Законът срещу корупцията на Кунева влиза отново в НС сред изборите
Законът срещу корупцията на Кунева влиза отново в НС сред изборите / снимка: БГНЕС
Законът срещу корупцията на Кунева влиза отново в НС сред изборите
82335
Законът срещу корупцията на Кунева влиза отново в НС сред изборите
  • Законът срещу корупцията на Кунева влиза отново в НС сред изборите

Антикорупционният закон, който беше бламиран от парламента, ще бъде внесен отново. Това обясни вицепремиерът Меглена Кунева. Тя взе участие в публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема „Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ. Законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности ще бъде внесен първо в Министерски съвет, а после и в парламента.

Борбата с корупцията се водела на няколко фронта: от една страна, обществото трябвало да бъде непримиримо с корупцията, а от друга - институциите да работят безотказно, обясни вицепремиерът.

„За съжаление, предложеният от Министерския съвет законопроект беше отхвърлен от Народното събрание -продължавам да твърдя - с аргументи, които биха могли да бъдат приложени от самите народни представители между първо и второ четене. Заради това решение отново се намираме в позиция, в която да обясняваме защо е необходимо да има институция, която да прави реални и задълбочени проверки на имуществото и конфликта на интереси на хората, които заемат висши публични длъжности", каза Кунева.

Кунева обаче се закани след изборите отново да внесе антикорупционния закон. „Веднага след приключването на изборите, за да избегна излишно политизиране на темата, отново ще проведа дискусии с парламентарно представените партии по спорните въпроси. Искам да работя заедно с парламента. Никога не съм имала намерение на воювам с народните представители", каза тя.

Генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер подчерта, че най-важното при борбата с корупцията е доброто управление на администрацията. „Самият феномен корупция подрива авторитета на институциите. Само борбата с корупцията сама по себе си не решава проблема. Ако спечелите доверието, това е част от работата, но само с това, няма да се реши проблемът и ситуацията ще продължи да бъде същата. Не сте сами", каза той. Кеслер допълни, че проблемът с корупцията не е български, а общ.