България е приела досега 29 мигранти от европейските квоти
България е приела досега 29 мигранти от европейските квоти / БГНЕС, архив

Досега България е приела 29 мигранти от въведените от ЕС квоти, показват данни, представени от Европейската комисия. Страната е приела тези мигранти от Гърция, като е поела обещание бройката да достигне 831 души. От мигранти, попаднали в южната ни съседка, са подадени 260 молби за заселване у нас.

Няма данни за миграционен натиск към България по море

България е поела обещание да вземе 471 мигранти от Италия. До момента пожелалите да дойдат в страната от там са 140. Досега не е осъществено нито едно преместване по тези квоти, сочат документите.

Проф. Иво Христов: От бежанския поток у нас се хранят много хора

По споразумението ЕС-Турция за размяната на сирийски бежанци, подслонени на турска земя, срещу обратното приемане от Турция на мигранти, за които няма основание да останат в Европа, у нас не е бил заселен нито един сириец. Нашата страна е изразила готовност да приеме 50 души по тази схема.

България е призовала ЕК да се подготви за реакция, ако Турция отвори границите за мигранти

В доклад на ЕК се посочва, че за България са отпуснати 160 милиона евро за охрана на границите, като досега са предоставени 101 милиона евро. Допълва се, че средно на ден незаконно българо-турската граница преминават по четирима мигранти.

Бъчварова: Държавата има план за действие при силен натиск от бежанска вълна

ЕК отчита, че София и Анкара са сключили двустранно споразумение за обратното приемане на чужденци, проникнали на тяхна територия. По силата на това споразумение нашата страна е поискала да върне на Турция 543 души, а досега турската държава е приела 19 от тях.

Източник: БТА