От днес (24 април) до 30 юни на територията на България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна. Решението на Министерския съвет е от заседанието на 19 април. 

Забраната се отнася за над 20 стоки. Сред тях са:
  • мека и твърда пшеница;
  • пшенично брашно;
  • семена от слънчоглед;
  • слънчогледово масло;
  • царевица;
  • пчелен мед и пчелни продукти;
  • сурово мляко, сухо мляко, млечен концентрат;
  • орехи, лешници
Забранен и вноса на яйца, птиче, свинско, овче и козе месо. 

ЕС ще компенсира фермери от пет държави, България е сред тях

Няма да се внася и ръж, ечемик, овесени ядки, сорго, елда, нишестета, инулин, пшеничен глутен, соя, ленено семе, рапица, вино, винен оцет и етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е Република България.

Правителственото решение отчита необходимостта от обезпечаване транзитното преминаване през коридорите на солидарността на доставките от жизненоважни храни за най-нуждаещите се в трети страни.

Временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна ще доведат до фалит на преработвателни фирми в България, е становището на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, разпространено от Българската стопанска камара.

Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар и следващите от това икономически последствия са намаляване на генерирания БВП от сектора, затваряне на предприятия, работа на намален капацитет, намаляване на наетия персонал и др., се посочва в становището.

При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори, поради липса на суровина и невъзможност за планиране в стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция, обясняват от сдружението.

Според организацията ситуацията ще доведе и до хроничен недостиг на слънчогледово олио за вътрешното потребление, вследствие на невъзможността на производителите да работят при недостиг на слънчоглед и съответно – покачване на цените за крайните потребители, както и до нов ръст на инфлацията.

Забраната за внос на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни и България ще загуби традиционни експортни пазари там, а производството на българските преработватели ще отиде в трети страни, които са ценово най-чувствителни, смятат от сдружението. 

От сдружението предлагат в рамките на разрешеното транзитно преминаване на слънчоглед за износ да се допуска и преработка при пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100 процента от произведените с украински слънчоглед продукти. 

Министър Гечев: Търсим солидарност от Европа за българските фермери

На 25 април ще стане известно дали ще има общоевропейско решение, което ще отмени националното. Министър Явор Гечев ще участва в Съвета на министрите по земеделие в Европейския съвет. По време на заседанието се очаква да се проведе и дискусия за пазара на селскостопански стоки.

Европейската комисията предложи на онлайн среща пакет мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Той включва ограничаване на вноса на 4 продукта, както и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната. 
Валерия Димитрова, Екатерина Тотева/БТА