Жена роди вкъщи по собствено желание, забрани новороденото да бъде имунизирано
Жена роди вкъщи по собствено желание, забрани новороденото да бъде имунизирано / netinfo

24-годишна жена от Търговище по собствено желание е родила първото си дете вкъщи. Не е бил извикан медицински екип. Пъпната връв на новороденото била само прерязана, но не и вързана, от което е имало голям риск от инфекции. За случая инспекторите от Регионалната здравна инспекция в града са научили случайно, разказа директорът д-р Венка Стоянова.

Седем часа след раждането родилката потърсила лекарска помощ и то не толкова за себе си, колкото за да бъде прегледано новороденото момиченце. Дежурен в Акушерогинекологичното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Търговище е бил д-р Емил Абаджиев. „Жената постъпи при нас около 11:30 часа, като преди това е била в бърза помощ. Беше в лошо общо състояние. Дойде с остатък от околоплодните обвивки и части от плацентата . В момента не кървеше, но имаше данни за прекаран тежък кръвоизлив. Беше в много тежко състояние, но не с непосредствена опасност за живота. Не искаше лекарска помощ и се наложи да й обясняваме 20-30 минути, че трябва да бъде поне прегледана", каза той. Лекарят уточни, че процесът на раждане не бил завършен близо седем часа по-късно. „За щастие успяхме бързо да реагираме и да почистим пациентката. Но ако тя не беше дошла в болницата, не се знае дали часове по-късно ситуацията щеше да бъде овладяема", каза още лекарят. Той уточни, че дори и в болнична обстановка случаите, когато в родилката са останали части от околоплодните ципи и плацентата се определят като тревожни. „Жената е имала невероятен късмет, защото освен всичко е имала голяма кръвозагуба", допълни д-р Абаджиев.

Бебето също било прието в тежко състояние. Пъпната връв била само прерязана, а не завързана, както обикновено се прави, за да се предпази новороденото от кръвоизлив. Според акушер-гинеколозите подобни рискове е лудост да се поемат. Началникът на неонатологичното отделение д-р Радост Едрева обясни, че бебето е доносено, нормално развито, с тегло 3, 300 кг. и дължина 51 см.

Медиците апелираха да не се предприемат раждания в дома, защото въпреки тенденциите в европейски страни, процедурата крие сериозни рискове за майката и детето. Според завеждащият АГ-отделение д-р Дарин Димитров, в Холандия 20-30 процента от ражданията се извършват вкъщи, но с наемане на специален медицински екип. „Домашните раждания са били практика, но през 19 век. Сега сме 21-ви и се чудя каква отговорност поемат родителите пред детето си, когато го излагат на подобни рискове", каза д-р Димитров. Той обясни още, че българското законодателство не регламентира домашното раждане и акушер-гинеколог няма право да прави това у дома на родилката.

В момента състоянието на новороденото е добро, въпреки че изследване със скенер установило малък вътремозъчен кръвоизлив. Според неонатолога д-р Радост Едрева момиченцето ще бъде наблюдавано, за да се следят последствията от раждането. В родилното отделение 24-годишната майка е отказала на бебето да бъдат поставени двете задължителни имунизации срещу хепатит Б и туберкулоза. По този въпрос здравните инспектори са категорични, че ще наложат санкции на родителите и предупредиха, че такъв отказ обрича детето на изолация, защото то не може да ходи нито на градина, нито на училище.