Завишиха санкциите за продажба на бомбички на непълнолетни
Завишиха санкциите за продажба на бомбички на непълнолетни / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Завишиха санкциите за продажба на бомбички на непълнолетни
32226
Завишиха санкциите за продажба на бомбички на непълнолетни
  • Завишиха санкциите за продажба на бомбички на непълнолетни

Всеки, който продава на непълнолетни пиратки и бомбички, ще бъде глобен до 1000 лева и имуществена санкция до 5000 лева. Това приеха депутатите при окончателното гласуване на промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства. При повторно нарушение глобата скача двойно.

„До момента нарушителите са били наказвани до 200 лева", заяви пред Дарик зам.-председателят на вътрешната парламентарна комисия Красимир Ципов.

Поправките, които бяха внесени от вътрешното министерство, забраняват и продажбата на въздушно и газово оръжие на непълнолетни. Търговецът, допуснал това, ще бъде глобен с 500 лева, а имуществената санкция достига до 2000 лева. „Тук става дума за тези търговци, които по сергии и панаири продават такова неогнестрелно оръжие на лица, ненавършили 18 години. Санкцията е достатъчно сериозна, като при повторно нарушение, вече нараства в двоен размер", обясни Ципов.

Същото наказание важи и за лица, които допуснат непълнолетен да борави с въздушна пушка или газово оръжие. Нанавършилите 18 години, които посещават спортни стрелбища, вече ще трябва да представят и писмена декларация от свой родител или настойник. „Който допусне малолетно или непълнолетно да употребява оръжие, и огнестрелно, и неогнестрелно, и боеприпаси за него в стрелбище без писменото съгласие на законните му представители, се наказва с глоба в размер 1000 лева. При повторно нарушение санкцията е двойна", обясни още Красимир Ципов.

Всеки, който в пияно състояние или под въздействието на наркотици носи и използва оръжие, ще бъде наказан с до 3000 лева и отнемане на разрешението до една година. При повторна злоупотреба наказанието е двойно. Гласуването на поправките в Закона за оръжията и боеприпасите продължава и в петък. Очаква се всички промени да влязат в сила до средата на септември.