Защитата поиска ново разследване за убийството на Радостина
Защитата поиска ново разследване за убийството на Радостина / снимки: DarikNews.bg, Варна

Връщане на делото за убийството на Радостина Евтимова за ново разследване поиска защитата на осъдения на доживотен затвор Георги Цветанов. Неговите адвокати обжалваха пред Варненския апелативен съд издадената на първа инстанция присъда.

В началото на заседанието адвокатът на Георги - Илиян Василев, настоя за отвод на съдебния състав заради предубеност. Неговите мотиви бяха, че съдът предварително се е произнесъл, че фактологическата обстановка е изяснена и така се обезсмислят исканията за събиране на нови доказателства. „В вързани ръце сме, защото не ни се позволява събирането на нови доказателства", каза Василев. Според него изводите на първа инстанция са лишени от житейска логика. Като примери той посочи кървавите следи в банята и по обувките на Георги, снимката в мобилния му телефон и раните от нож по тялото на жертвата.

Като „очевидно несъответствие и алогизъм беше" определено от защитата, че кървавите следи в банята са на 1,75 метра от пода, а Радостина е била висока 1,65 метра. Пробите от тях били взети при втория оглед, като във времето между него първия не било изяснено кой е имал достъп до апартамента на ул. „Мир", където е станало убийството. Голословно е прието на първа инстанция, че ножът, с който е убита Радостина, се е изкривил чак при последния удар, след като преди това с него са нанесени 50 прави наранявания, изтъкна още защитникът.

Адвокатите на Цветанов отново заявиха, че снимката в телефона на клиента им с голото тяло на жертва е манипулирана. Според тях това е станало от разследващите, които са иззели телефона на подсъдимия преди да е приключил огледът на местопрестъплението. На снимките от огледа се виждат предмети, които са иззети от дома на Цветанов, но не са приложени като доказателства. Сред тях е мартеница в целофан, по чиято опаковка е възможно да има отпечатъци, заяви Илиян Василев. Той изрази съмнения, че мартеницата нарочно не е представена като доказателство, тъй като евентуална нейна експертиза е можело да докаже, че по нея има отпечатъци на разследващите.

Няма обяснения защо от телефона на Цветанов са възстановени 160 изтрити файла, а не са възстановени снимки, правени в нощта на убийството. „Ако той ги е изтрил, защо е оставил тази с тялото на жертвата", попита Василев. Според него също умишлено не са изследвани задълбочено кървавите следи по белите обувки на подсъдимия, с които той твърди, че е бил в апартамента на жертвата. Ако кръвта по тях е от Радостина, няма как Георги да е бил с два различни чифта обувки, защото съдът е приел, че във фаталната нощ той е бил обут с маратонки „Пума".

Защитата поиска ново разследване за убийството на Радостина
netinfo
 

Апелативната прокуратура поиска доживотната присъда на Георги Цветанов да бъде потвърдена и на втора инстанция. Държавното обвинение контрира тезата на защитата за трети човек в апартамента с въпроса - защо не са открити следи за неговото присъствие. На разследващите не е било необходимо да манипулират снимката в телефона на подсъдимия, тъй като е имало достатъчни улики срещу него, смятат от прокуратурата.

Варненският апелативен съд ще обяви решението си в едномесечен срок.

21-годишната Радостина Евтимова беше убита на 6 март 2009 г. Трупът на момичето, студентка в Икономическия университет, беше открит в дома на приятеля й от собствената й сестра. При аутопсията бяха открити повече от 52 порезни рани по цялото тяло на жертвата.

Жестокото убийство потресе студентите във Варна и те излязоха на протест в града. На 17 март повече от 3000 млади хора участваха в мирно шествие под мотото „Ние сме хора. Нека не забравим този път". Тогава младежите поискаха от законодателите тежките престъпления да не се разглеждат по съкратена процедура и да бъдат разграничавани от леките криминални случаи.

Новини от Варна