Бунт за чиста питейна вода. Жителите на пловдивското село Брестовица тази сутрин излязоха на протест заради качеството ѝ. Те твърдят, че от седмица насам от чешмите им тече мътна и кална вода. Освен това вече четвърта година местното население се бори с друг проблем - наднорменото съдържание на манган, който се утаява по тръбите на водопреносната мрежа. Въпреки че ВиК-Пловдив и община Родопи са изготвили цялостната проектна документация, държавата не е отпуснала средства за изграждане на водопровод от трите нови сондажа, недоволстват хората, посочва NOVA.

Местните казват, че купуват питейна вода от магазина. Някои се къпят с калната вода, но младите семейства пълнят от съседни села, за да изкъпят бебетата си. Жителите на Брестовица наричат ситуацията геноцид. „Няма да спрем! Това е само началото! На 24 април ще блокираме пътен възел до Пловдив”, закани се Любомир Томов, който е председател на гражданското сдружение "Живот за Брестовица".

Проектът за нова водопреносна мрежа струва около 25 млн. лева, обясни кметът на община Родопи Павел Михайлов. По думите му 50% от финансирането трябва да бъде осигурено от ВиК дружеството, а останалата половина – от общината.

„Към момента водата не е с питейни качества”, призна главният инженер на ВиК-Пловдив Йордан Чемишев. Той подчерта, че именно затова цената ѝ за кубик била намалена. От общо 12.5 млн. лв., които дружеството трябва да осигури, са събрани едва 350 хиляди, заяви Чемишев. Ще се иска заем от Българския ВиК холдинг, увери той.
nova.bg