Затвор грози бащата на децата от Асеновград
Затвор грози бащата на децата от Асеновград / снимкa: DarikNews, Надя Коцева
Затвор грози бащата на децата от Асеновград
19967
Затвор грози бащата на децата от Асеновград
  • Затвор грози бащата на децата от Асеновград

Затвор до три години или глоба от 5000 лева грози бащата на двете деца от Асеновград, които със съдебно решение трябва да бъдат изведени от страната и предадени на майка им в Полша. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева като допълни, че става въпрос за международно отвличане. По думите й бащата ще бъде проверен от прокуратурата за осуетяване на съдебно решение, а такава проверка може да засегне и другите, възпрепятствали отвеждането на двете деца от дома им.

Правосъдният министър обясни, че след направена проверка е установено, че децата са били изведени от Полша без разрешението на майка им. Друго законово нарушение на бащата е, че не е изпълнил решението на съдебния апелативен съд, което постановява децата да бъдат върнати на майката. Тачева изнесе хронология на събитията, според която бащата е разговарял с частния съдебен изпълнител и са се разбрали децата да бъдат отведени принудително на 27 май. Когато обаче институциите са отишли в дома му много хора са опитали да осуетят изпълнението на съдебното решение:

„Когато каниш медия и имаш нагласата да не изпълняваш съдебно решение е очевидно, че всъщност цялата сцена е провокирана не без участието на бащата".

Правосъдният министър допълни, че едното от децата - Николета, вече е отведено в Полша, но според решението на съда и Павел трябва да бъде върнат на майката: „Едното дете е в Полша, другото формално е обявено за общодържавно издирване".

Тя призова бащата да предаде и другото дете, за да може да бъде изпълнено съдебното решение. Според Тачева  все още съществуват правни възможности бащата да получи временно попечителство над децата, но първо трябва да се мине по съответния съдебен ред.