Михалевски: Проектите, замразили парите по ФАР, са правилно изпълнени
Михалевски: Проектите, замразили парите по ФАР, са правилно изпълнени / снимка: Sofia Photo Agency
Едва година след „щастливата вест”, че сме част от европейското семейство, добрата новина започна да се превръща в лоша орис. Решението на Европейската комисия да спре финансирането на вече одобрени проекти по програма ФАР пропищя като аларма, че „много хубаво, не е на хубаво”.

Брюксел стигна и по-далеч. До България „долетя” още една вест – че са замразени и средства по САПАРД. И докато от министерството на земеделието обясниха, че това било временно, от регионалното ведомство обещаха, че спрените пари по ФАР няма да бъдат изгубени. От 50 одобрени проекта към министерството на Асен Гагаузов, критики има към три от тях. Каква ще бъде съдбата на тези проекти, ще разберете от интервюто на Галя Станева със заместник-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски.

Господин Михалевски, нека уточним колко са одобрените проекти към регионалното министерство по програма ФАР, тъй като се получи разминаване в информациите на министър Асен Гагузов, според когото броят им е 492, а премиерът Станишев говореше за 50.

И двата отговора са верни, защото Изпълнителна агенция ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството към момента управлява 18 финансови меморандума от 2001 година до 2005 година, които са договорени, в рамките на които има 50 проекта, пък във всеки от тези проекти имаме няколко десетки договора и именно броят на договорите, които цитира министър Гагаузов, е 492, така че конкретно това са 18 финансови меморандума с 50 проекта, по които са сключени и се изпълняват 492 договора.

По колко от тези проекти имаше забележки от страна на Европейската комисия?

По три договора.

Това да уточним са проекти, които са одобрени от Европейската комисия миналата година, нали така?

Това са проекти от различно време.

Какви са забележките и нередностите по проектите? В четвъртък министър-председателят уточни, че всъщност не става въпрос за корупция.

Категорично не става въпрос за корупция, но специално за трите проекта ние сме, меко казано, озадачени от констатациите, защото няма никакви нарушения. Напротив, в различните случаи сме действали абсолютно адекватно, дори по някои от тях имаме извършени проверки, както от нашите компетентни органи, така и от компетентните органи на Европейския съюз и нищо не е констатирано като нарушения. По първия проект – за трите пречиствателни станции в Родопите трябваше да завършат в цели пълен обем в рамките до 30 юни. Три месеца преди финала немската фирма беше обявена в несъстоятелност в Германия и ние трябваше да вземаме неординарни решения и в крайна сметка ние на 30 юни завършихме строително-монтажните работи и технологичната окомплектовка. Не можахме да вместим в този период 56-дневните предексплоатационни проби на работа на станциите. Обвинението е, че сме платили средствата по ФАР до 30 юни, когато реално беше завършена станцията, а е трябвало да ги извършим след финалния доклад. Всеки един добронамерен и непреднамерен оценител професионалист ще разбере, че това е единствено възможното решение, което сме направили, и то е гарантирало правилното усвояване на средствата, правилното им разплащане и в крайна сметка съществуването на тези пречиствателни станции. По другия проект, по който между другото сме проверяване от всички институции в България и в ОЛАФ, е за прословутите импулсни пушки, които представляват три процента от общата доставка по проекта за противопожарна и аварийна безопасност „България-Гърция”. Целият проблем е изключително търговски, той е спор между две фирми – немската фирма, която към момента на договорирането е произвеждала тези пушки по патент на унгарския изобретател, който ги е направил, и самия унгарски изобретател, който по време на изпълнение на проекта, се е разделил с германците и в крайна сметка главният ни доставчик – полският консорциум, който е спечелил този търг, е доставил тези пушки. И последният проект, и между другото обвинението е директно отправена към мен като програмен ръководител, че сме променили обхвата и цената на договора по техническата помощ за индустриалните зони в рамките на процедурата преди подписването на договора, показва, че явно липсва достатъчно информация в Брюксел.

До края на март трябва да докладвате пред Европейската комисия за това как са оправени тези дефекти. Кажете какво ще се случи с тези три проекта оттук нататък?

Аз съм сигурен, че нито едно евро няма да бъде загубено за България. За тези три конкретни проекта аз съм сигурен, че няма да има никакви последствия, защото те са правилно изпълнени.

Казвате, че „нито едно евро няма да бъде загубено”. Това означава ли, че парите, които в момента са спрени, да речем конкретно по тези три проекта, всъщност бенефициентите ще ги получат?

Първо по двата проекта парите са разплатени много отдавна и те са приключили - за противопожарната и аварийна безопасност и за трите пречиствателни станции, така че бенефициентите са ги получили. Никой няма да загуби средствата. Ние ще докажем, ще дадем на Брюксел достатъчно доказателства, ще предприемем всички действия, които счетем за необходимо. Беше повдиган многократно въпросът за оставките, оставката е най-лесният въпрос. Ние заявихме още първия ден, че ако дори и да няма нарушения и те се констатират, а ние ще го докажем, въпреки всичко има искане за смяна на програмните ръководители, това е най-лесният ход.

И ако това ще бъде цената за размразяване на средствата, това може да се реализира незабавно, защото в крайна сметка ние сме хора отговорни и трябва да ценим преди всичко възможностите, които са реализирани за България. И в крайна сметка според мен това не става с молитви в Брюксел, както някои се опитват да го правят, то става с много систематична работа, което аз с увереност и с удоволствие за работата на моите колеги, мога да кажа е вършено.