ЕК: Безмитни стоки ще купуват само пътуващите от и за страни извън ЕС
ЕК: Безмитни стоки ще купуват само пътуващите от и за страни извън ЕС / netinfo

След присъединяването на България към Европейския съюз, безмитни стоки ще могат да си купуват само пътуващите от и за страни извън ЕС. Това означава, че българските магазини за безмитна търговия ще продължат да съществуват, но в тях ще могат да пазаруват само тези, които влизат от или излизат към държави извън ЕС. За това говори в предаването „Портфейл” на Дарик говорителят на отдел „Данъчна политика” на Европейската комисия  Мария Асимакопуло.

Съществува ли и какво предвижда директивата на Европейската комисия, според която България трябва да затвори магазините за безмитна търговия на границите си?

Няма специфична директива, в която да се твърди, че магазините за безмитна търговия на земните граници не могат да работят. Правилото е, че в рамките на самия ЕС не може да се осъществява безмитна търговия. Което означава, че единствено пътниците, които напускат ЕС, могат да купуват безмитни стоки. Тъй като тези покупки се смятат за износ, а износът е изцяло освободен от ДДС и акцизни такси. Което означава, че безмитните продажби в самия ЕС, не могат да се осъществят, но в същото време можете да купувате безмитни стоки, когато напускате страната си или влизате в нея, в или от дестинация, която е извън ЕС.

Как стои въпросът с магазините за безмитна търговия на летищата на държавите от ЕС?

В рамките на ЕС има такива магазини, но те не продават безмитни стоки на пътници, които летят например от Брюксел за Атина. Или от Брюксел, или когато се присъедините към ЕС, до България. Към момента може да има безмитни продажби, само, ако летите от Брюксел за Швейцария например. Защото тя не е страна член на ЕС. В рамките на страните-членки, обаче, не може да има безмитна търговия. Важно е да се отбележи, че ние работим на общ пазар и в рамките на този общ пазар не можем да купуваме безмитни стоки. Те са за случаите, когато изнасяме стоките, което означава, че напускаме границите на ЕС и отиваме в трета държава. Едва в такъв случай можем да имаме безмитни продукти.

Как стои въпросът с пътниците, които ще идват в България от държави, които не са членки на ЕС?

Ако идват от държави, които не са членки на ЕС, могат да купуват стоки на летището и след това да влизат в България. Ако българин иска да посети Швейцария, също може да направи покупки от магазин за безмитна търговия.

Какви са санкциите, които могат да бъдат наложени на България, ако тя не спази изискването по отношение на магазините за безмитна търговия?

Ако не бъдат спазени правилата на ЕС, има два пътя на реакция. Можем разбира се, да активираме предпазната клауза, която е описана в присъединителния ви договор, и от друга страна, съществуват процедури за наказания срещу страните-членки, които не спазват законодателството на общността. Ако започнем наказателна процедура и въпреки това съответната страна-членка не спази изискванията, съществуват финансови санкции, които трябва да бъдат платени. Сумата зависи изключително от конкретния случай. Няма минимална или максимална сума на глобите – правят се изчисления на основата на това какво точно е естеството на нарушението.

Реалистичен вариант ли е магазините за безмитна търговия на влизане в България да бъдат затворени и след това да бъдат отворени отново на изхода на границите?

Всички магазини за безмитна търговия, които продават на входящи пътници в рамките на свободна зона трябва да се затворят. Какво значи това: не може да имате магазини за безмитна търговия, в които да се продават необмитени стоки за пътници, които пътуват в рамките на ЕС, към който се присъединява и България от 1 януари 2007 година. Вие ставате част от общия пазар. Единствено магазините за безмитна търговия, които са локализирани на границите със страни извън ЕС, могат да продължат да съществуват. Което означава, че България, която се превръща в гранична страна, може да продава безмитни стоки на тези, които влизат в или излизат от ЕС.

Това означава ли, че на границата с Македония например може да има магазин за безмитна търговия, без значение дали той е на влизане или на излизане от България?

Но трябва да се продават стоки само на тези, които излизат, за да посетят Македония, например. Ако македонски гражданин влиза в България и след това излиза от нея, той може да си купи продукти за безмитна търговия.

Как трябва да се направи това отграничаване на летищата например?

Работата на правителството е да информира тези, които работят в зоната за безмитна търговия, какво е позволено и какво – не. Ако след 1 януари 2007 летите от София за Брюксел не можете да купувате продукти от магазините за безмитна търговия, защото летите в рамките на ЕС.

Как може да се реши въпросът с евентуалните искове от страна на фирмите-собственици на магазини за безмитна търговия?

Този проблем се решава в рамките на всяка засегната страна-членка. Реално магазините за безмитна търговия могат да продължат да работят, но при други правила. Ако на компаниите собственици се изплащат някакви компенсации, това не е въпрос, който следва да бъде решен от ЕК. Комисията не дава компенсации. Ако обаче вашето правителство реши да даде компенсации на фирмите-собственици, това е въпрос на решение от страна на вашето правителство.

С колко намаляват продажбите на магазините за безмитна търговия, които продават само на излизащи от границите на ЕС?

Не мога да ви дам конкретен отговор. От гледна точка на личния ми опит на човек, който е пътувал из Европа, ми се струва, че хората купуват точно толкова продукти, колкото и преди. Дори на летищата да не се предлагат безмитни стоки, се предлагат по–добри сделки за тези, които пътуват, дори и в рамките на ЕС. Това е въпрос на решение на търговците.

Как ще се осъществява събирането на ДДС след като България се присъедини към ЕС?

Основният принцип е, че стоките се облагат в страните-членки, в които се консумират. Всички стоки, които идват за консумация в България, се облагат с ДДС. В рамките на вътрешния пазар не съществуват фискални бариери, които да спират свободното движение на стоки от една страна членка към друга.

Ако се осъществява внос на стоки от една държава, в друга, като ДДС в различните държави е различен, по коя стойност на ДДС ще се облагат стоките?

ДДС в рамките на европейската общност функционира по следния начин: продуктът се облага с ДДС в страната, в която се консумира. Затова, ако внасям продукти от Италия, където ДДС е 15%, а не 20 на сто, както е в България, ги внасям необложени с ДДС. Когато ги продавам обаче, на потребителите в България, прибавят към цената им ДДС, в размера му, какъвто е в България.