/ Снимка: Община Благоевград
През януари 50 кучета от приютите на "Екоравновесие" са били осиновени. Това е казал директорът на ОП "Екоравновесие" Веселин Асенов, цитиран от пресцентъра на Столична община.
 
Общинското предприятие планира да продължи кампаниите за осиновяване с цел намиране на дом на постъпилите при тях изоставени кучета. През март ще бъде проведена заедно с доброволци отново кампанията "Подари си приятел". Гражданите могат да видят част от кучетата, настанени в приютите, да разходят куче, да си изберат домашен любимец и да го осиновят. През 2017 г. са осиновени общо 693 кучета, се посочва в съобщението.
 
Все повече изоставени кучета в столицата

През януари са били кастрирани 218 кучета, като 193 са върнати по местата на залавянето им. "За съжаление продължава изоставянето на домашни кучета", е заявил Веселин Асенов и е посочил като пример предадена за отглеждане в приюта майка-питбул с малките й.
 
Собственици на бойни кучета ги изоставяли на улицата

В приюта постъпват за отглеждане все повече породисти кучета. Доброволно от собствениците, поради невъзможност да се грижат за домашните си любимци, през януари са предадени 9 кучета.
 
Все повече хора кастрират кучетата си и осиновяват кучета от приюти

През март ще започне активната работа и по кастрирането на кучета от крайградските райони и промишлените зони на града. Целта е да се намали тяхната популация, информираха от Столична община.
 
През тази пролет ще бъде извършено преброяване на бездомните кучета. Преброяването е възложено на екипите на фондация "Четири лапи". Последното преброяване е било правено през 2015 г.