20-30 митничари са уволнявани годишно заради корупция
20-30 митничари са уволнявани годишно заради корупция / снимка: Sofia Photo Agency

Подалият оставка и вече освободен директор на агенция "Митници" Асен Асенов в студиото на "Седмицата" по Дарик радио:

Какво ви умори в агенция "Митници", понеже това е мотивът, с който казвате, че напускате? Кое беше най-уморителното?

Това е единият от мотивите и, разбира се, още два аргумента, които ние изтъкнахме и които искам да подчертая и сега. Ние започнахме 2002 година, 2002 година в една, така, доста трудна ситуация за администрацията, и същевременно един период на подготовка, силна подготовка, много усилена подготовка на администрацията във връзка с членството на страната ни в Европейския съюз. А по отношение на митническата администрация този процес е изключително важен, защото на практика евроинтеграционните процеси... в основата на евроинтеграционните процеси стои митническият съюз. Може би е любопитно и за вашите слушатели да знаят, че тази година на 1 януари... извинете, 1 юли тази година се навършват 40 години от основаването на митническия съюз. И това беше нашият аргумент. Мисля, че след много упорита работа в продължение на 5 години ние успяхме да направим една система, която да отговаря на критериите за членство в Европейския съюз, изцяло зелена зона беше в преговорния процес. Това определено изморява, определено тежи. И след като изпълнихме задачата си, заедно с моя екип, с колегите, започнахме, така, и обмислянето на оттеглянето...

Тоест това не го решихте сега, както представят в част от медиите, че сте обядвал с Милен Велчев, и след това отивате и подавате оставка?

Не, категорично не. Значи, първите разговори започнаха в началото на 2007 година и с министър Орешарски, и със зам.-министър Кадиев в този период от време. Но тогава преценихме, така, необходимостта, че 2007 година е година, която е изключително рискова по отношение на приходите в държавата, и то е обективно, по обективни причини - от една страна. . .

Тоест вие искахте да си тръгнете още края на 2006-та, началото на 2007-ма?

След като влязохме изпълнихме задачата, започнахме разговорите в тази посока и бяхме на мнение да се оттеглим. Но се оказа, и съвсем основателно, когато дискутирахме тези въпроси, че 2007 година всъщност е една от рисковите години, може би и най-рисковата, по отношение на промяната на фискалните режими. Припомнете си - 15 гранични митнически учреждения паднаха, на практика онова, което се събираше като приходи при внос на стоки от Европейския съюз, вече се трансформира като вътреобщностно придобиване, получиха се допълнителните трансформации, свързани с промяната на Закона за акцизите, тоест една все още нестабилизирана ситуация. И преценихме, че е логично и разумно 2007 година, така, да останем на позициите си, за да продължим да работим. Отделно от това още един аргумент, който искам, така, да споделя - в подготовка беше и един изключително, така, висок форум на митническите администрации, чийто домакин беше България, той се проведе в периода 22-24 май във Варна. Ние бяхме домакин на т.нар. Клуб на генералните директори на митническите администрации на страните - членки от Европейския съюз. Аз имах лични ангажименти във връзка с воденето на този клуб. Подготовката му на практика трае една година, ние заявихме желанието да организираме това домакинство през май месец миналата година. И беше логично да се проведе и това мероприятие. То беше проведено, мина изключително успешно. Използвам възможността да благодаря на всички мои колеги, които участваха в подготовката на това мероприятие, и на моите международни партньори. И след като приключи това мероприятие на практика, реализирахме и, така, подаването на оставките си. Това е накратко, накратко историята.

Интересно е как гледате примерно на вчерашната акция при "Калотина". Защото, когато си тръгвате, когато сега разказвате какви неща сте направил, и изхвърлените евра от митничари край лъскави коли... със сигурност трябва да ви карат да се съмнявате в собствения си успех на това, което сте правил толкова години.

Определено винаги в една администрация, в една, ако щете, дори в едно семейство, в определена сфера има и положителни, има и отрицателни неща, има и елементи, но да речем, на същия този пункт само преди два или три дни бяха открити 55 кг екстази. Нали, като противопоставяне на положителното и отрицателното.

Добре, ама това едни и същи хора ли са тия, дето ги хващат, и дето взимат еврата? Тия с лъскавите коли, които вие не ги ли знаете, че те са имали такива коли и ги паркират там, и дразнят всички?

Определено, определено в тази посока беше направено също много в борбата с корупцията. Аз си мисля, че, мой коментар, не съм запознат в детайли точно с вчерашния случай, информацията ми е от средствата за масово осведомяване днес, за да го коментирам в детайли, но това, което мога да кажа като обективна причина в тази посока, е според мен във... и ние на последните две или три национални съвещания обръщахме, така, силно внимание на нашите служители, в периода сега, когато е взето вече политическото решение за затварянето на безмитните магазини, общо взето, има един стимул за, за по-бърза реализация на стоките, а предполагам, че това увеличава, така, и корупционния натиск срещу митническите служители.

Тоест смятате, че не става дума за канал някакъв, който те системно са си трупали тия пачки, които вчера са изхвърляли, а по-скоро твърдите, че е свързано с решението да се затварят магазините и някак си искат бързо да реализират стоките.

Поне това чета от средствата за масово осведомяване и виждам, че е свързано с продукти от безмитните магазини, които, които са намерени в проверяваните обекти. И предполагам, и заради това, така, смятам, че от анализите, които ние направихме на националните съвещания, взимам повод от тях да кажа, че това според мен е, така, по-основната причина, за да се случи тоя корупционен натиск срещу служителите.

Кажете какво направихте според вас срещу корупцията, така че да изчезне образът на митничаря с несъответстващата на доходите му къща и кола?

Да изчезне... много трудно, така, казано като, като цел човек да си постави и да каже напълно да изчезне едва ли е възможно. Ние си поставихме за цел да направим нещо. В имиджово отношение не смятам, че сме направили, така, достатъчно и аз считам, че това е един от, така, недостатъците на... на несвършеното по-скоро в този период от време. Но като съдържателен елемент смея да твърдя, че митническите служители... или системата за ограничаване на корупцията в нашата администрация е една от най-най-рестриктивните. Ще припомня само всички законови изисквания, които са толкова рестриктивни срещу нашите служители по отношение на деклариране на имуществото, на проверки, на невъзможност да участват в търговски дружества, да бъдат еднолични търговци, ще припомня етичния кодекс, ще припомня това, че ние вкарахме и мисля, че сме единствената администрация засега в държавата, по наше настояване в парламента, в която за нарушение на етични норми се носи дисциплинарна отговорност, включително и уволнение, за разлика, да речем, от общия подход.

Колко такива уволнихте за шест години и половина?

Ами, поне, най-малко 20 случая или между 20 и 30 случая има в тази посока. Всяка година средностатистически при нас дисциплинарните производства, които се образуват от нашето звено за вътрешен контрол, са между 100 и 150 дисциплинарни производства и през различните години, разбира се, най-тежкото наказание, уволнение, са не по-малко от 20 до 30 служители.

Четири версии има в печата защо си тръгвате. Едната е разследване, конкретно даже разследване - за митническото бюро "Кремиковци", контрабанда на турско и дубайско карго от един сириец и това е всъщност разработка с прякорите. Втората версия е предстоящият доклад на Европейската комисия, за критики срещу митниците, версия за акцизите – че митниците не се справят със събирането им, и версия за натиск от БСП.

Но аз изложих моята версия и мисля, че това е обективната версия. Значи, що се касае, не знам как да ги коментирам, отзад напред, отпред назад, по отношение на акцизите моето лично мнение и аз продължавам да твърдя това, митническата администрация много добре пое управлението на акцизния данък. Имайте предвид и експертите знаят, че се промени цялостно режимът, режимът на управление на акцизния данък, въведоха се т.нар. данъчни складове и режимът на отложено плащане на акцизите. Цифрите са следните. За 2006 г. от акциз в бюджета са постъпили 2 милиарда и половина лева.

Това е годината, в която става смяната.

... в която става смяната, ние, ние, имам предвид администрацията, митническата администрация, все още не мога да отвикна да говоря от нейно име, но ми се струва, че, така, бързо ще свикна с това, за втората половина всъщност на годината, когато има пет вноски от страната, са събрани около 980 милиона лева плюс 500 милиона от внос, което означава около милиард и половина от митническата администрация, и за първите седем вноски от колегите от Националната агенция за приходите още 1 милиард, значи общо 2 милиарда и половина. През 2007 г. постъпленията от акциз са 3 милиарда 315 милиона лева, т.е. ръстът е с около 800 милиона лева. По отношение на констатациите, по отношение на нарушенията спокойно може да бъдат, и ние представихме тези данни и на средствата за масово осведомяване, задържанията на отделни видове акцизни стоки, включително алкохолни напитки, са изключително сериозни, изключително големи, което означаваше, че ние индикирахме, ние видяхме, че има този проблем, и започнахме текуща работа. Включително преди, буквално преди десетина дни нашите екипи от мобилния контрол заедно с допълнителни, така, подкрепления успяхме да, още четири или пет случая на количества, да речем, 3 тона, 5 тона, 7 тона, дестилационна колона, която е намерена, 6 или 7 случая, които се реализираха за няколко дни, което индикира и показва, че наистина има проблем, от една страна, но, от друга страна, този проблем се решава и работим по неговото предотвратяване.

Аз между другото съвсем, така, не мога точно да се ориентирам. Едновременно ви сочат, че сте близък до кръга от БСП "Монтерей", даже по-грубо ви наричат спонсор на БСП, от друга страна пък казват, че сте под покровителството на НДСВ и лично на Милен Велчев.

Вижте, аз, моята версия и аз винаги съм казвал това, моята версия е следната. Аз смятам себе си за професионалист в митническата администрация - 17 години съм работил в митническата администрация. През моята глава и, разбира се, на екипа от хора, които съм ръководил, е минало цялото законодателство, изграждането на цялото законодателство, разбира се, до момента, до който станах директор на агенция "Митници", говоря за този период до 2002 г. Смея да нарека себе си експерт в митническата област. Така че от гледна точка на това, на управлението. . . и аз заложих именно на управление от професионалисти. Ние нямаме един служител на мениджърско ниво, каквото и да било, в системата на агенция "Митници", който да не е професионалист.

А казвал ли сте, сега, това връзката с... забравих да питам и Михаил Миков, четох, къде, в някой от вестниците четох, че причина е било, че ви звънели във Видинско да назначавате някакви митничари, пък вие не сте ги назначавали. Звъняха ли ви?

Значи, нека този мит, така, да го... да не гледаме сериозно на него. Защо? Защото назначаването на служители в държавната администрация, която и да било тя, може да става само с конкурс. Значи, това е принцип в закона и никой не ще да погледне как става назначаването на служители. Ръстът, т.е., за да се направи повишение от дадена длъжност в дадена длъжност, това става или с конкурентен подбор, или ако длъжността е свободна, съгласно закона трябва пак да се обяви конкурс. Значи, защо всеки игнорира тази норма на закона, която действително съществува. Значи, тя трябва да се спазва по някакъв начин, може ли да се игнорира това нещо. Това е моят отговор и аз твърдо казвам, никой...

Не, то че има конкурс пак не значи, че някой няма да звънне и да каже: абе, там на онзи конкурс, нали, нашето момче, виж, ако може.

Значи, ако така се игнорират нюанси, детайли, в които може да се приеме, че има определена интервенция за някаква...

Сега, аз няма да ви повярвам, ако ми кажете: не ми звъняха познати да назначавам хора.

Нали, ще ви излъжа да ви кажа, ще ви излъжа, за да ви кажа дали в този период от 6 години не е имало желание или интервенции, но разберете, в никакъв случай те не са били някакви чувствителни, водещи или нещо, което да определя управлението на системата, категорично.

А за разследвания срещу вас знаете ли?

От средствата за масово осведомяване научавам, че са образувани проверки, но персонално срещу мен нямам представа и досега не съм ангажиран по никакъв повод с такъв процес.

А как приемате тези истории с прякорите?

Е, там, там аз вече изразих достатъчно ясно и публично отношението си. За мен това е чиста проба спекулация, опит да бъда по някакъв начин лично уязвен, засегнат, може би и изваден от равновесие. До голяма степен някои, признавам сега, и успяха и затова имаше и...

Може би са успели. Щом подавате оставка, значи...

Не, оставката е подадена по други причини, нека да... Аз говоря, че може би тогава, когато написах едно открито, нека да го наречем, писмо или мнение, изразих мнение по един особен начин, което не е по принцип характерно за мен, но в този момент, общо взето, това беше емоционалното ми състояние и това имах предвид, че може би успяха. Но що се касае до оставката, категорично не. Оставката беше един, пак казвам, процес, обмислян, дискутиран с моите колеги и с екипа, с който работих, двамата ми заместници, дълъг период от време, споделян с ръководството на Министерството на финансите, и вчера, когато формалностите приключваха по получаването на заповедите, с най-добри чувства се разделихме с всички мои колеги и в управлението, и в Министерството на финансите, включително с министъра, със заместник-министрите и така.

Как гледате на избора, то по-скоро е връщането на Христо Кулишев, който е управлявал митниците при Любен Беров и Жан Виденов? Впрочем и вие го оставихте при вас на работа като шеф на софийската митница, нали? Въпреки това, че името му се свързва точно с времената за митниците на югоембаргото и свързаната с него контрабанда, имаше една история, която медиите страшно много нищихме тогава с износа на жито от Балчик по време на зърнената криза при кабинета "Виденов". Вие защо го оставихте на работа при вас?

Аз лично смятам, че г-н Кулишев е един от най-опитните и най-рутинираните административни ръководители в митническата администрация на страната. Смятам го, защото самият аз съм започвал работа при него. Нека да се върнем, така, назад във времето. Разбира се, той, така, все още не беше директор на Агенция "Митници" тогава, тогава беше и Главно управление на митниците в периода 1991-1992 година. Ние сме работили няколко години - аз като експерт, той като директор на Главното управление на митниците тогава. След неговото отстраняване той пожела и се върна в системата и работихме заедно на практика последните, мисля, пет или шест години, не помня дали точно 2002 или 2003 година той се върна в системата, като един опитен ръководител, работил съвсем, така, според мен успешно в рамките на регионална митническа дирекция - София. Мисля, че едно, едно логично, една логична приемственост. Аз лично смятам, че трябва наистина да има приемственост, стабилност в системата, която да може да продължи да реализира нелеките задачи в бъдеще.

Той сега трябвало да увеличи приходите. Всъщност вие взехте митниците на два и половина милиарда лева, даже по-малко и ги оставяте на над седем милиарда, даже сега тази година се чакат осем милиарда. Какво трябва да им се подобрява? Този мотив не можах да разбера в... управляващите да кажат, че това е една от целите на смяната.

Да, 2001 година данните са съвсем ясни статистически - приходите от митническата администрация бяха два милиарда и 400 милиона лева. Нищо не се променя, нали, ставката на ДДС е константа. Митата падат, акцизите се увеличават и двете неща условно се балансират. Сега, последната година, ние стигнахме до над 7 милиарда, даже 8 милиарда лева е събраното от митническата администрация. Тази година също целта е осем и над осем милиарда лева. Тоест трябва да се изпълнят бюджетните показатели. По отношение на акцизите за тази година в закона за бюджета са предвидени около 3 милиарда и 800 милиона лева. И аз мисля, че митническата администрация е в състояние да реализира тази висока летва.

Ами, то при тази цена на бензините.

Не, не, не. Нека, нека, ето, това е, ето това е заблудата, когато човек, така разсъждава, извинете, нали, да не ми се разсърдите, непрофесионално. Акцизът не зависи от цената на горивата. Акцизът е лев за тон. Дали цената е 5 долара или 500 долара, акцизът е винаги 650 лева за хиляда литра. Това е. Той не зависи по никакъв начин...

Тоест това няма да повлияе по никакъв начин.

...абсолютно не влияе. Влияе събираемостта, влияят усилията на администрацията да стеснява сивия сегмент, влияят ставките безспорно, ако има промяна на ставките, но вие виждате сега, че вследствие на високата цена, от друга страна, се търси чрез акциза редукция, за да се по някакъв начин да се компенсира това, т.е. по-скоро тенденциите са в обратна посока, което би затруднило. Влияят други процеси на възстановяване, като например възстановявания на земеделските производители за част от горивата, които използват, т.е. тенденции все надолу. Спомнете си, аз още нещо исках да припомня за този период от време. Ние работихме при курс на долара, особено при горивата - 1.2 -1.3, при 2001 година, спомнете си, 2.3 - 2.4. Нали разбирате обратната тенденция, а горивата на практика се внасят от доларовата зона.

Всъщност направихте прехода към следващия ни дебат. За това ще спорят депутатите - дали могат да бъдат намалени акцизите, ДДС заради високите цени на петрола. А вие какво ще правите сега? "24 часа" - слухове ви издигат. "Телеграф" - ставате представител на митническата администрация в Брюксел.

На този етап мисля да си почина в известен период от време, а след това ще видим как ще се развият нещата. Може би ще се занимавам с това, което знам, и това, което мога.

Тоест пак в митниците.

Е, едва ли с митниците, защото в прекия...

Консултант.

... в прекия аспект на думата, защото с митници може да се занимава човек, който е само в митническата администрация.