Александър Медведев: Действията на Украйна са безпрецедентни
Александър Медведев: Действията на Украйна са безпрецедентни / снимка: БГНЕС

В сряда заместник-ръководителят на „Газпром” Александър Медведев даде извънредна пресконференция, свързана с последните новините около конфликна „Газпром” – Украйна. Действията на Украйна са безпрецедентни, такова нещо не се е случвало никога досега в историята, заяви Медведев. „Газпром” използва всички възможни резерви, които има благодарение на тръбопровода, който преминава през Беларус, както и подземните хранилища и успява да достави на ЕС около 170 милиона кубика газ, но необходимото ежедневно количество за Европа е около 450 милиона кубика, заяви Медведев.

Какви са количествата газ, които трябва да бъдат доставени в ЕС на ден и ще използвате ли клаузата за форсмажорни обстоятелства от договора за доставка, за да заведете дело срещу Украйна в съда в Стокхолм?

При условие, че зимата в Европа е студена, нормалните нива на доставките могат да достигнат между 420 и 450 милиона кубически метра газ на ден. Използвайки резервите, които имаме благодарение на тръбопровода, който преминава през Беларус, както и подземните хранилища, успяваме да доставим около 170 милиона кубика. Приготвили сме всички документи за арбитража в Стокхолм заради нарушаването на договора, подписан според шведския закон от украинската страна, все още се надяваме, че ситуацията ще бъде фиксирана доста бързо. За нас няма да е необходимо да стигаме до използването на клаузата за форсмажорни обстоятелства. Действията на Украйна обаче са безпрецедентни, такова нещо не се е случвало никога досега в историята на газовия пазар, ще анализираме всички форсмажорни механизми, но се надяваме да не е необходимо да използваме клаузата.

Не за пръв път се случва така, че доставките на газ към Европа да бъдат нарушени – защо не е възможно тези ваши спорове да бъдат разрешавани в по-топло време от годината?

Ако имате предвид кризата от 2005-2006 година тогава започнахме да информираме своите европейски партньори за възможността да има криза още през пролетта. След като започнахме да доставяме газ на Украйна чрез директния договор с „Нафтогаз”, следващия месец след стартирането на доставките за „Нафтогаз”, се изправихме пред ситуация, в която не ни се плащаше, която се влошаваше всеки месец и в крайна сметка загубата ни достигна 2,5 милиарда долара. Но не сме чакали края на годината, за да започнем да преговаряме. През цялото време бяхме готови да подпишем споразумение и изобщо не е наша грешката, че Украйна не е подписала договора. Изглежда, че украинската делегация беше в Москва през декември без никакъв мандат за постигане на търговски компромис. Не мислим само за ситуацията днес, но и за ситуацията в бъдеще, която следва да бъде нормализирана.

Продължават ли още преговорите между „Газпром” и Украйна и на какво ниво са? И колко още трябва да останат нещата в такава ситуация преди да се наложи да намалите производството?

За нещастие, след като украинската делегация напусна масата за преговори на 31 декември, не сме ги виждали. Ситуацията е доста глупава, тъй като няма с кого да преговаряме. Страхуваме се, че те нямат намерение да се върнат на масата за преговори, а по-скоро да създадат илюзията, че украинците са готови да преговарят. По отношение на потенциалните последици се надяваме, че няма да е необходимо да се прави нещо негативно по отношение на производствената система.

В продължение на колко време?

Не искам да споменавам никакви срокове.

Защо не можете да изпратите международни наблюдатели на място?

От самото начало на кризата настоявахме в разрешаването й да участват и международни наблюдатели. Изпратихме международни наблюдатели в руските станции и станциите в Западна Европа. Украинската страна обаче отхвърли присъствието на такива. По време на разговора между руския премиер и премиера на страната председател на ЕС – Чехия – те постигнаха споразумение, че е необходимо да има независим контрол. Настояваме това да се случи. Много странно е, че Украйна продължава да обвинява Русия и „Газпром” за случващото се, но именно те са тези, които спират доставките на газ през експортните тръбопроводи.

Защо не промените цените, които предлагате на Украйна?

Няма да осъществяваме търговски преговори с помощта на пресата или телевизията. Чрез пресата информирахме общественото мнение, за това каква цена може да се използва и че тя е сравнима с цената, която се плаща от европейските потребители. Моля, не приемайте това като част от нашите преговори, това е просто информация за всекиго, чиято цел е да се анализира точното значение на тази ситуация.

Знаете ли каква е цената, която Украйна е склонна да плати?

Президентът Юшченко посочи цена от 100 долара, което е извън всякаква мярка. Беше спомената и цена от 201 долара, която е доста далече от цената, за която се споразумяха премиерът Юшченко и премиерът Путин. Според независим газов експерт 250 долара наистина съответства на транзитния ценови принцип, който бе отразен в меморандума.