Започва проверка на видеонаблюдението в столичните училища
Започва проверка на видеонаблюдението в столичните училища / www.sxc.hu
Започва проверка на видеонаблюдението в столичните училища
25459
Започва проверка на видеонаблюдението в столичните училища
  • Започва проверка на видеонаблюдението в столичните училища

Проверка затова дали се спазват изискванията за защита на личните данни при видеозаписването от охранителните камери на столичните училища започва Комисията за защита на личните данни. Това заяви пред Дарик председателят на комисията Венета Шопова. По думите й планираната инспекция е заради програма на Министерството на образованието и Столична община (СО) за повишаване сигурността в училищата. За целта първо ще бъде проверена общината, а след оборудването с камери и самите учебни заведения:

Това видеонаблюдение се купува във връзка с програма, която се осъществява съвместно между Министерството на образованието и Столична община, като идеята е СО да финансира поставянето на камери, които да следят сигурността на учениците в училищните дворове и в прилежащите територии.

Какви са изискванията за видеонаблюдението и за монтирането на видеокамери?

След монтирането на камери във всички училища, които са обхванати в програмата, тогава ще бъде извършена една по-подробна проверка, за да се установи къде се намира сървърът, който събира информация, кой има достъп до тази информация, най-важното - в какъв срок се съхранява тази информация и каква е регламентацията, на кого може тя да бъде предоставяна.

Кога ще започне тази проверка?

Проверката се очертава през тази година да започне, разбира се, след като приключи и самата наша проверка в СО.