Закриват БОРКОР, правят спецзвено
Закриват БОРКОР, правят спецзвено / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БОРКОР отива в историята. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност се закрива и става звено към Министерски съвет. Решението ще бъде взето от правителството този месец.

„12 от командированите от МВР служители ще се върнат обратно в полицията и няма да работят в БОРКОР”, обясни за „Стандарт” шефът на центъра Бойко Великов.

„До този момент не мисля, че видяхме сериозни резултати от БОРКОР. Функционирането и съществуването в този формат на БОРКОР не мисля, че е много удачно. Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни”, обясни вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Очаква се решението на кабинета да бъде взето на едно от оставащите три заседания. То трябва да бъде внесено от Йовчев и гласувано от министрите. След окончателното трансформиране на центъра ще стане ясно и дали шефът му Бойко Великов ще остане на работа. Службата беше създадена по времето на правителството на ГЕРБ, а неин шеф стана Румен Миланов. По-късно поста поеха Елеонора Николова и Бойко Великов. Институцията беше направена по германски модел и със средства, отпуснати от Берлин.