Запазват ограничителния режим за регистрация на аптеки?
Запазват ограничителния режим за регистрация на аптеки? / netinfo

Да се запази досегашният ограничителен режим за регистрацията на аптеките и право да откриват аптеки да имат само магистър-фармацевти. Около това становище се обедини парламентарната група на Коалиция за България, която изслуша министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски по закона за лекарствените продукти.

Внесеният от правителството законопроект предвиждаше промяна, която да даде на всяко физическо или юридическо лице право да отвори аптека, ако наеме фармацевт. Съюзът на фармацевтите се обяви против това предложение.

По-рано Изпълнителното бюро на БСП реши да запази настоящия режим – решение, което беше потвърдено тази вечер и от групата на левицата.

Заместник-председателят на здравната комисия в Народното събрание Тодор Кунчев съобщи за Дарик, че след обсъждане мнозинството от депутатите на левицата са подкрепили позицията да бъдат въведени фиксирани цени за лекарствата, заплащани от държавата. Предложението в проекта на правителството е да се въведат пределни цени на лекарствата с възможност за тяхната актуализация през годината.

Въпреки становището на парламентарната група Тодор Кунчев подкрепя предложението за пределни цени на медикаментите, защото това според него би позволило купуването им и на по-ниски цени. Той цитира представените на заседанието разчети на здравното министерство, според които за тази година държавата ще плаща около 500 милиона лева за лекарства.

Последната дума за окончателния вид на спорните текстове в закона ще имат здравната комисия и парламентарната зала.