Лили Иванова: Аз съм като войник
Лили Иванова: Аз съм като войник / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Знаете поне три нейни песни, знаете, че има три провалени брака, че няма три деца, но има 36 CD-та. Знаете също, че много жени са певици у нас, но само една е коронована като примата на българската музика.

Една среща с Лили Иванова.

От нея се интересуват всички и ги вълнува всичко – до кого се събужда, има ли пластични операции, какво закусва, плаче ли, изпитва ли злоба, натъжава ли я самотата, колко е богата и колко песни още ще изпее. Бариерата пред личното й пространство е висока, а допуснатите отвъд нея са малцина. Една среща с Лили Иванова.

Нашето предаване "Челюсти" е по-скандално. Гостите тук често повишават тон. Спорите ли?

Хората от моето обкръжение знаят, че аз не обичам да споря. Аз имам мнение и казвам моето мнение. И ако започнат да спорят, аз се оттеглям, защото обикновено това, което съм казала, това е истината.

Някои от най-близките хора около Вас могат ли да променят мнението Ви по даден въпрос, ако чуете аргументите им?

Ако аз вече имам мнение по въпроса, не могат да го променят. Ще го променят тогава, когато не съм наясно с въпроса или проблема, по който спорим или ще спорим. Но когато аз реша да кажа моето мнение, значи вече съм се информирала и зная, че това е най-точната истина.

Вашата истина?

Да. Моето мнение е, че лъжата я налагат, но в края на краищата истината винаги побеждава.

Вярвате ли в това?

Да, рано или късно. Не случайно съществува поговорката, че рано или късно всичко си идва на мястото.

Мартин Карбовски подготвя книга за Вас. Преди да светне червената лампа, си говорихме за онази напудрена книга през 80-те години през социализма за Вас, която не харесвате.

Не че не я харесвам, но тогава така трябваше да се напише...

... А това ще е една искрена книга за Лили Иванова...

Ивайла Вълкова я написа, Бог да я прости. Бяхме близки с нея. Тя описа много истински неща, но тази книга звучеше малко детски, наивно. Тогава не можеше да се пише всичко за разлика от днес. Книгата трябваше да се хареса първо на управляващите, а след това на останалите. И сега има много неща, които излизат и не са истина. Не знам защо хората са любопитни и искат да живеят с живота на другите – може би защото техният е скучен и нямат свой личен живот. Това също е отговор за мен за някои неща.

С това ли си обяснявате любопитството към живота на звездите?

Звезди е малко силно казано, защото в България има повече известни, но за звезди трудно можем да говорим.

Ако отидем отсреща в реп-а и си купим всички светски списания, няма да има такова, в което да не пише нищо за Вас... Но е пикантно, то е клюкарско, то е любопитството на всички към Лили Иванова.

Обикновено съм на първите страници, но как иначе ще си продадат списанията… Не обръщам внимание, защото хората, които пишат така – това са хора лоши, злобни. Искат да бъдат забелязани по този начин - като пишат лошо за Вас, за мен или за когото и да било. Но те не са наясно, че няма да бъдат забелязани никога, защото в историята е останал този, който е направил добрите неща.

Ако за мен кажат – "Тя беше лоша" – това е ужасно нещо. Това няма да ми дава спокойствие изобщо.

Защо? Искате да Ви харесват...

Не искам да ме харесват, искам да бъда добра.

Стремите се да бъдете добра?

Имам тези претенции.

Добри ли са хората, които срещате или понеже сте Лили Иванова – обезателно се правят на добри, но това е лицемерно?

Ако трябва да говоря за народа – мисля, че народът ме обича искрено. Но, разбира се, че не са длъжни всички да ме обичат. Но има хора – за мое щастие те са по-малък процент, от тези, които не ме обичат или са злобни към мен, лоши са. Но аз не им се сърдя, защото в края на краищата хората не могат да бъдат еднакви. Те са различни и това е хубаво. Ако аз не харесам нещо, не правя мърсотии на даден човек, просто го подминавам. По-достойно е отколкото да отговориш на някаква нападка.

Не натрапвате несъгласието си?

Аз не слизам на тяхното ниво. Ако си там горе – стой си горе. Какво да правиш долу.

Ако искате, ако е по-удобно – да си говорим на "ти". Ще го превърнем от "Ви" на "ти", но на "ти" ще си говорим.

Добре – Лили, говорим си на "ти". Кажи сега за книгата. Мартин е много провокативен журналист. Ще позволиш ли да влезе там, където досега е имало бариери, що се отнася до личния ти живот?

Вече съм позволила и то не случайно. Защо избрах Мартин Карбовски – доста години все някой ми подхвърля "Защо не напишеш книга". Аз започнах да се оглеждам за този-онзи. Не ми харесваха тези хора, просто им нямах доверие.

Мартин Карбовски е провокативен, но той е много точен, много уважителен. Той постъпи към мен с невероятно уважение, нека да не се засягат другите. Това ме накара и на интервюто с него да бъда такава.

Това, което излъчихме в "Пропаганда"?

В неговото предаване. Там нямаше подготовка за никакви въпроси, всичко беше импровизирано. Дълго време търсех човек като него и съм щастлива, че наистина го намерих. Реших, че той е човекът, който може да направи нещо като бестселър, само той.

Това ще е един искрен разказ за твоя живот?

През лятото започнахме да разговаряме, във Варна. Близо месец разговаряхме. Но имаме още разговори, защото това не е нещо, което може да се напише за ден-два. По план книгата трябва да излезе през април догодина.

Сигурна си, че ще бъдеш абсолютно искрена? Има ли полета, които искаш да останат тъмни?

Аз съм винаги искрена – това, което съм, аз сьм. Днес тук съм такава, каквато съм навсякъде. При мен няма глезотии. Независимо че не мога ставам рано – ставам, когато трябва, самолетът не може да ме чака. Аз съм като войник, определям се така. Дисциплината ми е като на немски войник, а издръжливостта ми – като на руски войник.

Като кого си почиваш обаче?

Луд умора няма (смее се), не си почивам. Никой не ме е видял, няма и да ме види. Аз никога не лежа – ей така да се върна вкъщи, да си лежа и да си почивам.

Обичаш обаче да мълчиш, да стоиш сама и да се наслаждаваш на тишината.

Да. Тишината за мен е много важна. Чакам с нетърпение, когато денят е свършил – ако съм се прибрала навреме, да гледам новините. След това започвам да действам отново.

Вярваш ли на вестниците?

Не вярвам на вестниците, те ме натоварват излишно.

Какво още каза Лили Иванова за Дарик, четете в zar.bg