ВСС избра Георги Ушев за председател на специализирания съд
ВСС избра Георги Ушев за председател на специализирания съд / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ВСС избра Георги Ушев за председател на специализирания съд
45499
ВСС избра Георги Ушев за председател на специализирания съд
  • ВСС избра Георги Ушев за председател на специализирания съд

Висшият съдебен съвет избра за ръководител на специализирания съд заместник-председателя на Софийския районен съд Георги Ушев. До сега той изпълняваше длъжността заместник-председател на Софийския районен съд.

Другите кандидати за позицията бяха Георги Николов - председател на Районния съд в Сливница и Величка Иванова-Влашева - военен съдия от Пловдив. Ушев беше избран с почти пълно мнозинство от членовете на ВСС.

Освен за този пост Георги Ушев кандидатства и за мястото на председател на Апелативния специализиран съд. Миналата седмица обаче той не успя да впечатли особено съвета и получи едва пет гласа, за сметка на другия кандидат Румяна Илиева, която получи 12. Въпреки това тя не бе избрана на поста поради недостатъчно събрани гласове.

Запитан защо миналата седмица ВСС не го одобри, Ушев отговори лаконично: „Не мога сега да определя точно, но след като това се е случило, значи така е трябвало. Това, че участваш в един конкурс, не означава, че ще го спечелиш. Аз участвам даже в още един конкурс - за мястото ми в Градски съд, тъй като съм командирован там”, обясни той.

Пред Висшия съдебен съвет Ушев изложи концепция за открити съдебни заседания, които да върнат доверието на обществеността в съда. „Който и да потърси близост - по отношение на дела, на информация по тях, по отношение на дейността на съда, няма да има никакви бариери”, увери още той. Според Ушев спецсъдът трябва да действа бързо, но и да отговори на изискванията на хората за компетентност, справедливост и принципно правосъдие.

Името на Ушев нашумя и в края на юли, когато той беше предложен за наказание от Инспектората към ВСС заради просрочване на дела.

 

ВСС избра Георги Ушев за председател на специализирания съд
netinfo

ВСС избра Георги Ушев за председател на специализирания съд
netinfo

Какво представлява спецсъдът? (от „Правен свят")

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт се обособяват специализирани наказателни съдилища, специализирани прокуратурати и специализирани разследващи органи. Ще има един окръжен в София и един апелативен - отново в София. Върховният касационен съд (ВКС) си остава трета инстанция. Въпросните спецоргани ще гледат дела за пране на пари, отвличания, трафик на хора, организирани престъпни групи, по Глава Първа от НК, измами и присвояване на средства от еврофондове. Те ще прилагат същите процесуални и материални норми, както и останалите съдилища в страната.

Сроковете на новите органи обаче се скъсяват. Така от повдигане на обвинението прокурорът ще има 15 дни да внесе обвинителен акт в съда. А след като чуе последната дума на подсъдимия съдът има 15 дни да обяви присъдата заедно с мотивите си. Свидетел или вещо лице, което не се яви без уважителни причини, ще се довежда принудително за следващото заседание.

Изненадващи са два момента в проекта - по дела в специализирания съд няма да се допускат конституирането на частни обвинители и граждански ищци. Това се прави с оглед бързината. Другият момент - дава се приоритет в призоваването на вещи лица и свидетели пред специализирания съд. Ако по същото време вещото лице има дело в друг съд, то трябва да го загърби.

Няма да се създават нови щатове в новите органи. Ще се вземат незаетите места от окръжните магистратури и ще се прехвърлят в спецорганите. Висшият съдебен съвет (ВСС) е този, който ще назначава и преназначава съдиите и прокурорите. Ще има обаче повишени изисквания за стажа. За спец окръжния съд и прокуратура ще се иска поне 10 години юридически стаж, пет от които като съдия или прокурор. А за спец апелативния съд - 12 години юридически стаж, като поне 8 като съдия или прокурор (вижте повече).