/ БГНЕС
Очакваният добив на пшеница през тази година е над 500 кг на декар по данни на Министерството на земеделието и храните, стана известно по време на откриването на Жътвена кампания 2024 в област Пловдив.

Прогнозните данни съобщиха служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов и Илия Проданов, председател на националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Данните на министерството към момента сочат за прогнозен добив от около 500 кг на декар. Но изключително рано е да говорим за реалния среден добив на страната, защото колегите тепърва започват да жънат. Докато не влязат комбайните всичко прогнозирано е в рамките на предположенията", коментира Проданов.

Той каза, че зърнопроизводителите се надяват тази година да е по-добра от 2023 г., а това зависи не само от добивите, но и от цените на международните пазари. 

Не се очаква увеличение на цената на хляба, заяви служебният министърът на земеделието.

Земеделците очакват новото НС да започне работа по втория транш за секторите от 300 млн. лв.

"Вижда се, че зърнопроизводството в България последните 15-20 години държи един стабилен тренд на реколта и на добиви, което означава, че си вършим работата добре. Проблемът е в пазара и именно пазарът обърка нормалния ритъм на стопанството през последните няколко години. В момента цената на пшеницата е около 400-410 лв. на тон, като това е цена за продукция, закарана на пристанище. Ако вземем например производителите от Пловдивски регион и пресметнем транспортните разходи до пристанище, това означава около 50 лв. надолу или 350-360 лв. на тон максимална цена за стопаните. Ако приемем, че ще се приберат 500 кг на декар среден добив, това са 180 лева от декар приход, което е крайно недостатъчно, защото разходите се движат около 200 лв. за декар", коментира още Илия Проданов.  


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пресияна Вълканова/БТА