За Борисов важното е утрешният ден да бъде последен за кабинета „Орешарски”
За Борисов важното е утрешният ден да бъде последен за кабинета „Орешарски” / снимка: БГНЕС

Важното е утрешният ден да бъде последен за кабинета „Орешарски”. Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Това правителство утре трябва да си отиде.

Утре всяка партия, която твърди, че е националноотговорна, трябва незабавно да се махне от парламента, добави той. По думите на Борисов утре дневният ред на Народното събрание трябва да се състои от една точка - за неговото разпускане. Това важи за БСП, които се сринаха не само като резултат. С тези преференции показват, че разпадът вътре в партията е толкова голям, че лидерът им Сергей Станишев не може да подреди партията си, камо ли държавата, коментира Борисов.

Ако ДПС продължи да подкрепя подобна коалиция, ще бъде съучастник. След като "Атака" загуби целия си авторитет пред обществото, ако продължи да подкрепя правителство на БСП и ДПС, ще бъде национално предателство. Утре се надявам това правителство да си отиде и тогава след незабавни предсрочни избори българите да дадат максимално голяма избирателна активност, за да може всички такива популистки измислени партии, които се появиха, да намерят своето отражение с нисък процент в парламента и да има стабилно управление, което да изкара България от кризата, посочи Борисов, предава БТА.

По неговите думи, ако трите партии, които подкрепят кабинета, не напуснат Народното събрание, по-късно за ГЕРБ ще бъде изключено да преговаря с тях не за коалиция, а за търсене на национално съгласие за излизане от кризата.

Днешното подписване на „Южен поток” показва, че вероятно този сценарий ще се изпълни, защото паническото подписване на договора означава, че те бързо искат да се махнат, но подписали този договор. Това бе коментарът на Борисов по повод бъдещето на правителството и изграждането на газовия проект.

Имаме прекрасен еврокомисар - Кристалина Георгиева, тя трябва да си продължи мандата. Това бе коментарът на Борисов по повод предстоящата номинация за следващ български член на Европейската комисия.