Жестоки наказания и българската версия на бедняка-милионер в интернатите у нас
Жестоки наказания и българската версия на бедняка-милионер в интернатите у нас / снимка: БГНЕС, архив

Незабавно закриване на възпитателните училища и социално-педагогическите интернати у нас. За това настоява омбудсманът Мая Манолова.

Причината е, че в тези заведения за лишаване от свобода се вкарват деца, извършили постъпки, за които според българското законодателство възрастните не носят отговорност, обясни Манолова.

В края на миналата година при обиколка из интернатите в страната омбудсманът и нейният екип откриват, че в някои от тях има малолетни бременни момичета. На други места физическото и психическо насилие се използват като методи за възпитание.

Деца от дом в София били заключвани и упоявани

Момичета по бельо се изкарват на студа като наказание за дадени постъпки. 14-годишни девойки вече са бременни, а деца с психологични проблеми стоят под ключ. Това не е сюжет от филм на ужасите, а кошмарната действителност в социално-педагогическите интернати у нас. Скандалните разкрития представи омбудсманът Мая Манолова, която е инспектирала интернатите:

„В единия от интернатите разговарях с едно от тези момичета, сключило брак според правилата на нейния етнос. Една от причините да бъде въдворена там е фактът, че е сключила брак още малолетна, тя е на 14 години. Престоят на бременно момиче в интернат според нас не е нещо нормално".

В друг интернат пък е открит българският вариант на бедняка - милионер, посочи Манолова:

„Момченце, настанено в интернат, което изтеглило билет от лотарията, който е спечелил килограм злато и 100 000 лв. За съжаление, един от възпитателите първоначално под предлог, че ще пази този билет, на практика го присвоил. Сигнализирахме полицията, зае се прокуратурата. Но така или иначе това не е пример за това как трябва да бъдат подкрепяни децата, настанени в интернатите".

Проверката на омбудсмана установила още лош или почти никакъв учебен процес, липса на здравни услуги, амортизирана материална база, нездравословна храна, липса на елементарни лични вещи, джобни пари и дрехи. В тези условия живеят близо 2000 деца у нас.