Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче
Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче / Sofia Photo Agency, архив
Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче
90503
Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче
Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче
  • Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче
  • Глобяват ни с до 500 лв. за изоставено куче

До 500 лева глоба, ако изоставим кучето си. Новият шеф на столичното "Екоравновесие" Веселин Асенов уточни, че при първо нарушение санкциите са между 100 и 250 лева. Според експерта изоставянето на кучета увеличава популацията на безстопанствените четириноги.

Най-много бездомни животни има в столичните райони - Нови Искър, Кремиковци, Витоша, Овча купел. От "Екоравновесие" отчитат и положителна тенденция при осиновяван ето на кучета. От началото на годината близо 680 животни са намерили нов дом.

Всяко домашно куче вече ще трябва да е с микрочип

Ако изоставим кучето си може да ни бъде наложена глоба от 100 до 250 лева. При повторно нарушение санкциите са от 250 до 500 лева, уточни шефът на "Екоравновесие" Веселин Асенов. Ако сме от другата страна и видим собственици, които изхвърлят кучето си, можем да подадем сигнал до "Екоравновесие" или на телефон 112.

"Когато граждани подават сигнал за изоставяне на дворни кучета от автомобил да записват и номера на автомобила, които изоставя животните, за да можем ние да сигнализираме своевременно органите на МВР. Така ще бъде потърсена отговорност на собствениците на тези кучета", съветва той.

Ако искате да се сдобиете с домашен любимец - в столичните приюти могат да се намерят от най-малките до бойни породи кучета, поясни Асенов.

"Те сами по себе си не са агресивни към хора, но са агресивни към други животни", обясни той.

По отношение на бездомните котки, от "Екоравновесие" не отчитат сериозно увеличение на популацията им.