/ ThinkStock/Getty Images
Всеки вход ще избира размера на такса сградна инсталация, но тя трябва да варира от 20 до 40 процента от общите разходи за парно. Това предвиждат промени в наредбата на Министерство на енергетиката за топлоснабдяването. Според експерти това може да доведе до по-ниски сметки за парно.
 
Всеки вход или блок с един вход ще гласува какъв да е размерът на такса сградна инсталация. Досега това се определяше от топлофикациите и топлинните счетоводители. Емил Георгиев от Федерацията на потребителите обясни новостите в документа:
 
„Когато потребителите решат, че тяхната сградна инсталация не трябва да е повече от 20-21 процента, тогава самите фирми за дялово разпределение ще трябва да се съобразяват, защото това влиза в този подзаконов нормативен акт и става задължение. Така че вече няма къде да отидат. Досега ги товареха с проценти, хората не знаят, изведнъж се оказват в тежка ситуация, идват при нас. Мъка е! Идват хора, при които сградната инсталация е по 100-150 лева на месец, без да ползват парно отопление. Сега средно размерът на сградната инсталация е над 40 процента“.
 
Хората, които живеят в чужбина или в друг град, няма да се налага да осигуряват достъп на топлинните счетоводители ако разполагат с водомери и топломери, които позволяват дистанционно отчитане, поясни Емил Георгиев. Ще се предприемат мерки и срещу кражбите на парно.
 
„Факт е, че се извършват кражби. Сега се дава възможност на живущите да предприемат мерки срещу кражбите, т.е. да монтират пломби. Не мисля, че ще е скъпа инвестиция“, поясни Георгиев.
 
До 31 август ще се приемат рекламации по отчета на показанията на топломерите. След този срок възражения няма да се приемат и изравнителната сметка няма да се променя.
 
Топлинните счетоводители ще са задължени да отчитат уредите до 10 юли, а общата изравнителна сметка трябва да е готова до 15 юли. Новата наредба за топлоснабдяването подлежи на обществено обсъждане.