На Европа са й нужди млади политици
На Европа са й нужди млади политици / снимка: БГНЕС

От 22 до 25 май 2014 година ще се проведат избори за Европарламент. Осми по ред, те ще се проведат не през лятото, а през май - за да привлекат повече гласоподаватели.

Статистиката показва, че европейците все по-малко се интересуват от политиката: ако избирателната активност при първите избори за Европарламент през 1979 г. бе почти 63%, то през 2009 г. са гласували едва 43 процента, въпреки че броят на страните членки се е увеличили почти три пъти.

Немски експерти отбелязват, че спадналият интерес към политиката се наблюдава най-вече сред младежта. Младите немци проявяват доста по-голяма активност към други, по-интересни според тях сфери. За тях политическата работа предизвиква разочарование и недоволство.

"Аз се пробвах в партийната работа", разказва 20-годишният студент Александер Ослисло от Аахен. На партийните събрания може да срещнеш главно хора от старото поколение. Техният начин на общуване, както и структурата на партиите като цяло, изглеждат непривично и непривлекателно за нас, младото поколение. Вместо с политика Александер сега се занимава с екология. Вече пета година той е член на "Грийнпийс" - организира демонстрации, включително против ТЕЦ-те и дори участваше в проведената в Северно море акция срещу търсенето на нефт в Арктика.

На 29-годишната студентка Клариса Фигура партийната работа не й харесва, защото твърде много време и усилия отиват в търсенето на необходимите контакти и израстване в кариерата. "Ще мине твърде много време, преди да получиш право на глас при вземането на решения", разсъждава Клариса. Допреди няколко месеца тя влизаше в обединението "Бонски екологичен център", но вече координира собствена група.

"На 40 процента от немците не им е чужда социалната, политическа и друга активност, такава статистика обнадеждава", твърди политологът Хайко Хайлинг от Хановер. Но младите немци все пак предпочитат други дейност пред политиката.

Според Хайко Хайлинг "на младите им доставя малко удоволствие да участват в отегчителни дебати и в борба за власт вътре в партията. Те искат да се борят за разбираема от тях идея и веднага да видят резултата".

В крайна сметка немските партии не просто губят членове, а преди всичко млади професионалисти. Ако преди 30 години в Социал-демократическата партия, една от най-големите немски партии, всеки трети е бил под 35 години, днес такъв е едва всеки 10.

Липсата на интерес към политика пряко се отразява върху избирателната активност. Но за политолога Роберт Феркамп хората не гласуват, не защото искат да протестират, а просто защото не се интересуват от политическия живот: "Много от тези, които съзнателно не използват избирателното си право, често просто не се интересуват от политика", констатира той.

Такива хора често не се интересуват и от обществения живот, те са хора с ниски доходи и ниско равнище на образование. Техният съзнателен отказ от активно участие в демократичния политически процес е опасен, защото води към социално разслоение в Германия, твърди Роберт Феркамп.

Същото важи и за младите - най-слаб интерес към политика имат онези от тях, които произхождат от бедни семейства и са с ниско равнище на образование.

Хайко Хaйлинг смята, че може да се създадат повече възможности за участие в политическия живот. "Трябва да се дава възможност на хората да изразяват мнението си при вземането на решения на местно равнище, примерно за строителство на мост или вдигането на входната такса за басейните. Това ще повиши интереса към работата на партиите и в в крайна сметка ще направи политическата система по-ефективна".(БГНЕС)