Жълти координатори готови да събират подписи за кандидат
Жълти координатори готови да събират подписи за кандидат / netinfo

Часове преди заседанието на Политическият съвет областни и общински координатори на НДСВ изразиха надежда партията да издигне собствен кандидат за президент. Структурите са в готовност при взето решение да започнат събирането на нужните по закон 15 000 подписа.

Надявам се да имаме кандидат - можем да реагираме на секундата, само да звъннат и да кажат, каза пред Дарик радио координаторът на НДСВ в Кюстендил Грети Алексова. Според нея ако жълтите нямат собствена кандидатура, е добре да се подкрепи десния кандидат-президент.

Координаторът на НДСВ в Шумен Даниела Русева също очаква партията да издигне своя номинация за вота, тъй като до крайният срок утре имало достатъчно време за събиране на подписи. Действително един месец е много малко време за предизборна кампания, но все пак по-доброто ще бъде ако имаме собствен кандидат, каза Русева. И добави, че структурите ще бъдат далеч по-мобилизирани да работят за собствен кандидат, отколкото ако има призив за гласуване по съвест или за подкрепа на някои от другите кандидати.

Късно е да се издига кандидат за президент – единственият с реални шансове за победа беше Симеон Сакскобургготски, коментира обаче друг от координаторите – Иван Ненов. Не смятам, че закъсняхме с решението - по-скоро партията беше изпреварена от Савойската афера, която беше спретната, и от тази гледна точка няма смисъл да издигаме кандидат, каза още Ненов. Той призна, че не е добре партия като НДСВ да няма свой кандидат, но такива били реалностите. Имаме ресурс, но не виждам как в такива кратки срокове ще се мобилизират хората, каза още координаторът на НДСВ. Според когото обаче жълтите не трябва да подкрепят настоящия президент Георги Първанов за втори мандат, ако нямат свой кандидат.