/ ThinkStock/Getty Images
73% от пълнолетните българи одобряват да са забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас - по подобие на политиката на Тръмп.

Това са част от данните от последното национално представително проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 822 души между 3 и 10 февруари. 14% са "против", а останалите се колебаят.

1,7 милиона българи вече съобразяват бъдещето си с опасенията от тероризъм. В последните четири години тревогата и нетърпимостта към мигрантите са нараснали осезаемо, коментират от "Галъп".

Близо 13 000 мигранти са пристигнали в Европа от началото на годината

68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят.

бежанци
netinfo

Една друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите - всеки да може да носи оръжие. Само 11 на сто са "за", а 76% са против. Останалите се колебаят. Сред по-младите обаче носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите - друга знакова идея, позната от американския дневен ред, предизвикала наскоро дискусия и в Полша. Само 12% у нас са "за". 69% са "против", а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите "за" личат по-скоро възрастни хора.

Броят на мигрантите от България към Западна Европа се увеличава

Според изследването 30% казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят.

Данните говорят за все по-големи страхове от миграцията. В последните четири години устойчиво нарастваше делът на тези, които намират, че отделянето на пари за бежанците е несправедливо, коментират социолозите. Те уточняват, че отговорите не бива да стават поводи за обобщения по отношение на толерантността на обществото ни. Данните могат да послужат най-вече за хипотези за следващи изследвания.

"Ислямска държава" е стъпила в България, смятат тайните служби

Те показват преди всичко страх от неизвестното и непознатото. Показват и липса на увереност, че България има достатъчно съпротивителни сили, отбелязват от "Галъп".

бежанци
netinfo