30% от избирателите гласували с преференциален вот
30% от избирателите гласували с преференциален вот / снимка: Sofia Photo Agency

На днешните избори за Европейски парламент 30% от избирателите са гласували с преференция, а 70% не са пренареждали партийните листи. Това обявиха от социологическата агенция Алфа рисърч. От агенцията представиха преференциалния вот по партии и посочиха, че 57% от избирателите на Реформаторския блок са го използвали, както и 44% от избирателите на „България без цензура”.

Около 30% от гласоподавателите на „Коалиция за България”, от ГЕРБ и „Атака” също са пренареждали партийните листи. Най-малко от преференциалния вот са се възползвали избирателите на ДПС - само 21 на сто.

В София най-активни са били избирателите на ГЕРБ - с 35%, следвани от избирателите на „Коалиция за България” - с 18 на сто. Интересно е, че в столицата Реформаторският блок е предпочетен също от 18%, а по-малки партии, коалиции и
независими кандидати получават 16% от общия вот в София.

С най-малко гласове в столицата са АБВ и „България без цензура” - с 5 на сто, а "Атака" и ДПС получават съответно 2 и 1%.

Очаква се пренареждане в листите на някои от партиите, коментира Димитър Ганев от Галъп, позовавайки се на екзит пол. Преференциален вот са упражнили 42,6 на сто от всички гласували.

При Реформаторския блок този процент очаквано е най-висок, стига близо 60%, коментира Ганев. Според него товаозначава, че можем да видим разместване в листата им. Ако за тях са гласували 160 000-170 000, то над 8000 гласа преференция за втория в листата например, означава, че Светослав Малинов ще измести Меглена Кунева.

Втора партия, в която има голям преференциален вот е коалицията около „България без цензура”. Над половината от гласувалите за нея са упражнили правото си на преференция, посочи социологът. Той изрази съмнение, че всички преференции са за Ангел Джамбазки.

Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са  гласувалите за Реформаторския блок – 57,2 на сто. Следват избирателите на „България без цензура” - 51 на сто, „Атака” - 43.5 на сто, НФСБ - 43 на сто, АБВ - 42.7 на сто, БСП - 42.3 на сто, „Глас народен” - 40 на сто, ГЕРБ - 39.4 на сто, „Зелените - 36.1 на сто, ДПС - 34,6 на сто, сочат прогнозните данни на Галъп.

Социолозите Боряна Димитрова (Алфа рисърч) и Първан Симеонов (Галъп) също  коментираха преференциалния вот на днешните евроизбори, според прогнозните данни от екзит пол. 30% от анкетираните от нас близо 9000 души са казали, че са използвали преференциален вот, посочи Димитрова. Тя обаче отбеляза, че анкетьорите са казали, че много голяма част от хората дори не са разбирали какво означава преференция.

От хората, които са казали, че са използвали преференция, при Реформаторския блок почти всеки втори е заявил, че я е използвал. По този показател Реформаторския блок е с най-висок процент - 57%.

Доста висок е делът на хората, гласували за „България бз цензура”, които заявяват, че са ползвали преференция - 40-44%. Почти равен брой гласоподаватели за „Коалиция за България” и „Атака” са използвали възможността. Най-слабо преференция са използвали гласували за ДПС.

Според прогнозните данни от екзит пол на Галъп също Реформаторски блок е с най-голяма употреба на възможността за преференция. Първан Симеонов също посочи, че мнозина от избирателите не са наясно с тази възможност. Симеонов коментира, че високият процент използвали преференция, гласували за Реформаторския блок, е бил очакван.

Там ще има интрига, интрига ще има и в коалицията „България без цензура”, където вторият кандидат - Ангел Джамбазки от ВМРО, предпочете очевидна „кампания в кампанията” и е интересно да видим дали това ще има резултат, макар че от днешна гледна точка ми се струва, че Джамбазки така и така влиза, коментира Симеонов.