Google: Поверителността е ключова част от Street View
Google: Поверителността е ключова част от Street View / снимки: Майкъл Валво, Google
Google: Поверителността е ключова част от Street View
50423
Google: Поверителността е ключова част от Street View
  • Google: Поверителността е ключова част от Street View

Миналата седмица интернет гигантът Google обяви, че ще въвежда своята технология Street View в България и че до дни автомобилите му ще започнат да се движат по нашите улици и да събират кадри с висока резолюция. Street View, или „Уличен изглед”, е технология, която снима различни градове из света от земно равнище. Така интернет потребителят действително се „озовава” в даден град, разхожда се по улиците му и го разглежда в 360 градуса. Технологията вече е развита в около тридесет държави. За да разберем какви са практическите приложения на тази технология, както и за евентуалните опасения, които хората могат да имат за нея, Дарик се свърза с тези, които ще ни я предоставят.

Ето какво каза комуникационният директор на Google за Street View Майкъл Валво:

Кога решихте да направите Google Street View и в България?

Винаги мислим в каква посока да разширим обхвата на Street View. Вече го има в повече от 30 държави из целия свят. Искаме най-вече да го разширим в Европа, затова очаквайте да виждате колите ни по вашите улици.

Колко подробно ще бъде това заснемане - планирате ли да влезете във всички градове и села?

Бихме желали да покрием колкото се може повече от държавата - хиляди километри улици. Със сигурност всички големи градове, както и тези, които се намират по пътя между тях.

Колко коли ще ползвате? Изобщо колко голям ще е екипът ви България?

Не обсъждаме точни цифри. Ще имаме достатъчно коли, нека така да го кажем. Само ще Ви кажа, че сме взели шофьорите от българска агенция.

Колко време ще отнеме процесът на заснемане?

Зависи от много фактори. Нямаме план-график, ако това питате. Най-вероятно ще отнеме няколко месеца, това сочи опитът ни от държави с подобни мащаби.

Колко ще ви струва?

Това също не го обсъждаме. Просто имаме за цел да въведем услугата и за потребителите в България.

Към коя институция в България се обърнахте, за да получите разрешение?

Свързали сме се с българската Комисия за защита на данните. Държали сме ги в течение и те са ни дали правото да действаме.

Случва ли се подобна комисия да се допита до самите хора в дадена държава дали искат да бъде въведена тази система?

Нямам информация това да се е случвало. Срещите ни с такива комисии са, за да им обясним мерките, които вземаме за опазване на поверителността и да ги уверим, че знаем как да действаме в рамките на местните закони. Технологиите са сравнително нови и понякога се случва ние да сме тези, които първи ги въвеждаме в някои държави. Имаме много добри работни отношения с тези комисии из цяла Европа и по света и работим усилено с тях по отношение на поверителността - това е ключова част от нашия продукт.

Любопитството към това да разглеждаш света през монитора на компютъра сигурно е първото нещо, което хората изпитват, когато за пръв път пробват Street View. Какви обаче са практичните му приложения?

Сред най-често срещаните приложения са например, когато някой търси да си купи къща - да проучи улицата, квартала... Могат да се рекламират различен вид бизнеси, можеш да разбереш къде се намира хотелът ти или ски-пистите, когато пътуваш. Може да се ползва и всеки ден, за да знаеш например как изглежда входа на някоя сграда, до която трябва да отидеш.

Все пак е имало и протести срещу Street View в някои държави. Освен че отделни хора се гневяха, че са хващани да пиянстват по улиците, много се притесняват от това, че крадците могат по-лесно да планират обири. Имате ли данни за повишение на нивото на престъпност в населените места, за които действа тази технология?

Всъщност е точно обратното. За това ни информираха от лондонската полиция. Да не забравяме, че Street View само снима в публичното пространство - не показва нищо повече от това, което самите хора могат да заснемат по улиците. Така че няма заснети кадри, които да не са достъпни за когото и да било. Дори белгийската полиция е обяснявала как ползва Street View в борбата с престъпността. Анализират например къде има евентуални слабости в сигурността.

Споменахте Белгия - тя е една от най-новите допълнения към Street View. Защо добавихте толкова късно тази държава, която е в сърцето на Европа? И има ли причина да добавяте България две години след северната ни съседка Румъния?

Нямаме точен график. Единствената причина за Белгия беше, че там официалните езици са два и всичко трябваше да бъде приспособено към това. За първи път правим подобно нещо и отне време да адаптираме техническите изисквания. Целта ни е да покрием всички страни, колкото се може по-скоро - затова и няма определена причина Румъния да изпреварва България, просто така са се стекли обстоятелствата. Както казах, в целия свят технологията работи в около 30 държави. Няколко от тях са в Латинска Америка, а двадесетина са в Европа. Самият продукт съществува от по-малко от 5 години и дори в Google все още го считаме за новост. Така че, обективно погледнато, България е една от първите държави, в които се въвежда Street View.

Дейностите на Google Street View са били изцяло или временно прекратявани в няколко държави, като например Австралия. Защо? И как убеждавате местните власти да променят мнението си?

Нека изясня, в Австралия не е забранена Street View (бел.авт.: през октомври 2010-а Google спира да събира данни за Street View в Австралия за няколко месеца, след като признава, че „неволно е събирал фрагментирани лични данни” от Wi-Fi мрежи за безжичен интернет). В Германия решихме да не разширяваме мрежата на Street View, а в Индия все още не сме пуснали системата (бел.авт.: Google е започнал да снима кадри в Индия, но през юни 2011 г. спира след намеса на полицията). Така че, не са ни забранявали, а просто е имало различни причини да спираме заснемането. Като цяло, в 30-те държави, в които сме стартирали системата Street View, хората я харесват.

Защо решихте да спрете да я развивате в Германия?

Имаше уникална непредвидена ситуация с властите там, която засягаше споразумението ни с тях и преди около година спряхме (бел.авт.: събраните до момента данни в Германия все пак са достъпни). В Германия има много органи за защита на личните данни в различните провинции на страната и ситуацията се усложни. Не казвам, че няма да се върнем там, но за момента сме на „пауза”.

Премахвате ли кадри, ако ви помолят?

Да, разбира се. Нека също да обясня, че Street View така или иначе автоматично замъглява лицата на хората, както и номерата на колите. Това е вградено в системата. Като допълнение, ако някой иска да му бъде замъглена къщата, може да натисне линк на самата страница (бел.авт.: „Report a problem” или „Подайте сигнал за проблем”). За други неща също може само с две-три кликвания да се стигне до страницата, на която да обясните вашия проблем.

Google Поверителността е ключова част от Street View
netinfo

Има хора, които сравняват Street View с „Големия брат” (Big Brother) на Джордж Оруел...

Пак ще повторя, че всички кадри са заснети на публични места, които са достъпни за всеки. Така че, не предлагаме никакви нови изгледи. Също така е необходимо да напомним на хората, че това са просто неподвижни снимки, които са заснети в даден момент, в който колата ни е минала през дадено място - те не са видеокадри, предавани на живо. Но все пак, тъй като знаем обществените опасения, сме добавили тези механизми за замъгляване - както автоматично, така и по поръчка. Затова смятаме, че поверителността на продукта ни е доста висока.

Google не е компютърна или интернет-компания в традиционния смисъл на думата. Занимава се с различни нови технологии и ги интегрира - как бихте обяснили що е то Google на някой, който никога не е виждал компютър?

Виждам Google като компания, която се опитва да предостави достъп до световната информация на всеки. Започнали сме с нашата интернет-търсачка, но всичките ни нови продукти, като например Street View, допълват целта. Също така винаги се стараем информацията ни да е възможно най-актуална.

Google събира много лична информация - например знае какво търсят хората чрез „Персонализирано търсене” (Personalized Search), Google притежава YouTube, така че знае кой какво гледа. Смятате ли, че някои хора се отнасят негативно към Google точно заради факта, че компанията навлиза в интимния живот на хората без тяхното разрешение, а дори понякога и без тяхното знание?

Имаме заложени функции за поверителност (Privacy Tools), като например контролното табло (Google Dashboard), чрез които потребителите могат сами да решават колко от своята информация да разрешат да ползваме и да споделяме с трети лица. Тези инструменти са сравнително лесни и по този начин въпросните потребители могат да взаимодействат с нас. Много сме прозрачни и с нашата декларация за поверителност. Наскоро анонсирахме, че я обновяваме и опростяваме. Винаги мислим за потребителя, когато въвеждаме нещо ново или правим някакви промени.

Компанията ви е известна със своята иновативност. Какво разработвате в момента?

Нещо ново в Street View, което пробваме в Америка, е да се показват кадри вътре в сгради. Така, че може да се види кафене, ресторант или друго помещение отвътре. Така много и различни бизнеси ще могат по-добре да се рекламират. Ако тръгне добре, ще го въведем и в други държави.

Google Street View е приложение към Google Earth и Google Maps. То се „отваря” автоматично, когато потребителят увеличи максимално мащаба на картата, която гледа, ако въпросният град или местност вече е включен към мрежата.