Това заяви министърът на труда и социалната политика
Почти всяка десета българка споделя за физическо насилие и заплахи, заяви социалният министър Иванка Шалапатова по време на дискусия на тема „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие, основано на пола, в България“. Събитието е организирано от Фондация „Асоциация Анимус“ в София.

По данни на нашето министерство една трета от българите (около 34 на сто) се определят като жертви на насилие, каза министърът. По думите на Шалапатова първата крачка на промяната трябва да дойде от обществото. Трябва да се въведе нулева обществена толерантност към насилието, каза министърът. Няма формално оправдание да не се помогне на жертвата, подчерта тя. Шалапатова добави, че домашното насилие не е частен проблем. 

Институциите също трябва да положат качествена грижа, а отговорните лица да са достатъчно добре подготвени, отбеляза също Шалапатова.

За насилието няма пол или възраст, има среда, която го подхранва, посочи още министърът.

Шалапатова изрази притеснение от разказа на жена, която по време на дискусията сподели историята си за проявена от съпруга ѝ агресия. Изключително съм притеснена от данните, които споделихте, че в лицето на социалната система Вие не виждате адекватна подкрепа. Ще Ви помоля да предадете всички данни за потенциални злоупотреби от нашата система, каза Шалапатова.

"Всеки път, когато една жена се изправи със своята история за домашно насилие, тя се изправя от името на всички жертви. За това се изисква не само кураж, но означава, че жената е изправена до стената", заяви от своя страна омбудсманът Диана Ковачева.

Омбудсманът посочи, че жертвите на насилие рядко говорят. Тя смята обаче, че законът далеч не обхваща всички проблеми. Въпросът също така далеч не се отнася само за жени. Децата също са жертви – станали свидетели на насилие, това им нанася травма за цял живот, смята Ковачева. Тя отбеляза, че у нас има случаи на насилие на син над баща, например.

В Страсбург вече са наясно, че има много сериозен системен проблем с домашното насилие в България, каза също тя. Ковачева допълни, че срещу страната ни има две осъдителни решения. Едното е за случай на жена, застреляна от съпруга си на публично място и другото - за малолетно момиче, малтретирано от приятеля си.

Диана Ковачева посочи, че промените в Наказателния кодекс са наложителни. 

"Не можем да стоим с широко затворени очи. Всеки трябва да чуе тихия вик на жертвите на домашно насилие", посочи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Домашното насилие е бич, който руши човешки съдби и отнема човешки животи“, заяви Габриел пред участниците на форума. 

Вицепремиерът подчерта, че темата трябва да стои високо в дневния ред на обществото и институциите, да се работи върху нея на всички нива, за да може негативните статистиките да бъдат преодолени. 

Мария Габриел припомни, че в България вече е поставено началото на законодателния процес в тази посока, а Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие предстои да се обсъжда на второ четене в Народното събрание. Като стъпки в правилната посока тя определи предвиденото увеличаване на кръга на защитените лица, повече мерки за защитата на пострадалите, както и създаването на национална база данни за случаите. Мария Габриел изрази подкрепа и за предложението за увеличаване на кризисните центрове за жертви на домашно насилие.

"Тъжен факт е, че всяка трета жена е била обект на физическо или сексуално насилие, най-вече от своя интимен партньор. Около 20 % от жените в ЕС са били жертви поне веднъж", посочи вицепремиерът. Тя допълни, че според статистиката случаите на подадени сигнали са се увеличили по време на пандемията от COVID-19.

Мария Габриел увери, че европейските институции също работят по темата и подчерта, че една от най-добрите мерки срещу домашното насилие е превенцията. 

В днешния форум участват още омбудсманът Диана Ковачева, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, Юлия Ковачева – заместник-министър на правосъдието, Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България, представители на МВР и други институции. 
Борислава Бабиновска, Иван Лазаров/БТА