Борисов става почетен член на СБХ след изборите?
Борисов става почетен член на СБХ след изборите? / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Велислав Минеков
45672
Велислав Минеков
Димитър Грозданов
  • Велислав Минеков
  • Димитър Грозданов

Ще има ли награждаване на премиера със званието „Почетен член на Съюза на българските художници" и редно ли е да се случва това, отговор на този въпрос потърсихме в предаването „Денят" по Дарик, след като церемонията се отложи за неопределено време. Първи събеседник по темата бе проф. Велислав Минеков, който смята, че именно протестното му писмо срещу слагачеството на властта от колегите му е причина за отлагането на церемонията. Пред Дарик той заяви, че ако награждаването беше факт, е щял да напусне съюза. Контролната комисия, която Минеков оглавява, настоя за преразглеждане на решението за връчването на отличието. Ето какво още каза Велислав Минеков:

Днешното събрание (вчера бел. ред.) за мен все пак е някакъв успех, тъй като Контролната комисия се съгласи с моето писмо и предлага свикване на специален Управителен съвет, който да се заеме с темата около това награждаване. Този път това трябва да стане с диспут. Председателят на съюза е този, който насрочва съвета. Очакваме в най-скоро време това да се случи. Надявам се, не по този начин с телефонни допитвания за половин час, а с писма, покана и присъствие.

Как приемате това, което се случи в Министерския съвет?

Като моя победа и съм много щастлив. Първо, защото този резил, този срам, който се очакваше, не се случи. Смятам, че съм предпазил от срам и двете страни, както съюза, така и министър -председателя, и министъра на културата.

Премиерът днес (вчера - бел. ред.) каза, че плакетът трябва да бъде даден на този, който мисли, че това му е важно на министър-председателя...

Този плакет се дава за изключителни заслуги към съюза. Стотици български художници не са получили такъв плакет, въпреки големите си заслуги към нашето изкуство. Така че такова нещо се раздава само за нещо наистина изключително в съдбата на нашия съюз. Това не е нещо случайно за раздаване и нещо за подхвърляне. Много рядко се случва награждаване на човек, който няма нищо общо със съюза.

Какво трябва да направи премиерът, за да заслужи такова почетно звание?

Надявам се да свърши това, което е неговата държавна работа, макар че не съм сигурен някой като си върши работата дали трябва да бъде награждаван. Аз например, грижейки се за моите студенти, не знам каква награда би трябвало да получа. Ако Вие ходите на работа, също трябва да получите някаква награда.

Очаквам държавата да се сети, че съществува такова племе, наречено български художници, тъй като дотук това е абсолютно изоставено нещо, несъществуващо в темата българска култура. Това са, както съм казвал, „уличните кучета на българската култура". Бих желал действително да се изпълни обещанието за ремонт на сградата. И това, което желая и заради, което трябваше да се вземе това отличие - СБХ да получи нотариален акт за собственост на сградата.

Ако видите този акт и реконструкцията бъде извършена, тогава бихте ли подкрепили връчването на званието на премиера?

Това не е лично решение, а на Управителния съвет, аз не съм негов член, а председател на Контролната комисия. Това решение мога след това да го обсъдя като правилно или не.

Понеже бяхте ясен и категоричен, критикувайки предложението, да кажете ясно и категорично сега...

По принцип съм казал, че подобни награди на действащи политици, а и в предизборна ситуация звучи съмнително, пък и доста продажно.

Да кажем ли, че ако се случи всички това - нотариален акт и ремонт на сградата, ще приемете с мълчание евентуално награждаване, няма да пишете остри писма?

Може би ще спра изобщо да пиша остри писма и ще се замисля дали изобщо да продължа да работя за съюза на художниците.

Защо? Смятате, че се е компрометирал с това, което се случи?

Пак казвам, че съм доволен от това, което се случи. Компрометирането чукаше на вратата и можеше да се случи със страхотен взрив, тъй като отзивите за това явление, което трябваше да бъде, са отчайващи и ужасяващи. Нямаше да мога да бъда част от този срам и със сигурност щях да изляза. Сега не излизам от съюза, защото все пак се чувствам победител.

От колко време сте член на СБХ и досега подобно явление имало ли е?

Около 20 години съм член, но такова чудо не се е случвало. Имало е предложения за подобни резили, които моментално са били оборвани. Дори е имало предложения как да подпомогнем предизборни кампании, но това, слава Богу, не се е случвало.

Като цяло лакейството в държавата повече ли е сега, отколкото преди години?

То не само, че е повече, то е ужасяващо.

Къде е мястото на временните герои, за които говорите в писмото си, навярно визирайки премиера Борисов?

Визирам много временни герои. На тях обикновено това им е нещастието, че са временни и изчезват, забравят се. Човек трябва да се учи от историята и трябва да се чете повечко.

Борисов става почетен член на СБХ след изборите
netinfo

Вероятно церемонията по връчването на званието „Почетен член на Съюза на българските художници" на премиера ще се състои след изборите, прогнозата е на автора на идеята Бойко Борисов да бъде отличен за особени заслуги - Димитър Грозданов, който е заместник-председател на съюза. Той даде да се разбере, че няма да има промяна в решението на организацията да отличи премиера и културния министър. Ето какво още каза Димитър Грозданов:

Комисията предлага Управителният съвет да се събере, за да обсъди! Решението няма да бъде преразгледано, то вече веднъж е взето. Всички са гласували, само един има против.

Какво да се обсъди тогава?

Искат да се обсъди, просто да си говорят. Според мен това губи време. Няма кой да си промени мнението. Още повече, че получихме такива добри обещания от премиера. Толкова добре се държа и беше много конструктивна срещата.

А критиките, че това е слагачество?

От един човек. Критиките в интернет ли?!

Критиките и от обществото, хората се питат с какви заслуги към художественото изкуство е министър-председателят, че да бъде удостоен с това звание?

Честно да Ви кажа не знам кой друг държавник е имал по-големи заслуги, след като бяхме изгонени на улицата, да ни върне обратно, да ни опростят съдебни разноски и Шипка 6 да остане галерия.

Вие видяхте ли нотариалния акт?

Не, но ние видяхме решението на Министерския съвет.

Не сте избързали да го наградите преди да имате документа?

Това е въпрос на процедура, която върви отгоре-надолу.

Наистина ли ще има такава церемония? Оставам с впечатлението, че се отлага за неопределено време, за да не се откаже категорично плакетът?

Може и така да е.

Искрен ли бяхте като казахте, че Вие сте предложил премиерът да получи това отличие или просто излязохте от ситуацията?

Просто така вървеше разговорът и в един момент го предложих аз. Искрен бях. Даже ми казаха: „Ей, Митак, сега ще се обадят много хора, за да кажат, че те са го предложили". Аз си спомням, че аз бях. Някакви нескромно прозвуча може би, но... защо не?!

Имаше ли други идеи като обсъждахте как точно да благодарите?

Нямаше друг вариант. Първо на Управителен съвет решихме да предложим министърът да стане почетен член, тъй като преди време е имал проблем със съюза и го е напуснал. След това се разбра, че имаме среща с Бойко Борисов, който от стенограмите на Министерски съвет личи, че заема категорична позиция по въпроса за сградата и неговият принос е значителен...

Ние сме приемали толкова хора нехудожници. Почетно членство художници не получат, а хора, които не са членове или пък чуждестранни художници.

2-3 лева ли струва този плакет?

Не, как ще струва толкова?! Те и значките са позлатени, работиха бижутери. Не е 1-2 лева. Не знам каква е цената, но не е кой знае каква сума. 200 - 300 лева, но не знам точно, честно да Ви кажа.

Какво ще ги правите сега тези плакети?

Ще им ги връчим, ако церемонията се състои, тя сигурно ще се случи по-нататък като се кротнат нещата. Според мен на Борисов му стана малко неловко, че в такъв предизборен момент му се предлага това, но те сега са решили, сега се раздвижиха нещата със сградата и ние какво да чакаме да мине цялата дандъния около изборите?! Така просто си благодарим на човека и на длъжността, сега няма избори за министър-председател, те са местни и президентски.

След изборите ли очаквате да се случи церемонията?

Предполагам че да, защото като гледам какво е темпото едва ли той ще има време.

Според проф. Минеков, именно Рашидов е предложил да наградите него и министър-председателя, това така ли е?

Това са глупости. Не знам откъде му идват тези неща на акъла. По принцип ние изпратихме писмо на Рашидов, което той не беше получил. Как ще се предложи сам, защо му е това почетно членство, представяте ли си?! То не е нищо, а Вежди-то е един мъжкар.

А Бойко Борисов?

Тръгна от Вежди-то. Понеже стана въпрос, че ако някой има значителна и решителната дума при формирането на решението на Министерски съвет, това е той и след това възникна и идеята Борисов да бъде удостоен. Но в крайна сметка няма да предлагаме за втори път да става почетен член.

Значи не се чувствате лакей?

Аз не се чувствам лакей честно да Ви кажа!