ЕС очаква отговорно поведение към България от Джамахирията
ЕС очаква отговорно поведение към България от Джамахирията / netinfo
Кои са основните насоки, с които ще запомнят обикновените европейски граждани немското председателство?

Немското председателство имаше една много амбициозна задача, свързана с напредъка в конституционните договори, при формирането на такава обща правна рамка, която да може да ни даде отговор на няколко въпроса, които европейските граждани поставиха като най-важните – това е енергетиката, това е промяната в климата, това е сигурността. Всички тези въпроси съм убедена, че ще намерят по-добро решение, ако ние имаме нов конституционен текст или текст на конституционните договори, който да е ясен, който да е опростен, който да може да бъде разбран от всеки, който го чете.

По време на това председателство се случиха доста добри конкретни неща. Беше важно подобряването на трансатлантическото сътрудничество със САЩ. Случиха се няколко важни неща във външнополитически план между Европа и Китай. През това председателство се случиха важни неща във връзка с либерализацията на енергийния пазар. Но ако тази либерализация не е добре обяснена на хората, техните интереси не са защитени, те просто няма да подпомогнат, няма да потвърдят за себе си тази толкова важна реформа в областта на вътрешния пазар.

За българите европейската конституция е едно отвлечено понятие. Всъщност защо тя е така необходима на европейците?

Аз не мисля, че има принципна разлика между това, с което конституцията е важна за българския гражданин или за полския, или за холандския, хората искат да има идея. Никой не може да бъде привлечен от текста на една директива за контрол на храните или каквото и да било друго. Но това всъщност е нещо, което засяга живота ни. Значи в конституцията трябва да бъде намерен балансът, в който практичните неща да звучат и да бъдат обхванати от една обща идея. Това трябва да бъде европейската конституция – кратка, ясна, опростена и да има идея.

Каква е идеята, която може да привлече европейците? Аз мисля, че това е отвореното общество, че това е сътрудничеството и толерантността. Ако успеем да направим тези няколко думи живи в конституцията, то тогава европейският гражданин ще гласува за нея.

Какво завеща немското председателство на португалското, кои ще бъдат основните насоки, основните въпроси и проблеми пред Европейския съюз. Това е нещо, което нас със сигурност вече по-силно трябва да ни вълнува и интересува?

Така, права сте, в португалското председателство ще продължат и двете теми – и енергетиката, и промените в климата, защото те не могат да се решат толкова бързо, ще се появи обаче по-интензивно една нова тема – това е темата за сътрудничеството с африканските страни. Аз искам да обърна особено внимание на тази среща, защото в нея би участвала и Либия, ако естествено Европейският съюз намери за достатъчно отговорно поведението й към една европейска страна, каквато е България и решаването на нашия казус с нашите медицински сестри там. Ето това също е една проява на солидарност, един отговор на въпроса: „Защо България иска да бъде в Европейския съюз?”

Да ви разбирам ли, че от днешното решение на либийския съд зависи дали в диалога между Европейския съюз и Африканските държави ще бъде включена и Либия.

Европейският съюз следи много внимателно и участва в разрешаването на казуса с нашите медици и аз съм сигурна, че няма да бъде подценена нито една от възможностите да се повлияе на Либия да вземе решение, което е в съгласие с хуманитарните стандарти и със справедливостта.