Президентът насрочи евроизборите за 25 май
Президентът насрочи евроизборите за 25 май / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който насрочи за 25 май изборите за членове на Европейския парламент.

По-рано през деня парламентът избра ръководство на Централната избирателна комисия, а със свой указ президентът назначи нейни членове. Управляващите крутикуваха държавния глава и заявиха, че той нарушава Изборния кодекс. Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова дори заяви, че Плевнелиев "обявява" война на парламента.

„Това е удар срещу парламентаризма. На практика президентът обяви война на Народното събрание, защото докато в пленарна зала в изпълнение на неговия призив обсъждахме числения състав на ЦИК, се оказва, че той вече е издал указ за назначаване на членовете в откровено нарушение на текстовете на ИК", обясни Манолова.

Миналата седмица в реч пред парламента президентът заяви, че изборите ще се проведат на 25 май. Тогава държавният глава обобщи пред депутатите резултатите от разговорите си с партиите в традиционния "Месец на политическите консултации". Пред народните представители Плевнелиев отново поиска с всеки предстоящ вот да се провежда и референдум.

Идеята за допитване и избори в едно президентът лансира още през януари и тя предизвика разнопосочни политически реакции.

На 10 март бяха внесени над 560 хил. подписа в Народното събрание с искане за референдум за изборните правила. Народното събрание има три месеца общо след внасянето, за да провери достоверността им в ГРАО и да се произнесе с насрочване за допитване.

Така законовият срок за депутатите да се произнесат е най-късно в началото на юни, а евроизборите ще са на 25 май. Датата за допитването се определя с указ на президента и тя не може да бъде по-рано от два месеца и по-късно от три месеца от обнародването на решението на парламента за свикване на референдум.