Зрелостниците писаха по Косачи на Елин Пелин
101616
Зрелостниците писаха по Косачи на Елин Пелин
  • Зрелостниците писаха по Косачи на Елин Пелин
Реалност и измислица“ в разказа „Косачи“ на Елин Пелин е темата, която беше изтеглена днес на матурата по български език и литература.

Една от 11 700 000 комбинации беше изтеглена рано сутринта на 21 май в Министерството на образованието, а темата в 41 въпрос, в който се пише есе или интерпретативно съчинение, беше под номер 13. Новото тази година е, че матурите и изпитите от Националното външно оценяване на седмокласниците вече се провеждат на различни дати и това облекчава организацията.

Разказът „Косачи“ на Елин Пелин

Наред с мерките за сигурност срещу преписване, изключително важна е и ролята на квесторите, които следят за реда в изпитните зали, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Абсолютно недопустимо е спекулирането с притеснението на учениците, които се явяват на матура. От определен брой автори и съответно определен брой произведения винаги може да има някаква комбинация, но според мен се създава излишно напрежение преди изпита. Тези, които са учили, ще се справят и аз желая на всички успех", обърна се тя към ученици и родители.

За нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които се провеждат изпити, е осигурено и видеонаблюдение, съобщиха от Министерството на образованието. Какви са критериите са оценка на есетата и на интерпретативните съчинения обясни експертът в МОН Александър Трингов:

„Обхващат оценяване на знания, умения, компетентности по посока на изграждане на аргументативен текст, прилагане на книжовно-езиковите норми, литературни компетентности, умения да се формулира теза, да се защитава тази теза. Тази задача носи на зрелостниците максимален брой от 30 точки”.
 
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни. След 16.00 часа на 21 май на сайта на просветното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Генерираха изпитния вариант за матурата по български език и литература между 11 млн. комбинации

Повечето ученици са доволни от темата и смятат, че са се представили добре, макар че са очаквали други автори и са били изненадани.

„Беше доста интересна тема. Писах есе и това ми позволи големи хоризонти на мислене и писане“, каза един от учениците.
 
„На мен есетата не са ми сила, въпреки че мисля, че добре се справих. Беше спокойно на изпита, квесторите следяха“, допълни друг.
 
„Аз очаквах да се падне нещо по-различно. Предпочитах стихотворение - Ботев, Далчев, но и Елин Пелин беше благоприятна тема. Произведение, което сме учили в 7 клас“, посочи момиче, излязло от изпита.
 
От различни места чувах различни предположения какво ще се падне, но не и Елин Пелин“, сподели друго.
 
„Почти никой не очакваше разказ. В интернет се въртеше за стихотворение на Ботев и това беше изненада, да някои и приятна“, посочи младеж.
 
„Бях горе-долу добре подготвен, не беше толкова трудна темета. Исках да ми се падне Гео Милев“, допълни друг.