Капка Георгиева: Дискредитирани сме от конкурентна партия
Капка Георгиева: Дискредитирани сме от конкурентна партия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сигнали за злоупотреби с личните данни и подписи в подкрепа на партиите за предстоящия евровот продължават да заливат медийното пространство. Един от потърпевшите е социологът Кънчо Стойчев, който се оказа вписан в подписката на „Съюза на комунистите в България”.

„Не съм давал никакъв подпис. На всеки един от нас ЕГН-то е притежание на стотици места. Няма никакъв контрол, искат да ни снимат личната карта навсякъде и нямаме гаранция къде се предоставят данните от нея”, коментира в „Здравей, България” Кънчо Стойчев. Според него е нужна промяна в законодателството по отношение на предоставянето на лични данни.

Името на омбудсмана също се появи в списък на партия, регистрирана за евроизборите, а именно основаната от Капка Георгиева Национал-демократичната партия.

„Срещу кандидатурата на Димитър Стоянов за евродепутат паралелно се събираше подписка и затова смятам, че това е провокация. Дискредитирането ни идва от конкурентна партия”, заяви Георгиева пред Нова телевизия.

Според нея трябва да се зададе въпросът кой има мотив да впише името на омбудсмана и да стане скандал. Крайната цел, по думите й, е хората да се откажат да гласуват.

„Една част от подписите ни бяха събрани на принципа на членовете на партията, които се обърнаха към своите семейства и приятели. По този начин се получава списък, в който почти няма грешки. При подписите, събирани на улицата, се появява големия брак”, на мнение е Капка Георгиева.

„Към 19.00 ч. снощи в ЦИК са подадени 210 оплаквания. Само срещу две партии засега няма сигнали за злоупотреби с подписи”, информира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той обаче отказа да коментира партиите по отделно с оглед на точа, че е говорител на комисията, а задачата й е да постави всички пред равни условия.



ЦИК ще поиска среща с Прокуратурата и с Комисията за защита на личните данни и подадените сигнали ще бъдат предоставени на всички институции, които имат право да налагат санкции.

Източник: NovaNews.bg