Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / БГНЕС
Представиха осмото издание на рейтинговата система на висшите училища
Представиха осмото издание на рейтинговата система на висшите училища
100087
Представиха осмото издание на рейтинговата система на висшите училища
  • Представиха осмото издание на рейтинговата система на висшите училища
Повече от половината млади висшисти у нас през първите 5 години след завършването си работят на позиции, за които не се изисква висше образование. Макар техният дял да намалява, те все още са 51%. С най-високи доходи са специалистите в компютърните науки, електрониката и машиностроенето, както и медиците. Най-лесно си намират работа завършилите „Медицина“, а най-трудно - „Туризъм“. Това сочат данните от 8-то издание на рейтинговата система на висшите училища, което беше представено днес в Министерството на образованието (МОН).
 
Рейтинговата система показва какви професии упражняват младите хора в първите пет години след завършването на университета. Прави впечатление, че голяма част от тях работят като продавачи - близо 10% от завършилите администрация и управление, 13% от дипломираните биолози, 11% от завършилите история.
 
400 милиона повече за образование през 2019 г.
 
"Тези данни са за млади хора, които току-що са завършили висше образование. За част от тях е минала само една година, откакто са завършили висше образование, така че е нормално те да започват своята професионална кариера на позиции, за които не се изисква висше образование или да продължат да упражняват професия, която са започнали още докато са били студенти за допълнителен доход и т.н.", обясни ръководителят на екипа, изготвил рейтинговата система, Георги Стойчев.

Завършилите специалностите, свързани с математика и информационни технологии, са с най-високи заплати. Ръст на доходите има и в енергетиката, електрониката, добивната промишленост и машиностроенето, както и при професиите в здравеопазването, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. "И трите направления са свързани със задълбочено изучаване на математика и природни науки. Ако трябва да отправим апел към учениците и кандидат-студентите, той е да инвестират в обучение по математика и природни науки, защото то е най-рентабилно", заяви министърът.

Шанс за работа на младежи в държавната администрация

Броят на студентите у нас през тази година е намалял с 15% в сравнение с 2013 г., най-много в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“. С над 80% обаче са се увеличили следващите „Медицина“.
 
В направлението „Проучване и добив на полезни изкопаеми“ се влиза с нисък успех, а реализацията и доходите след завършването са много високи, сочат още данните от рейтинговата система. Тя може да се види на сайта на министерството на образованието и науката.
 
Рейтинговата система е достъпна на адрес http://rsvu.mon.bg