/ ThinkStock/Getty Images
На много места в страната днес ще има валежи: в Северозападна България - от дъжд и сняг, в останалите райони предимно от дъжд. Значителни ще са количествата в Рило-Родопската област. Ще духа слаб, след обяд в Източна и Южна България умерен вятър от юг-югоизток, в северозападните райони - от североизток, сочи прогнозата на НИМХ.
 
В четири области на страната е обявен жълт предупредителен код за опасно време. В Благоевград и Смолян ще има значителни валежи от дъжд, над около 1200 м - от сняг. Количества през денонощието - 20-35 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат. В Кърджали и Хасково се очакват сериозни валежи предимно от дъжд. И тук количества през денонощието се очаква да достигнат 20-35 л/кв.м. Ще духа и силен вятър от юг-югоизток с пориви до 24 м/сек. Сериозната метеорологична обстановка ще продължи и в нощта срещу четвъртък.

НИМХ

Минималните температури в страната ще са предимно между минус 1 и 4 градуса; максималните стойности ще са между 6 и 11 градуса, в северозападните райони ще са по-ниски - 2-5 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи.
 
По планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, под около 1200 м - от дъжд. Значителни ще са валежите в Рило-Родопската област. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад, който вечерта още ще се усили. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 3 градуса, на 2000 м - около минус 2 градуса.

Над Черноморието ще е облачно, на места с валежи от дъжд. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 10-12 градуса. Температурата на морската вода е около 6 градуса. Вълнението на морето е 3 бала.
 

времето зима сняг куче
ThinkStock/Getty Images

В четвъртък ще е облачно. Валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападните райони и по високите полета на Западна България ще превалява сняг, а в останалата част от страната - дъжд. Ще духа до умерен, в източната половина от страната и временно силен вятър от изток. Минималните температури ще бъдат 0 и 5 градуса, а максималните - предимно между 3 и 8 градуса.
 

кодове времето
НИМХ


Заради очакваните значителни количества на валежите оранжев код е обявен за областите  София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик,  Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора.

Жълт код заради обилни валежи от сняг е в сила за областите Видин и Монтана. Същата степен на предупреждение - жълт код, но заради прогнози за валежи от дъжд, е въведен за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен и Ямбол.

зима сняг
ThinkStock/Getty Images

В петък с прекъсвания валежите ще продължат. На места, главно в Западна България и в Рило-Родопската област, валежите ще са значителни. Вятърът ще остане югоизточен и температурите ще са сравнително високи за периода, особено в Източна България. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 2 и 3 градуса, а максималните - между 3 и 8 градуса, в Източна България - до 10-11 градуса.

времето зима дете сняг
ThinkStock/Getty Images

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik