КТ Подкрепа: По-малко енергия от ВЕИ, повече от ТЕЦ – по-евтин ток!
КТ Подкрепа: По-малко енергия от ВЕИ, повече от ТЕЦ – по-евтин ток! / снимка: БГНЕС, aрхив

Миньори, енергетици и железничари излизат на 5 март на протест в столицата срещу изключването на произвеждания в топлоелектрическите централи ток от енергийния микс. В неделя стана ясно, че заради ниското потребление на ток и намаления износ някои от ТЕЦ-вете у нас са спрени, а останалите работят на минимална мощност. Това е причината за спирането на работата в част от мините, а при запазване на това темпо скоро хиляди миньори ще останат безработни, предупреди Владимир Топалов, председател на синдикалната миньорска федерация към КТ Подкрепа. Според него държавата трябва да дава предимство на местните суровини при производството на ток за вътрешно потребление и това ще доведе до намаляване на цената му. Как се отразява намаленото производство на ток в ТЕЦ-вете върху добива на въглища и какви са възможните решения на проблемите в сектора, ето какво каза Топалов:

Това се отразява много тежко върху всички мини. Защото не са само блоковете в маришките ТЕЦ-ове. И другите блокове, които са намалени. Буквално работим в момента на един минимум, който не можем да поддържаме дълго време така. Даже някои от мините вече спират по простата причина,че няма как, когато не ни върви продукцията на никъде, да работим. Така че това, ако продължи със същите темпове, ще бъдат затворени мините и оттук остават без работа на първо време може би до няколко дни в Югозападна България откритите мини спират, подземният въгледобив в Бобов дол, знаете, че подземният въгледобив трудно се възстановява. Марица-Изток е другата голяма мина, която с тези малки количества, които се вземат от ТЕЦ-овете, също няма как да продължи да изпълнява каквато и да е програма и работа.

Очертавате доста тревожна картина.

Тази тревожна картина я създадоха преди няколко години решенията на политиците, които ни вкараха възобновяемите енергийни източници. Съгласно програмата, която имаше страната, към момента това трябва да са някъде около 140 мегавата. Те обаче са към 1000 мегавата. 1000 мегавата се предвижда да бъдат чак през 2017 година. Само че никой не гледа нито планове, нито каквото и да е. Всеки тръгва да изпълнява някакви свои програми, свои интереси да гони и нещата стигат до там. По същия начин стои и с американските централи, защото направихме стачка миналата година в Марица-Изток по повод на това да можем да увеличим от 2,5 стотинки себестойността на въглищата в един киловат на три стотинки, но тогава ни беше отговорено, че не може. Там не може да се пипа цената - трябва да се купува скъпа електроенергия, а едновременно с това не можем да увеличим и цената на въглищата, които са от държавно предприятие, сиреч всичко е нагласено така как някой друг да печели, а ние, които сме гражданите и работещите в тази държава, постоянно да губим, да се отказваме. И видите ли по някакъв начин, ако може някой да разреши тези 40 процента, които ги даваме от въгледобива, да бъде направено и единственото нещо, което имаме - енергетиката, и то да бъде сринато според мен.

Кой определя цената на въглищата?

Мини Марица-Изток са държавно предприятие и държавата определя на колко да продава, но според министъра на икономиката и енергетиката и тогава, ако си спомняте, първата ни точка беше точно цената, не може да се увеличи, защото щяла да се увеличи и цената на електроенергията. Парадоксът е, че ТЕЦ-2, който е държавен 6,6 стотинки е киловатът, който го изкупуваме, и там 2,5 стотинки е цената на въглищата. И тези, които им купуваме на 30 стотинки киловата, пак е 2,5 стотинки. Ето виждате ли - за едните може, за другите не. При потребление в момента около 3600 до 4000 мегавата, 2000 мегавата са от АЕЦ Козлодуй, 1000 мегавата са от ВЕИ, има и ВЕЦ в момента, значи за ТЕЦ-овете остава много малко, което няма как да поддържат мините. И ако централите все пак получават пари за това, че не им работят мощностите, то в мините никой не дава абсолютно никакви пари, което означава, че няма как да издържим.

Колко души работят в мините?

Казах за тези 6000 човека, които са в момента. Като сложите и още 7000 в Марица-Изток и едни други 1000 човека, значи около 14 000 - 15 000 души ще бъдат пряко засегнати. Като имате предвид, че тук ще бъдат засегнати и БДЖ, тъй като транспортът - в Товарни превози 30 процента са нашите товари. Ще бъдат засегнати и централите, които са с въглища, защото колкото и да им плащаш, в един момент ние като не можем да произвеждаме, те ще спрат и на тях по всяка вероятност. И въобще системата ще се срути отвсякъде. Като сметнете и съпътстващите фирми, и тези, които са свързани с нас, семейства - 30 000 души минава. Ако сложим още 40 000 нещата отиват в много сложна картина.

Според вас какъв е изходът от тази ситуация, при тази политика, ръководена все още от правителството на Бойко Борисов.

Според нас трябва да се смени политиката. Ние сме го казали още преди година и половина. ВЕИ да не навлизат с такива темпове, да не се вършат далаверите, а да се види програмата, с която държавата е приела те да бъдат вкарвани. Това значи, че всички онези, които са над тази програма, трябва да бъдат спрени. В противен случай трябва да спрат мините. И всичко останало да върви по някакъв ред. И по този начин ще се получи много по-евтина електроенергия в микса, защото се знае: най-евтината енергия е от АЕЦ и след това от ТЕЦ-овете, от въглищата. Всичко останало идва след това - вода, слънце вятър, каквото се сетите след това. То винаги е по-скъпо и то в пъти.

Колко души се очакват на протеста на 5 март и каква ще бъде следващата крачка, ако исканията ви не бъдат чути?

На този протест ние искаме да кажем това, което е като проблем. Даваме и решението на този проблем, защото аз не знам какъв закон може да попречи, когато се вижда, че тези закони, които са създавани, са в ущърб на гражданите на държавата. Не можеш да приемеш закон, с който задължително изкупуваш скъпата електроенергия и не можеш да приемеш закон, с който задължително купуваш на чуждестранните фирми, които са строили централите, толкова скъпа електроенергия. Това е геноцид спрямо собствения народ. Така че това е, което правим утре. Ще изчакаме няколко дни да видим какъв резултат ще има, тъй като все пак и ние като протестиращи следим това, което става в страната, подкрепяме протестиращите относно цената на електрическата енергия. Отдавна по този въпрос нямаме различия и ще търсим решението на въпроса. Според нас то трябва да мине през промяна на някои закони, за да може нещата в държавата да се нормализират и да се даде приоритетът и от гледна точка на националната сигурност, на въгледобива и електроенергията, която се произвежда от централите. С този въгледобив тази енергия не е скъпа за хората и няма никакъв проблем.