Вот на недоверие заради провала на олимпийците ни в Лондон?
Вот на недоверие заради провала на олимпийците ни в Лондон? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вот на недоверие заради провала на олимпийците ни в Лондон?
55934
Вот на недоверие заради провала на олимпийците ни в Лондон?
  • Вот на недоверие заради провала на олимпийците ни в Лондон?

Парламентарната група на БСП да поиска вот на недоверие на правителството заради лошото представяне на българските спортисти на Олимпиадата в Лондон. За това настояха от Дискусионния клуб за социална местна политика. Управляващите не правят нищо за развитието на масовия спорт, а наливат пари във футболните клубове, за да си подсигурят гласове за изборите, заяви председателят му Николай Белалов.

В спортното министерство работят около 600 чиновници, а страната ни има по-лоши резултати на олимпиадата от държави, в които няма подобно ведомство. Това каза шефът на дискусионния клуб за социална местна политика Николай Белалов и поиска оставка на правителството.

„Ако са верни думите на министъра, нашият експерт казва, че са изхарчени 120 млн. лева за подготовка на нашите олимпийци, излиза, че един медал от олимпиадата ни струва 60 милиона. Тези пари са изхарчени неефективно”, заяви той. 

„Ще излезе, че ни е бъркано в джоба да се дават пари за никакъв резултат. Същите пари биха били много по-добре използвани, ако бяха дадени за масов спорт”, изтъкна Белалов.

Вина за лошите резултати има и Столична община, смята той. „Работата в София е част от провала. Липсата наблизо 18 000 места в детските градини е този лош старт на училища без физкултурни салони, десетки училища с дворове, в които не може да ходиш, а камо ли да спортуваш”, обясни той. Липсата на масов спорт при децата  води до натиск върху здравната система, каза още Белалов.

По димите му премиерът Бойко Борисов пък помагал на спортните клубове, за да си подсигури подкрепа на изборите. „Това го прави, защото тези силни клубове имат футболни агитки, които догодина на изборите, той може да каже „ето, аз за ЦСКА направих това, за Левски направих това”. И когато е сложил там свои олигарси, те ще кажат колко много им е помогнал. А това са хиляди гласове”, разясни още Белалов.