Как се стигна до запорa на „24 часа” и „Труд”?
Как се стигна до запорa на „24 часа” и „Труд”? / БГНЕС
Как се стигна до запорa на „24 часа” и „Труд”?
46044
Как се стигна до запорa на „24 часа” и „Труд”?
  • Как се стигна до запорa на „24 часа” и „Труд”?

Отношенията в ръководството на ежедневниците „Труд" и „24 часа" и седмичника „168 часа" отново се обтегнаха, след като частен съдебен изпълнител влезе с полиция, за да описва имущество. Той действа след издадена от съда обезпечителна заповед, с която се забранява продажбата на активи и смяна на собствеността в медийния холдинг.

Как се стига до дук обаче? В края на миналата година издателската група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (WAZ) продаде медийните си активи на инвеститори от България, Германия и Австрия. Те са представлявани от Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев. След няколко месеца обаче австрийските инвеститори, представлявани от Христо Грозев, обвиниха Донев и Павлов, че се опитват да им откраднат контрола върху медийната група. Поводът е, че без знанието на Грозев другите двама съдружници са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата. През април Комисията за защита на конкуренцията разреши Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата, като в същото време Любомир Грозев води съдебно дело срещу тях. Какво се случва днес?

След съдействието на полиция частен съдебен изпълнител влезе днес в редакциите и печатницата на вестниците „Труд" и „24 часа". Причината е решение на съда от вчера, с което е издадена обезпечителна заповед в полза на третия собственик в изданията Христо Грозев. Грозев е в съдебен спор за собствеността на дружеството с другите двама съдружници в „Медийна група България Холдинг" Любомир Павлов и Огнян Донев.

Съдът е наложил запор върху печатницата, активите и марките на двата ежедневника и на седмичника "168 часа", докато не приключи делото. Така се гарантира, че няма да се разпродаде имущество. Христо Грозев каза: „Той е действал на основата на решение на съда, което е под формата на обезпечителна заповед, предварително обезпечителна заповед за бъдещ иск, който е пуснат от нашето общинско дружество заедно с много други подобни искове, които целяха общо взето да блокират възможността на сегашното управление на „Медийна група България" да разпродава съществени активи и да източва активи и др. Това е резултатът, който наблюдаваме днес, че съдът одобри такава мярка като временен обезпечителен акт и съдебният изпълнител изпълнява решението на съда".

Освен това съдът е и разпоредил Христо Грозев отново да влезе в управлението на медийния холдинг. Така нито едно ръководно решение не може да бъде взето без подписа му.

Любомир Павлов не беше открит за коментар. Съдружникът му Огнян Донев пък обяви, че конкуренти се опитват по неикономически начин да извадят облаги в своя полза. Според него конкуренти се опитват да надделеят особено в момент на предизборна ситуация. По думите му сигналът, който е бил подаден към всички останали медии, използващи услугите на печатницата на холдинга, навеждали на мисълта, че се търси конкурентна облага. Попитан дали Любомир Павлов е обезпечавал заеми срещу дела му в медийния холдинг, Донев посочи, че всеки сам се разпорежда със собствеността си и че не си позволява да задава такъв въпрос.

Пред Дарик Христо Грозев посочи, че според информация от Търговския регистър всички фирми от пресгрупата "Медийна група България холдинг", която издава вестниците "Труд" и "24 часа", са станали солидарни длъжници по кредит за 5 млн. евро, изтеглен от дружеството "Комерс Контакт 2010". Фирмата е собственост на Стоян Николов, за който Христо Грозев твърди, че е адвокат на Любомир Павлов: „Но когато видя дълг от 5 млн., от банка отпуснат към трето лице, обезпечен с нашите вестници, как мога да не поискам от съда да бъде блокирано разпореждането с активите?! Това е истина, мога да пратя и на вас този документ. Той е публичен, извадил съм го от Търговския регистър".

В същото време адвокатът на Огнян Донев и Любомир Павлов Даря Пенкова обяви, че обезпечителната заповед е недействителна, защото Христо Грозев е подвел съда с друго име:

Даря Пенкова: Поредният опит за манипулация на съдебната система. Защото молбата за обезпечение е подадена от Иван Христов Грозев. Не знаех, че Христо Грозев се подвизава под такова име в България. Не е фалшифицирана, това не мога да кажа, но в регистъра на Софийски градски съд до тази сутрин молбата по 9935 беше заведена на името на Иван Христов Иванов. Без коментар.

Това означава ли, че обезпечението, което е направено днес, е незаконно?

Даря Пенкова: Не мога да дам оценка за това.

Г-н Грозев твърди, че е имало продажба на собственост в медийната група и затова те са предприели тези действия?

Даря Пенкова: Ако е поне малко честен, трябва да ви каже, че молбата е от юли тази година.

Какво означава това?

Даря Пенкова: Вие си отговорете. Защо изведнъж пък съдът сега така е решил?!

Молбата е от юли, но съдът вчера се е произнесъл.

Даря Пенкова: Да, ще ви кажа защо вчера. Защото в четвъртък Софийски градски съд съвсем законно е отказал същото искане - друг състав на Софийски градски съд. Шест пъти е отказвано, това е седмият.

Нали вчера има разпореждане на съда.

Даря Пенкова: Да, но по молбата на Иван Христов Иванов.

А не на г-н Грозев?

Даря Пенкова: Ами, оказва се, че той може би има псевдоним, не знам.

Искате да кажете, че до момента съдът е отказвал на Христо Грозев?

Даря Пенкова: Да, по седем дела.

И вчера е дал разрешение на друго име?

Даря Пенкова: Да, и се оказва, че съдът пък сбъркал. Той си мислел, че дава на Грозев, то пък молбата е на друг. Какво да ви кажа?! Странна работа.

Христо Грозев пък съобщи, че обезпечителната заповед е на негово име, а частният съдебен изпълнител Стоян Якимов, който извърши описа в редакциите и печатницата на „Труд" и „24 часа", каза, че не би действал, ако заповедта не е истинска.

Христо Грозев: Не помня точна дата, но преди около пет дни беше издадена на моето име, с моето ЕГН, проверих го изрично, и с ролята ми на представител на „БГ Приватинвест".

Не сте подвели по какъвто и да било начин съда?

Христо Грозев: Няма логика в това. Как може съдът да бъде подведен, за да издаде на чуждо име. Това е абсурдно твърдение, не го разбирам. Не искам да отговарям на колегата по този начин, но аз без оригинална обезпечителна заповед, издадена от съда, няма как да извършвам каквито и да е действия. След като ги извършвам, имаме по делото такава представена обезпечителна заповед в оригинал, издадена от Софийски градски съд.

Какво противодействие срещнахте днес?

Христо Грозев: Противодействие дотолкова, доколкото не желаеха да ме допуснат в печатницата да опиша печатните машини, съгласно обезпечителната заповед.

Затова Вие сте повикали полиция за съдействие?

Христо Грозев: Да.

Какво наложи това ваше светкавично действие да извършите тази обезпечителна дейност. Да не би да разполагате с информация за смяна на собствеността.

Христо Грозев: Не, не боравя с такава информация. След като съдът е преценил, че е налице такава нужда и следва да бъдат извършени такива действия, аз съм длъжен да ги изпълня и то незабавно, тъй като се касае за обезпечителна заповед с интереси за страните, които следва да бъдат веднага обезпечени.

Свършихте ли си работата?

Христо Грозев: Да, извърших описа, така че съм приключил с това дело засега.

Ето какво каза от своя страна Стоян Якимов:

Стоян Якимов: Няма такова съмнение. Ако някой спекулира с това, е чисто пиар политически трик. Запорът на търговските марки единствено означава, че те не могат да бъдат продавани и да се разпорежда човек с тях, а по никакъв начин не рефлектира на възможността да се оперира с тях от дружеството, което е собственик. Това е единствената цел на запора, ние не сме самоубийци, за да навредим на дружеството, което се опитваме да предпазим.

Това не пречи вестниците утре да излязат?

Стоян Якимов: Не, напротив, ако те не излязат, това ще е престъпление към България и някой трябва да поеме отговорността за това.

Христо Грозев увери, че наложената обезпечителна заповед няма да попречи вестниците „Труд" и „24 часа" да излизат редовно. А какви ще бъдат следващите действия на тримата съдружници предстои да се види. Следва развитие на съдебния им спор, а също така и съвместна всекидневна работа. Защото според последното решение на съда фирмата на Христо Грозев "БГ Приватинвест" отново е в управлението на "24 часа" и "Труд".