Дж. Уорлик: Подкрепям ви в програмата за безвизови пътувания, но не решавам аз
Дж. Уорлик: Подкрепям ви в програмата за безвизови пътувания, но не решавам аз / снимкa: Sofia Photo Agency
Дж. Уорлик: Подкрепям ви в програмата за безвизови пътувания, но не решавам аз
25840
Дж. Уорлик: Подкрепям ви в програмата за безвизови пътувания, но не решавам аз
  • Дж. Уорлик: Подкрепям ви в програмата за безвизови пътувания, но не решавам аз

Специален гост на "Седмицата" на Дарик новият американски посланик в България Джеймс Уорлик.

Защо САЩ точно сега решиха да дават на българите вече 10-годишни визи, а не по-кратки, както досега?

Ние сме много доволни за това, че имаме възможност да даваме 10-годишни визи на почти всички туристи и бизнесмени от България. Надявам се българите да разгледат този факт като един сигнал за нашите нови отношения на партньорство. Това означава, че българите трябва да дойдат в американското посолство само веднъж на 10 години, за да пътуват свободно между САЩ и България.

Има ли специален повод, да не би България да е направила нещо специално точно в този момент за САЩ или специалното е вашето идване?

Не, няма нищо специално. Всъщност това е знак за здравината на нашите отношения и за намерението да се увеличат възможностите за пътувания между САЩ и България. Няма никакъв дребен шрифт, няма никакъв трик, това е просто една реална програма, която става възможна за ползване от всички българи.

И това ще важи за абсолютно всички, всеки, който отговаря на критерия за американска виза, ще получи 10-годишна виза?

Нека да бъдем наясно. Всеки българин, който пътува за САЩ като турист или бизнесмен, има право на такива визи. Има различни категории на визи обаче, които нямат да бъдат за 10 години. Например, ако студент пътува за САЩ, за да следва 2 години там или 3, или 4, този студент ще получи виза, която е валидна за 2, 3 или 4 години. Но за бизнесмени и туристи, да, всички ще получават, ние ще им издаваме визи за 10 години и всеки има право.

Тоест условието е да влизаш, да излизаш, а не да оставаш да работиш или учиш в Щатите.

Не, не, тази виза не ви дава възможност да прекарате 10 години в САЩ. Тя ви дава възможност да влизате и да излизате, а на границата ще казвате за колко време, като общо продължителността е максимално шест месеца, разбира се, ще има изключения.

Ще се променят ли критериите, които кандидатите за виза трябва да покрият, заради тази промяна, ще искате ли нещо повече?

Не, няма никаква промяна в критериите, но, разбира се, ще се търси гаранция, че тези хора наистина влизат в САЩ като бизнесмени, в командировки или като туристи, а не за други скрити цели. По този начин ще се увеличи бройката на туристите и обменът между България и САЩ, и българите ще могат да пътуват по-често в САЩ.

Защо изобщо има визи, Ваше превъзходителство, нали сме съюзници?

Да, наистина и то много добри съюзници. Напълно подкрепям българското присъединяване към програмата за безвизови пътувания, това обаче не е мое решение. Това е закон, който е приет от Конгреса. Обещавам в тясно сътрудничество с българското правителство да направим така, че България да отговаря на всички изисквания, за да може в бъдеще наистина визите да не са необходими за българите.

Да обсъдим критериите впрочем. Вие издавате 25 000 визи годишно, ако вярно съм разбрал, вярно ли е, 25...

Да, точно така.

Колко отказахте?

Бих предпочел да не конкретизирам конкретна цифра, защото това няма отношение. Това, което желаем да направим, е да даваме визи на 100 процента от всички, които имат правото на такива визи. Има обаче и хора, които просто не отговарят на критериите за виза, които желаят да отидат в САЩ не просто да отидат да посетят и да се върнат в България, а намерението им е да работят и да останат там, понякога да работят и нелегално. Това, което ние желаем, е да имаме нула процента на откази и да дадем възможност на всеки българин, който да отиде там, да идва така... като турист или като студент, не в нарушение на закона, и тези откази всъщност до голяма степен са в полза на всички ни.

А за какво най-често отказвате?

Първата причина, поради която някой получава отказ за виза, е, че имат намерение да влязат в САЩ и да останат там. Когато дойдат на интервюта, те трябва да докажат на служителя, че отиват в САЩ като туристи, или бизнесмен в командировка, и имат намерение да се върнат в България. Това е в интерес на България, защото определено не е в интерес на България да излязат българите с надеждата да не се връщат повече в държавата и да се заселят в САЩ. Ето затова ние работим в тясно сътрудничество с българското правителство, за да можем да включим България в програмата за безвизови пътувания. Междувременно това е една много добра възможност, която ние даваме с тези 10-годишни визи.

Отказите трябва да бъдат по-малко от 3%, според вашите критерии. Колко процента са отказите на българи?

Вижте, можем да постигнем 3% откази като процент в България, но, за да го направим, и слушайте внимателно, ако искаме от всеки турист и бизнесмен да дойде в посолството всеки път, когато иска да отиде до САЩ, ако дадем виза за 10 години, разбира се, отказите ще бъдат повече, защото хората, които ще ходят, бройката ще бъде различна, защото те ще имат виза за 10 години. Значи този процент на откази е изкуствен, зависи колко пъти ще отидете в Америка, да ви откажат, ако отивате за двумесечна виза, процентът ще бъде много нисък, защото много хора ще идват и отказите ще бъдат малки, като процент статистически. Нека да ви кажа още едно друго. Знаете, светът стана опасно място. Това, което мога да твърдя, е, че отношенията ни с България са отлични и е много важно да се защитават границите на САЩ, по същия начин както е важно да се защитават границите на България. Главната цел тука е да се предотвратят онези, които желаят да нанесат щети в САЩ, естествено, това не говори, нищо не... нали, не искаме България да бъде използвана за такива цели, да бъде причинено зло на САЩ.

Знаете ли, аз ви разбрах, че заради 10-годишните визи всъщност перспективата за отпадането на визите се отдалечава, защото вие казвате, че отказите е нормално да растат, когато ще бъдат за по-дългосрочни визи, и така България по-трудно ще падне под критерия от 3% откази.

Въпросът ви е много уместен и всички страни в този случай са различни. В този случай ние трябва да работим с Конгреса, за да обясним, че всъщност отказите на визи са огледало на отношенията между България и САЩ.

Впрочем защо американците не третирате европейците еднакво? Защо българи, кипърци, гърци, румънци, поляци, трябва да имат виза, за разлика от другите граждани на държави от ЕС? И още нещо, защо пък искате тогава от целия ЕС да спазва някакви американски желания, като скенерите по летищата? Тогава нека точно българите, кипърците, румънците и поляците, както и гърците, да не сложим скенери, дори и да има общо европейско решение, след като за нас не важат общите решения за Европа?

Както виждате, ние вървим в посока безвизови пътувания между всички страни членки на ЕС и САЩ, не сме стигнали до този момент обаче. Изграждаме отношенията си със страните и моята прогноза е, че в определен момент в бъдеще, не знам точно кога, ще наблюдаваме безвизов режим на пътуване към САЩ от всички страни на ЕС и много други страни в света. Това също означава обаче, че трябва да работим заедно не само с България, а и други страни-членки на ЕС, за да сме сигурни, че границите на ЕС и на САЩ са сигурни и стабилни.

Не ви слушах внимателно, срок казахте ли? Ако сега получа 10-годишна виза, ще ми се налага ли след 10 години да идвам за нова, или вече ще работи тази безвизова система за цяла Европа, за която говорите? 

Ще ви издам една тайна. Ако получите виза, валидна за 10 години днес, и се върнете след 10 години, и ви трябва нова виза, не трябва да се явявате лично. Просто си пускате паспорта в посолството и ви даваме нова виза. Това не е ли добре като, така, споразумение?

Биометрични паспорти ще искате ли за 10-годишните визи, не?

Не, не, не.

А вярно ли е съобщението, впрочем понеже споменах скенерите по летищата, че Съединените щати щели да спрат работата си с институциите на Европейския съюз, ако Европейският парламент отхвърли антитерористично споразумение? Това е съобщение на информационни агенции от вчера.

Не са ми известни подробностите по тази тема, но Европейският съюз е може би най-близкият наш партньор в света по много въпроси и нашето желание е всъщност, интересът на нашата администрация е да работим колкото е възможно в по-тясно сътрудничество с Европейския съюз по всички тези въпроси.

Американските инвестиции в България. Заглавие от тази седмица в българската преса - "България е крехка икономика, не е на радарите ни". Това заглавие обобщава две неща - доклад на шефа на американското разузнаване Денис Блеър, представен пред специална комисия в Сената във вторник за това, че състоянието на икономики на Балканите, включително и на България, е крехко, и анкета на "Ройтерс" сред американски инвеститори, които казват, че България изобщо не е на радарите им. На радарите ли е България?

Определено България е на радара на американския посланик и на Вашингтон. Слушайте, преживяваме много труден икономически период, и в Съединените щати, и в Европа, и ще бъде тежка годината в много страни, включително и в България, но икономическите политики в България, както фискални, така и парични, са много здрави и стабилни. Основите на икономиката са много стабилни и очакваме тази година да наблюдаваме растеж на българската икономика, независимо от трудните условия. Това означава, че страни - САЩ и други, ще възнаградят този процес с това, че инвестициите в България ще имат смисъл за дълъг период напред.

Вашето лично усещане какво е, отиде ли си кризата от Америка? Кои са по-прави - икономистите, които казват, че нищо не е свършило, или другите, които казват, че напротив, лошото мина?

Знаете ли, преди една година по това време нямаше нищо друго освен една тъма и мрак, ние въобще не знаехме накъде е тръгнала икономиката на САЩ, икономиките на Европа. Обаче днес не е така. Днес виждаме, че икономиките в целия свят, включително и в България, изпитват обратно развитие - връщат се нагоре. Това не значи, че ще се случи всичко тази година, и не очаквам и в САЩ и да тръгне всичко по мед и масло тази година, безработицата ни е повече от 10%. Това, което виждаме, обаче е, че вече се връщаме, отскачаме вече от дъното. И аз съм много положително настроен и оптимист, че в близките месеци ще наблюдаваме много по-положителни знаци и сигнали, и за България, и за САЩ.

Какво е актуалното състояние на американските инвестиции в България?

Съвсем неотдавна се срещнах с Американската камара в България, те са много оптимистични. Има доста области, в които можем да наблюдаваме по-големи инвестиции от американски фирми, особено в енергийния сектор, технологиите. Това, което желаем да видим, е не само инвеститори, които да дойдат в България и да грабнат голямата печалба бързо, а да бъдат инвеститори, които да останат за дълго в България, оптимисти са за бъдещето на България, и моята задача като посланик е именно да насърча такъв тип инвестиции, и там ще хвърля усилията си. Това е върху... така, мой приоритет.

Вашите предшественици в София бяха много откровени, когато говореха за проблемите на България с престъпността и корупцията. Дори често пъти бяха много конкретни. Вие ще запазите ли този стил, какъв ще бъде първият ви коментар за корупционната и престъпна  слава на България?

Желая отношенията ми да бъдат открити и честни не само с официалните представители на България, а с всички. Ще бъда открит и ще очаквам честен диалог от тяхна страна и те могат да разчитат на моята честна позиция. По въпроса за организираната престъпност и корупцията в държавата, знаете ли, не е проблем защото САЩ виждат някакъв нерешен въпрос тук, това трябва да бъде загриженост на българските граждани. И видях при последните избори, че хората в България искат най-после нерешените въпроси с върховенството на закона да бъдат решени. И САЩ могат да бъдат от полза в този процес и с удоволствие ще го направим по този въпрос, но и по други въпроси искаме да имаме открита и честна дискусия.

България обаче има също две тези. Някои казват - тук не е толкова по-зле, не е по-зле от Съединените щати. Вижте, криминалната новина на седмицата в България е за убийство в Щатите на една българка и нейното дете. Други казват - не, ние сме много, много по-зле. Вие до коя теза сте по-близо?

Не смятам, че има каквато и да било полза от това да се сравнява кой какъв бил и къде е повече. Разбира се, има проблем с престъпността в САЩ, сериозни проблеми сме имали с организираната престъпност. Това, което е важно, и това, което долавям в чутото от българите, е, че българите искат обществото им да се основава на върховенството на закона, където съдебната система работи както трябва, съдилищата са на място и където човек може да разчита на правоприлагащите органи да изпълняват задълженията си с отговорност. Това чувам от българите и те го казват. А това, което аз казвам, е, че ние с удоволствие ще работим в тясно сътрудничество с властите в България, но не ме разбирайте погрешно, САЩ не са перфектни, и ние имаме престъпност, и ние си решаваме нашите проблеми. Това напълно ни е ясно.

Виждате ли развитие, какви са коментарите в американската администрация - по-добре ли става в България в битката срещу бандитите?

Аз лично съм силно окуражен от действията на правителството през последните месеци за решаване на въпроса с престъпността и корупцията в тази страна. Дали всички проблеми са решени - разбира се, че не са и тези неща не се променят от днес за утре. За тях е необходимо едно постоянно усилие, ангажименти, постоянство на правителството за решаване на всички предизвикателства, пред които се изправяме. Защо съм толкова удовлетворен? Отново от стъпките на правителството. Трябва да сме и реалисти, че тези неща искат време, те са много сериозни предизвикателства за страната ви.

Казахте, че България е на вашия радар като посланик, а на радара на противоракетната защита ли е?

Разбира се. Много са въпросите, свързани с международния мир и сигурност, където нашият стремеж е да бъдем в непрекъснат диалог с българското правителство. Противоракетната отбрана е едно, значи, ние сме в много ранен етап на противоракетната отбрана, много години има напред пред нас, преди да се реши въпросът. Това, което трябва да има сега, е диалог, за да гарантираме, че са решени всички въпроси на международния мир и сигурност.

Но тази седмица румънският президент Траян Бъсеску обяви, че висшият военен съвет е одобрил включването на Румъния в системата за противоракетна отбрана на САЩ, щели да бъдат разположени наземни прихващачи на балистични ракети и на ракети със среден обсег на действие. Може ли Румъния да е щит, а България да не е, и то при положение, че американски доклад, пак от тази седмица, казва, че ирански ракети със сигурност могат да стигнат Източна Европа?

Най-напред искам да кажа, че сме много удовлетворени от решението на Румъния да бъде част от противоракетната отбрана в Европа. Бих казал обаче, че и там нещата са на много ранен етап на дискусиите и технологиите все още се разработват. Причината, поради която имаме нужда от тази противоракетна отбрана, е, че има потенциална заплаха към Европа, и тази заплаха идва от Близкия Изток. Не бих посочил само Иран, защото има и други страни, които също представляват заплаха. Причината да има такъв противоракетен щит в много страни в региона е, че те трябва да са сигурни, сигурността е споделен проблем за много държави в тази област.

Кой ще плати сметката? Ако вярно разбирам, Америка е готова да плати за противоракетната защита на Европа.

Толкова рано сме в воденето на разговорите, че не сме стигнали дотам кой ще плаща сметката. Това, което обсъждаме в момента, е как да си сътрудничим, как с нашите партньори в НАТО да обсъдим, първо, да видим какви са заплахите, рисковете. Как страните могат да участват по най-ефективен начин, каква технология е налице. Така че дори не сме дошли до тази тема, в която - дайте да видим каква ни е сметката сега и кой ще я плати.

Но това е много важна тема, Ваше превъзходителство, защото аз говоря по най-различни теми с наши министри и всички те казват - пари няма. Та в известен смисъл е сигурно, че ние пари за противоракетна защита нямаме.

Вижте, ние не сме се срещали с никой в България и в региона, за да искаме пари за този противоракетен щит. В момента водим разговори.

Мислите ли за разширяване на базите в България, базите, в които българи и американци заедно служат, военни?

Най-напред позволете ми да кажа, че това не са американски бази, те са си български бази. България е много близък партньор на САЩ. И България е домакин не само на американски войници, а и на други в тази бази. И пак по пътя на открития честен диалог с правителството на България трябва да се реши как тези бази да се използват по най-добрия начин - дали с американски войски, или натовски войски, или български. И с това ще се занимавам в близките месеци, ще трябва да обсъдим използването на тези бази съответно с интереса на България, националния интерес на България.

Очаквате ли от съюзниците си, включително и от България, реципрочно участие на вашето, на американското, в Афганистан, когато вие пращате сто войника повече, вашите съюзници, съобразно своето население, територия, мащаб на своята държава, да изпращат реципрочно толкова войници?

Знаете ли, заплахите, които имаме от Афганистан, не са насочени само към САЩ, те всъщност са заплахи към много... те застрашават мира и сигурността не само на американци, но и на българи, и на други европейци. В резултат на това ние имаме обща отговорност. Вижте, тук не слагаме нещата на аптекарски везни - ние толкоз, вие толкоз, САЩ толкова, Англия толкова. Ние оценяваме българското участие и ще продължим да обсъждаме къде попада България, на какво място, в нашата обща отбрана.

Аз на ваше място бих очаквал реципрочно участие, защото, сам казвате, заплахата е за всички. Не е честно едни да дават неизмеримо повече от останалите.

Наистина страните би трябвало да разглеждат като привилегия участието си в този специален клуб, наречен НАТО. Той предполага обаче и отговорности, а именно споделяне на задълженията за международната сигурност. Тук не говорим за реципрочност, тук говорим за участие на всяка държава в действията на НАТО по свой си начин.

Знаете ли, много българи пък очакваха да участват във възстановяването на Ирак, след като участваха в премахването на диктатурата на Саддам там, а това не се случва.

Най-напред позволете ми да кажа, че ние бяхме огромни късметлии за това, че български и американски войски воюваха рамо до рамо. Българите понесоха и жертви. И наистина ние ги жалим като наши жертви. И сега вече сме в позиция да възстановяваме Ирак, защото всички искаме Ирак да бъде проспериращ, демократичен и свободен. И много ни се ще и българи, и български фирми да участват в този възстановителен процес. Но трябва да помните, че всички тези търгове и договори се възлагат по един много прозрачен начин. Тоест българските фирми трябва да си подават документите, както всички, българските фирми... Съответно техните оферти ще бъдат разглеждани както и всички останали. Не съм наясно какво се е случвало в миналото по отношение българското участие във възстановяването, но вече съм казал на представители на българското правителство, че проявяваме интерес да ми се каже кои български фирми са подали документи да участват в тези търгове за сключване на договори с Ирак. И съответно ще уведомя хората, които вземат решения...

Тоест, аз не съм много наясно с процедурите за взимане на решение на... за възстановяване, за предоставяне на някакви услуги в Ирак, но американците взимат тези решения. Вие ще препоръчате българските фирми, които го поискат...

Не съм специалист по този въпрос. Но по мое мнение понастоящем решенията се взимат от правителството на Ирак. И това са международни търгове, в които българските фирми ще се състезават на равна нога с фирми от много други държави. Надявам се българските фирми да спечелят тези договори. Но не забравяйте, че това е открит, честен процес на състезание и българите трябва да бъдат конкурентноспособни.

Гуантанамо. България обяви, че ще приеме един затворник от там. Сириец, женен, заподозрян за връзки с терористични организации, но без доказателства, пише българската преса. И аз съм изумен - как може човек без доказателства да стои в затвора и да му казват къде да живее. Не противоречи ли съществуването на такива затвори на всичко, за което говорихме досега за принципи на демократичния свят?

Не забравяйте, че говорим за война, война срещу терористи, които искат да причинят зло не само на САЩ, но и на нашите приятели, включително и България. Хиляди американци загинаха в атаката срещу Световния търговски център и Пентагона, организирана от терористите. Важно е да се знае, че не само САЩ, а и нашите съюзници предприемат мерки срещу тези терористи. Причината за Гуантанамо е, че имахме нужда в една среда, специална, да разпитваме хората, които според нас бяха намислили да сторят зло на САЩ и на нашите приятели. Този период приключи. Сега затваряме Гуантанамо и затворниците, които са били държани в Гуантанамо, ще бъдат разпратени по различни други държави.

Колко души впрочем са те?

Не, не съм сигурен колко са общо точно, но са няколко стотин задържаните в Гуантанамо. Съжалявам, точната бройка не мога да ви дам.

Не, въпросът е, въпросът е, ако България вземе един човек, ако повечето вземат по един, това ще бъде ли достатъчно, за да се наистина затвори затворът?

Не съм сигурен каква е бройката. Но нашият президент Обама се ангажира и първото му изявление като президент беше да затвори Гуантанамо. И наистина много усилия се полагат да бъде затворен Гуантанамо.

Защо не можем да спрем пиратите край Сомалия? Ние сме силни, Ваше превъзходителство, със САЩ, с големите в НАТО, България е част от този клуб. А ние всяка седмица обсъждаме съдбата на поредни български моряци, попаднали в плен на пирати. Защо не може да ги спре светът?

Лично съм се занимавал с този въпрос на предишния ми пост. И съм много доволен, че сега вече имаме многонационални сили в залива и по крайбрежието на Сомалия, не само за да защитим корабоплаването, а и за да гарантираме подпомагането, което даваме във вид на храни и други средства, да достига до Сомалия. Идеално ли е? Е, не, не е идеално и продължава пиратството. Но вече съществува ангажиментът на тези многонационални сили да защитават корабоплавателните пътища и да предоставят съответно храна и помощ на народа на страната. Реалният... реалното решение не е да се изпращат войски в Аденския залив, а да се решат фундаменталните проблеми в Сомалия, от които израства и избуява това пиратство. 

САЩ доказахте неведнъж в последните години, че можете да бъдете лидер в отстраняването на такива несправедливости, като случващите се в Аденския залив. Да не би пък да се уморихте да бъдете водещи и затова да не искате да оглавите поредна коалиция, която да действа много по-твърдо?

Не разбирам напълно какво е съдържанието на въпроса, какво ме питате. Но ситуацията в света е такава, че отговорностите се споделят не само от САЩ, а и от нашите съюзници. По много от тези заплахи работим заедно - Афганистан, Ирак, Аденския залив, срещу пиратството. САЩ ще продължат да бъдат начело на тези процеси и да действат както и когато се налага, но ще търсим съвместна работа с нашите съюзници в света колкото е възможно по техните сили.

Имах предвид, че ситуацията в Сомалия е не по-малък хаос, отколкото Афганистан, само че САЩ са лидер в една коалиция в Афганистан, която много по-силно присъства, отколкото в Сомалия...

САЩ не са в състояние да реагират на всяка заплаха за сигурността във всяка точка на света, нито пък НАТО, нито която и да била друга държава. Необходимо е да си приоритизираме проблемите и да се справяме с най-сериозните предизвикателства, които ни се изправят на пътя. Сомалия е сериозно предизвикателство за нас и решихме колективно и заедно, че трябва да защитим морските пътища, затова имаме междунационални сили там.

Може би светът трябва да започне да мисли за нови форми, с които да посреща предизвикателства, бедствия. На мен ми звучи странно например след трагедия като тази в Хаити, като че ли повече се разчита на благотворителност, и големият свят да няма инструмент, фонд, с който заедно и организирано да помогне, а да разчита на песните на актьори, които да привличат дарения.

Има хуманитарни катастрофи, които се случват в различни точки на света. И много добре говори за хората на България колко щедро отговориха на хуманитарната криза досега в Хаити. За мен беше огромно удоволствие да участвам в набирането на средства преди няколко вечери. И разбирам, че към днешна дата повече от милион лева са събрани за хората на Хаити. Наистина това окрилява хората. Много българи вземат присърце проблемите на държава, която е толкова далече като Хаити, и решават българите да окажат съдействие и помощ.

Да се върнем на Балканите. Вие със сигурност сте експерт, даже по семейни причини, със сигурност си говорите много със съпругата ви, посланик в Белград. Впрочем как ще решите фамилния въпрос, къде ще бъде семейното жилище - София или Белград?

Съпругата ми живее в Белград, там е домът й, там си има отговорностите. Моят дом пък е тук. И ми е много приятно, изключително доволен съм, че съм в София. Но да ви кажа, снощи ходих до границата, взех жена ми и тя сега ме чака с чашка кафе у нас, тук в България.

Ще редувате съботите и неделите - София, Белград?

Е, трябва да решим, да се подредим, ще видим. Няколко седмици минаха, откакто пристигнахме, и ще видим как, колко често ще бъде възможно да сме заедно.

Какво ще стане с Косово?

Знаете ли, преди няколко години се чертаеха мрачни планове за катастрофа в Косово, не само в Косово, но и в цяла Европа, че такава голяма ще бъде заплахата за отношенията със Сърбия и с Русия, че ще се застраши стабилността и сигурността в целия регион. Добрата вест е, че това не се случи. Не че няма проблеми, с които трябва да се справи Косово. Добрата вест е, че това, което наблюдаваме в Косово, е една новосъздадена държава, която става все по-стабилна и решава проблемите си, може да се справи сама с отношенията си с другите държави, сърби или други. И съм сигурен и се надяваме Косово да продължи по тази утъпкана пътека.

Какво казва съпругата ви, възможно ли е сърбите да признаят някога Косово за държава?

Дай, боже, да поканите нея, да си я питате сама, защото тя наистина много по-квалифицирано мнение може да изкаже по този въпрос от мен.

Защо президентът Обама няма да иде на срещата Европейски съюз - САЩ? Веднага се появиха чувствителни коментари.

Президентът Обама се грижи много за отношенията с ЕС. Шест пъти пътува до Европа за една година от заемането на поста. Това не е въпрос на отношение на президента към Европа, а въпрос на неговия график.

Кога ще има среща на българския президент или премиер с вашия президент?

Не мога да говоря от името на президента Обама, когато става въпрос за неговия график. Надявам се да имаме възможност да организираме такава среща, но не мога да прогнозирам конкретна дата.

А дали ще дойде в България? Четох коментари, че след като двама президенти американски са идвали един след друг в София, няма шанс сега и трети да дойде.

Като посланик в България силно се надявам президентът да дойде тук, в България. Аз ще бъда най-щастливият от всички, ако той дойде в България, но не мога да предсказвам какъв ще му бъде графикът.

Кое е най-важното, което вие мислите, че трябва да свършите като посланик в България? Има ли нещо предметно, по което ще можем да познаем резултата от работата ви?

Може би вече сте ме чул да казвам за партньорството, за нов вид партньорство с България. Това като казвам, имам предвид не само едно отношение, в което правителството на САЩ работи с правителството на България. Това, което желая наистина да създам, е партньорство на всички нива между хората по най-различни въпроси. Не искам само да си говорим за Афганистан или за върховенството на закона, или за въпросите на енергетиката. Искам да говорим за нещата, които са присърце на българите и на американците, може да е образованието на децата, културата, музиката. Това ни е необходимо, този тип отношения, които наистина ни дават възможност да се опознаем и да се сближим. Ето това е моята задача - да изградим такъв вид отношения.

Всички български медии с голяма симпатия разказаха как, когато дойдохте преди дни буквално за първи път в България, сте цитирал Иван Вазов. Обаче никой не написа точно какво. Какво точно ви впечатли най-много от творчеството на най-големия български писател?

Посланието, което исках да дам, е точно това, което току-що казах - че не става въпрос за високи теми, политически, а за диалога и обмена, който искаме да имаме на всички нива, на много нива. И за да имаме такъв вид дискусия, трябва да разбираме и да имаме уважение към историята и културата на България. Едно от първите неща, които направих, когато пристигнах тук, беше прекрасно, много ми хареса, ходих в Националния музей, историческия музей, и после на Боянската църква. Това е просто едно съкровище. Тази съкровищница е невероятна. И ако имаме такива отношения,американският посланик трябва наистина да е запознат и да цени културата и историята и да има възможност да се среща и да обсъжда тези въпроси с хората. Не само за Иван Вазов, става въпрос за съкровищницата на българската традиция и култура и национална гордост.

Добре. Трябва да свършваме. Кой български автор четете сега?

В момента нищо ново не чета, нито на английски, нито на български, защото графикът ми е толкова запълнен, 24 часа в денонощието. Но мога ли да ви задам аз на вас въпрос? Какъв автор ми препоръчвате да прочета непременно като американец?

Почнахте с Вазов, казвате.

Да. А вие какво ще препоръчате?

Какво предпочитате - поезия, разкази или роман?

Всичките, обаче имам нужда от добра препоръка откъде да започна.

Нещо типично българско, опитайте с разказите на Йордан Йовков. Те може би ще са най-разбираеми за един чужденец.

Мога ли да помоля слушателите, които ни слушат сега, ако имат някаква препоръка какво да чета, да ми изпратят няколко реда какво да прочета. Ще искам много да се доверя на това какво да ми кажат българите да прочета.

На имейла на Американското посолство от уебсайта...

Да, пишете на Американското посолство, на уебсайта ни има имейл адрес, и ми напишете какво да прочета.

Може направо да ви носят български книги, като идват за 10-годишните визи.

Не, не, не ми носете много, ако обичате.