези разчети са вече при нас, които показват, че в общ аспект загубите и за АЕЦ "Козлодуй", и за държавата като цяло от износа на електроенергия с проблемите в региона се пресмятат на около милиард и 600 хил. евро.

Тоест, според вас България има аргументи, експертни аргументи да иска увеличаване на тези 450 млн. евро?

Това са въпроси, които политиците трябва да решават. Разбира се, че според мен тези компенсации са несравними със загубите, които търпим с предсрочното спиране на блоковете?

Вие трябва да решите обаче въпроса с персонала - какво ще стане с хората, които работят в момента за 3 и 4 блок? Те ще бъдат уволнени ли?

Няма да има уволнение на персонала. Ние имаме и стратегия за решаване на социалните проблеми, програма... Тя е публикувана и в Козлодуй е известна на нашия персонал. Аз съм заявил, че персонал няма да бъде съкращаван след спирането на 3 и 4 блок.

А, добре, но има ли работа, която те да вършат?

Има много работа, която трябва да бъде извършена след спирането на блоковете с подготовката за извеждане. Първо, подготовката за извеждане от експлоатация изисква подготовка на много нови документи, процедури, изучаване на новите системи, които ще бъдат инсталирани като системи за обезпечаване извеждането от експлоатация. И новото в последната стратегия, актуализираната, която приехме юни месец, е, че ние се отказахме от отложения демонтаж, т.е. 2013 г., няма да чакаме до 2049 г., за да почне демонтажа, а ще има непрекъснат процес на демонтаж от по-слабо радиоактивното оборудване, което също ще ангажира определено количество персонал. Така че работа в "Козлодуй" за хората от 1 до 4 блок ще има, като имаме и намерение по друг начин да решим проблема и с допълнителна преквалификация на хората за новите дейности, обучение на персонал за подготовка на кадри за "Белене", което също е...

Колко души се грижат за 3 и 4 блок в момента?

В момента за 1 до 4 блок са, на 1 до 4 блок работят 1300 човека. Те не могат да бъдат разделени. Оперативният персонал е разделен, но ремонтният персонал е...

Какво е настроението в централата? Минорно.

Да, минорно е настроението. За съжаление ние няма да...

Вие самият сте от 1980 г.

От 1 април 1980 г.

Двадесет и седем години. На тия блокове работил ли сте?

Да, работил съм и на 1 и 2 блок, на 3 и 4, на 5 и 6.

Чисто емоционално не е хубава съдба вие да сте човекът, който ще отговаря сега да ги спрете.

Така се получи, но...

Ходихте ли в Литва, в Словакия да видите там как спираха блоковете, след като се договориха с ЕС?

Не, по принцип имаме информация, но на посещение на тези централи не съм бил. Срещал съм се със различни...

Кое ще е различното в България или, общо взето, ще е същото?

Ами, аз не бих казал, че има нещо различно. Процесът е един и същ, но... и той е емоционален както за България, така и за Словакия, така и за Литва. Въпреки че все пак в Словакия реакторите са, тези, които трябва да бъдат спрени, 1978 и 1980 г. са пуснати, т.е. две години по-рано от нашите, нашите са 1980 и 1982 г. Първият блок в Словакия се спира в края на тази година, както и 3 и 4 блок, а вторият 2008 г. , в края на 2008 г. А в "Игналина" първият блок е спрян...

Това е Литва, да, "Игналина" е в Литва.

Да, "Игналина" в Литва централата. Първият блок е спрян 2004 г., а вторият ще бъде спрян 2009 г. Но интересното за "Игналина" е, че там реакторите са чернобилски тип. Това са реактори РБМК, същите, които са в Чернобил. И в "Игналина" единият от тези реактори се спира 2009 г.

Хайде малко да поговорим сега за оптимистичните неща. Как работи "Козлодуй", какви количества ще произведе през следващата година? Ще стигнат ли теза потребностите на България?

С планираното производство от АЕЦ "Козлодуй", малко над 13 милиарда кВтч само с 5 и 6 блок, и разговорите, които сме водили с ръководството на НЕК, следващата година не трябва да има проблем с енергоснабдяването в България.

А за износ ще има ли?

За износ... количествата, които остават за износ, са много малки, просто драстично ще намалее износът.

Ще има ли проблем с договори или ние така сме ги сключили?

НЕК вече спря да сключва договори за износ на електроенергия...

Подписва нови договори.

... и това веднага се отрази в региона, че цената на електроенергията се качи двойно.

Сам казахте, че всеки реактор всяка година ми се правят профилактики, зареждания, други мероприятия. Сега, като са само два, как ще го правим? Ще има ли момент, в който няма да работи изобщо "Козлодуй"? Как ще се отразяват такива моменти на снабдяването с електрическа енергия на България?

Следващата година нещата в "Козлодуй" ще бъдат същите, както са били и досега. Досега всяка година всеки от блоковете последователно, 5 и 6 винаги не едновременно, а последователно са се спирали и са презареждани. Обикновено това е в летния и есенния период го правим. Същото ще бъде и следващата година.

Когато е по-малко потреблението, това е идеята.

Да, когато е по-малко потреблението по принцип, въпреки че напоследък вече има индикации, че и през лятото също...

Заради климатиците.

Заради климатиците, т.е. България върви напред. Но неминуемо ще има спиране и на 5 и 6 блок за презареждане. Просто няма как през 2007 г. това, тези спирания, тези ремонтни кампании са планирани. Те са предвидени и те са съгласувани с НЕК.

И това не би трябвало да се отразява на снабдяването с ток.

Снабдяването в България се обезпечава, разчети се правят от НЕК. Те получават плановете, годишните, от всички централи и се определя. Те разрешават в кои периоди в годината къде да се правят ремонти, за да има непрекъснато електроснабдяване.

А ще проверяват ли от европейски, от международни институции 5 и 6 блок? Специално за догодина предвидено ли е нещо?

Специално проверките от международните институции стават само по наша покана. Ако ние поканим международната агенция, тя може да направи проверка в България. Те не могат да инициират сами проверка в атомната...

А европейските?

Европейците биха могли, може би ще има проверки, но тези проверки, които са, така, мониторингът, който ще бъде на 3 месеца, както и септември месец ни провериха, те даже не дойдоха в Козлодуй, в София...

По документи.

Да, по документи. Даваме им информация...

Имат ли забележки към 5 и 6 блок? Да не започнат сега 3 и 5, и 6?

Не, забележките... Значи, забележките към малките блокове отпаднаха, а към 5 и 6 блок просто не може да има забележки, защото това са модерни, съвременни...

Да припомните докога ще работят.

Ами, срокът им на служба на 5 и 6 блок е 40 години, т.е. до около 2020 година, но ние започваме вече дейности по удължаване на срока на служба на тези блокове и след модернизацията на 5-и.

Тоест докога е крайната цел?

... с около 15-20 години. До 2040 г. смятаме, че. . .

И двата блока.

Да. Ами, разликата между двата блока е 5 години.

А ще стане ли по-висока цената на енергията, която ще произвеждат тези блокове, заради експлоатационните разходи, които ще останат? След като остава този персонал за първите 4 блока, значи, би трябвало цената да се отрази на по-малкото произвеждана енергия?

Ами, отразява се. Ние сме направили нашите разчети. От 1 януари нашата себестойност, след спирането на 3 и 4 блок, се качва с 18, малко над 18 процента.

Ще искате ли увеличение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране?

Ние вече сме в процедура. На 11-и миналия месец публикувахме в три вестника, че искаме увеличение на цената.

С колко процента?

С 18 процента, като отбелязвам, че разчетите ни са и това, което искаме, е да се увеличи цената така, че да нямаме загуба. Тоест ние не предвиждаме никаква печалба за следващата година, но не искаме да приключим на загуба.

Това как би се отразило на крайните цени, защото това интересува слушателите?

Не мога да кажа как би се отразило. Ако бъдат намалени печалбите на електроразпределителните предприятия, които приватизирахме...

Да де, но немците, австрийците и чехите пък, от друга страна, ги карат да инвестират. Как да се намаляват? Става много сложно. Просто излиза, че токът трябва да поскъпне.

Да, разбира се, че е сложно. Нашата себестойност става по-голяма, по-висока при всяко положение след спиране на две такива мощности. Ние просто намаляваме производството с 1/3.

Казахте, че догодина няма да печелите. А тази година как завършвате?

Ами, тази година започнахме, прогнозите бяха по цената на електроенергия, която ни беше определила ДКЕВР към НЕК, се предвиждаха, очакванията бяха за 45 милиона загуби. Ще завършим с минимална, но печалба, благодарение на свръхпроизводството, което направихме. Тази година е, бих казал, най-добрата в историята на АЕЦ "Козлодуй" като производство на електроенергия. Като цифра мога да го кажа, ние очакваме да приключим годината с производство 19.5 милиарда киловатчаса електроенергия.

А догодина да произведете 13.

Догодина ще бъдат 13, да. Но тези 19.5 милиарда АЕЦ "Козлодуй" е произвеждала 2001 г. с 6 работещи блока. В момента ги...

А как става, значи как работят по-добре с 2 реактора по-малко? С по-голямо натоварване.

Да, с по-голямо натоварване и през по-голямата част от годината, със съкратени ремонтни кампании, с по-надеждна работа на блоковете. Практически това е. Ние произвеждаме над планираното за тази година очакваме да произведем милиард и 200 милиона киловатчаса електроенергия, което е сериозни средство.

Какво е бъдещето на "Козлодуй" при построяването на нова централа в Белене?

Бъдещето на "Козлодуй"... "Козлодуй" си остава най-голямата централа в България с 2000 мегавата инсталирана мощност. Ние сме в момента и след Нова година ще бъдем

най-голямата централа. И след построяването на "Белене", когато "Белене" стане готова с първите 2 блока, те ще се изравнят по мощност с "Козлодуй". Така че за доста години напред ние си оставаме най-голямата мощност в България.

Вие ще идете ли в "Белене", като построят там централата? Ще има ли...

При всяко положение много наши специалисти ще отидат в "Белене". Ние ще направим така, че да подготвим техни заместници. За мен... Аз съм пускал 1000 мегаватови блокове. Може би годините вече са... Но ще имаме достатъчно добри специалисти, които ще се справят в Белене.