И газовите оръжия трябва да бъдат под контрол
И газовите оръжия трябва да бъдат под контрол / cнимкa: sxc.hu
Божидар Василев: И газовите оръжия трябва да бъдат под контрол
24836
Божидар Василев: И газовите оръжия трябва да бъдат под контрол
  • Божидар Василев: И газовите оръжия трябва да бъдат под контрол

България е на 14-то място сред държавите от Европейския съюз по притежание на оръжие на 100 човека. Това обяви в предаването „Денят" на Дарик Божидар Василев - началник на отдел „Контрол над общоопасните вещества" към МВР.

Страната ни предстои да създаде регистър на притежаващите газов пистолет, обясни още Василев. Това ще стане възможно след приетия от правителството проект за закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Според него всеки българин, който си купи такъв пистолет, задължително ще трябва да го декларира в МВР. Ето какво още каза Божидар Василев като събеседник в предаването „Денят" на Дарик:

Кажете първо по отношение на една от важните поправки в закона, която касае газовите пистолети - защо се налага тази промяна, те вече да трябва да се регистрират от притежателите им.

Трябва да бъдем ясни, че България е в Европейския съюз и трябва да изпълнява някой европейски изисквания по отношение на контрола на оръжията. В някои категории от оръжията се падат газовите и пневматичните оръжия. Не огнестрелните оръжия, а оръжията. Това е категория, която съгласно някои от директивите ... Директива 51 от 2008 г. регламентира режима на този вид оръжия. В тази категория попадат разрешителния и декларативния режим, тъй като презумцията за тези оръжия е това, че те могат да  лесно да се преправят на огнестрелни оръжия и да изстрелват боеприпаси, които може да застрашават здравето на гражданите.

Ако тази директива е от 2008 г. защо България прави промяна в този закон едва през 2010 г.?

Това е въз основа на някои технологични проблеми, които технологията на приемането на тази законодателна инициатива, нали... Всички европейски държави съгласно тази директива са задължени да приемат в собственото си законодателство. Следователно и ние, имайки предвид периодиката, в която можахме. Не е лесно да се направи нов закон. този е нов закон, в който има и други директиви и е във възможност да реализира тези изисквания на ЕС.

Основният аргумент за тази промяна е, че газовите пистолети много лесно могат да бъдат преправени на бойни и затова е необходимо да има прецизен отчет за това кой притежава подобни пистолети. Кажете какво трябва да направят хората, които вече имат газов пистолет?

Още веднъж казвам - това са изисквания на ЕС, които са продиктувани от много други неща. Т.е. анализи, които са правени, защо тези оръжия трябва да бъдат под контрол. Тъй че с тези анализи е достигнато до едно истинско изискване, че тези оръжия, колкото и безопасни да могат да бъдат, трябва да бъдат под контрол. Тъй като те много лесно могат да се преправят и да изстрелват боеприпаси, които могат да създадат поражения по тялото на физическите лица.

Съгласно приетите промени какво трябва да направят хората, които вече имат газов пистолет?

В този нов закон сме създали една сравнително лесна технология. Няма да бъркаме в нещата на живота, но трябва всеки един човек, притежаващ такова оръжие по най-елементарен начин да декларира, с една декларация, че притежава такова оръжие...

Къде да декларира?

В районното полицейско управление на МВР, в което е регистриран по лична карта.

Ако не го направи?

Ако не го направи има санкции.

Какви са предвидените в закона?

В едногодишен срок той трябва да го декларира.

Цялото интервю слушайте в прикачения звуков файл