Забраняват късите поли в МВР
Забраняват късите поли в МВР / Thinkstock/Getty Images

Късите поли в униформата на МВР служителките вече са забранени. Оттук нататък полицайки, граничарки и пожарникарки ще носят само поли, чиято дължина трябва да е под коляното. Това става ясно от проект на наредба за униформените във вътрешното министерство, пише „Труд". Досега те бяха поне два пръста над коляното, показват снимките на униформите на сайта на министерството.

Облеклото на главния секретар на МВР, на старши комисарите и на задграничните представители на ведомството ще са в черен цвят. Служителите от Националната полиция и на областните дирекции ще са в тъмносини униформи, както досега.

Граничарите пак ще са в зелено. Графитеносиво и тъмносиньо ще са цветовете за пожарникарите. С черни униформи ще са антитерористите от Специализирания отряд за борба с тероризма, жандармеристите, както и специалните групи, които се използват при арести на опасни бандити. Те и антимафиотите от ГДБОП могат да носят и камуфлажни дрехи. Цивилни може да са разследващите полицаи, както и началниците на дирекции и заместниците им. При специални задачи редови служители също може да не носят униформи.

Униформите ще се осигуряват от бюджета на МВР, пише още в проектонаредбата. Там е записано, че при невъзможност да бъде изпълнена заявка за униформа на служител за календарната година, тя ще се осигури на по-късен етап при наличие на финанси.

Зимните униформи служителите на МВР трябва да носят от 1 октомври до 30 април, а летните - през останалото време. В зависимост от метеорологичните условия, шефовете може да променят тези срокове.

В новия проект е записано, че служебното облекло се носи закопчано, а фуражката, шапката или пилотката - наложена върху главата. В наредба от 2004 г. бе изрично споменато, че когато служителите са в униформа, не се допуска носенето на обеци, гривни и накити, с изключение на жените. Както и че облеклото трябва да е чисто и изгладено, а мъжете да бъдат прилично подстригани, обръснати и с естествен цвят на косата. По-късно тези изисквания бяха премахнати от наредбата.

В проектодокумента е записано, че във всяка служба ще има комисия от 7 души, която ще контролира дали униформените носят правилно и поддържат в добро състояние облеклата си. Забранено е служителите да продават или преотстъпват униформите си.

През май т.г. правителството предостави допълнителни 5,5 млн. лева на МВР за осигуряване на униформи.